Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 5. 11. 2011.

Ako nas išta spasi, biće to naša glupost

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Ako nas išta spasi, biće to naša glupost ili, možda, baš ona nesloga karakteristična za podneblje na kome se krećemo.

U jednom prilično dugom periodu naginjali smo u spoljnoj politici kako je kome palo na pamet. Obrenovići Austriji, Karađorđevići Francuskoj, Kraljevina Jugoslavija je čas bila pronemačka (Stojadinović), čas profrancuska (Cvetković), dok se potonja Jugoslavija oslanjala najpre na SSSR, pa onda zaigrala na kartu mosta između dva bloka i na prijateljstvo sa brojnim afroazijatima.

Padale su nam još svakojake ideje na pamet ali nisu realizovane.

Milošević je mogući spas video u Kini, DOS u različitim varijantama zapada, da bi na kraju pobedila opcija za Srbiju u Evropskoj Uniji.

I, tu nastupa cirkuzijada: koliko god želeli u EU, većina naših ministara na može da zamisli budućnost bez Rusije. Nekako, bi oni u EU ali da bude kako mi kažemo - stara dobra praksa kada ne znaš šta zapravo da radiš. I taman sam pomislio da smo dodirnuli dno beznađa, kada sle pojavio tračak nade: Grčka.

Bune se Grci sve u šesnaest, baš im se više ne ostaje u EU, pa ni prividno homogena EU više ne izgleda svetački homogeno. Nama na očigled počinjemo da se uveravamo da ta EU možda baš i nije prava opcija. Pustili smo da vidimo kako su se Španci i Mađari opekli, a kada je taj talas došao i do Grčke postavili smo, svako sebi, pitanje - jesmo li u pravu kada ovoliko insistiramo na toj zajednici država?

Naravno, svega toga ne bi bilo da smo organizovan narod koji zna šta hoće. Ovako dobijamo potvrdu stiha KAKO JE LEPO BITI GLUP. Kada nas već nije spasila pamet, neka to bude glupost; ako je zakazala sloga, evo nesloge u spasilačkoj akciji. Tako to ide.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • marko velickovic

    14:08 // 9. 11. 2011.

    @nebojsa ozimic
    Pod civilizacijskom zreloscu se podrazumeva da neko drustvo implementiralo ono sto je u tom trenutku unutar korpusa ljudskog znanja najnaprednije. U ekonomskom smislu 1981. slobodno trziste je bilo deo korpusa znanja kao nesporno najnapredniji vid organizacije ekonomije, a u Grckoj nije bilo tako. Na polju politike drustva su tezila emancipaciji, stiglo se do toga da je svako ljudsko bice podjenkako vredno kao politicki subjekt, i Grcka nije imala vreme da od pada diktature do 1981. razvije svoju politicku kulturu do tog nivoa. Kulturoloski, patrijarhat je kao uredjenje drustva i porodice u to vreme vec bio potpuno demantovan i prevazidjen. U paksi i razvijenijih zemalja nije bilo bas tako, ali se znalo i nije se sporilo da je to posast. Eto, naveo sam neke primere. Italije jeste sporna, ali je u politicku tranziciju krenula mnogo pre Grcke. A pricati se mora odmah, nemamo mi te dve godine, jer drugima je to tema vec 200 godina, dok su nama teme teritorije i ratovi.

  • Meda

    13:50 // 9. 11. 2011.

    @ Marko Velickovic

    Kad budes video npr britance kako jedu svoje sline dok cekaju crveno svetlo na semaforu, ne kupaju se cesce od jednom sedmicno piju iz neporanih casa i ne pustaju vodu posle posanja, dodji da podelis tvoje civilizacijsko iskustvo clanica EU.
    Ovako, mozes samo da prenosis ono sta B92 kaze i da im verujes na rec da nece oni da lazu.

    Civilizacija ne dolazi sa materijalnim bogatstvom niti odlazi sa njime.

  • Gordana Stojanović

    13:00 // 9. 11. 2011.

    @Spasić Nenad
    Čitajući Vaš komentar, odklonila sam dilemu o značaju malih naroda. Hvala na brilijantnom komentaru - on odklanja sve nejasnoće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: