Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 9. 10. 2011.

Nobelova nagrada - lice i naličje

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Događa se tako s vremena na vreme da i najbizarnija stvar izazove ono kritizersko u nama čega smo, možda, i bili svesni ali nismo žeželi da priznamo tako nešto. Najteže je, to svi znamo pred sobom, priznati sebi kakav si. To znamo ali se to ćuti i tek ako nas baš neko isprovocira odaćemo se.

Pre par dana je neko napravio neslanu šalu na koju su naseli ozbiljne medijske kuće, da je Dobrica Ćosić dobio nobelovu nagradu za književnost. Demanti je stigao nakon sat vremena, ali je i tih šezdeset i nešto minuta bilo dovoljno da se izofiramo i pokažemo ono što ni pred ogledalom nismo želeli da vidimo.

Na prvu vest o Ćosiću većina mojih drugara je reagovala iznenađeno, komentarišući da će ''ovaj svet skoro u propast'', krstili su se, nazivali Pisca pogrdnim rečima i Miloševićevim pionom, tvorcem Golog otoka i još kojekako. Moj višedecenijski prijatelj je rekao da će da se obesi kad je ''neko kao stara komunjara'' dobio Nobela. Drugarski sam mu ponudio pomoć - podmetnuću mu ''lopovsku '' da ostvari svoj naum. Od mene dovoljno.

Ima Matija Bećković u poemi ''Kukavica'' jedan stih: ''Bože, da smo iotkoga jači, samo mi mu ne bi oprostili!'' Upravo tako! Niko od komentatora se nije osvrnuo na KNJIŽEVNI OPUS Velikog Pisca, na činjenicu da je prvi davne 1984. u Čikagu pokušao da pomiri četnike i partizane. Svi silni Srbi su zaboravili VREME SMRTI  i Dačiće, ono moravsko i srpsko čime se pisac bavio.

Kao da svaki dan štancamo po nekog nobelovca, 'ladno napljuvaše Ćosića i to uglavnom oni koji ga pamte kao prvog predsednika SRJ, ne kao pisca.

Istini za volju, sam Ćosić je bio protiv kandidature za Nobelovu nagradu, svestan da je nemoguće da ga i to zgodi, da o njoj odlučuju ljudi kojima on nije po volji. A valjda je imao u vidu i Srbe, one iste o kojima je pisao skoro četiri decenije. One koji bi se obesili da je on, Srbin, dobio Nobelovu nagradu.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebojsa Andjelkovic

    09:09 // 10. 10. 2011.

    http://pescanik.net/?p=18484

    • Milan petrovic

      14:31 // 10. 10. 2011.

      Nebojsa..antisrbine! pa ko jos cita pescanik.. zaista si anahronizam..

  • Meda

    14:07 // 9. 10. 2011.

    Od kako je nagradu dobio Barak Obama nema tog sto se rodio a da je nije zasluzio

  • Miodrag

    11:34 // 9. 10. 2011.

    On je sasvim prosečan pisac, na stranu njegovo političko zaveštanje. Godi širokim narodnim masama i intelektualno slabašnom književnom nacional miljeu, tako da ne vidim čemu oduševnjenje njegovim opusom.
    Uglavnom, dok sam čitao njegova dela, uglavnom sam umirao od dosade i borio se sa snom.

    • Marko

      02:19 // 25. 1. 2013.

      Ti si neki knjizevni kriticar? Sta bi nam falilo da jos neki Srbin dobije Nobelovu nagradu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: