Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 9. 3. 2012.

Srce i sve u vezi s tim

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Veče prijatno, otvaranje Sajma knjiga. Dolazim da vidim prijatelje pravo iz Muzeja - do kasno sam ostao da radim. Na otvaranju Sajma najpre govori, nadahnuto kao i uvek, Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana i Igor Marojević koji proglašava Sajam otvorenim.

Vrti mi se u glavi. Ne osećam se baš najbolje. Leva strana grudnog koša nekako je sve teža. Bilja Stanojević primećuje da loše izgledam, što ja objašnjavam uglavnom tempom života i poslovnih obaveza. Izlazimo pre vremena na kafu. Sve mi je gore. Znoj me obliva. Zovem taksi i bukvalno poslednjom snagom ulazim u kuću.

Sutra saznajem da "Persen" ne stvara zavisnost, a opušta nerve, pa kupujem pakovanje od 100 komada. Za svaki slučaj. I. prešlo mi u naviku da dnevno popijem par braonkastih tabletica. I ko zna dokle bismo se Persen i ja družili da mi sinoć, nešto pre Dnevnika, nije pozlilo.

Opet taksi, sada do Hitne pomoći. Vozač me zagleđuje i s nelagodom kaže ''nisam Vas navikao ovakvog''. Centrala mu javlja da je ovo deseta, gratis vožnja što je u mojim ušima odjeknulo kao ''poslednja vožnja''.

Hitna pomoć? Ako nemaš sreću da imaš prelom ili da te boli zub, onda džedžiš ispred vrata prenatrpane ambulante u kojoj su dve medicinske sestre i lekar, moleći Boga da doživiš pregled. Ili je to,samo, mene uhvatio panični strah?

Ne znam. Laknulo mi je kada je EKG izbipkao da nema infarkta, da je sve u redu. U REDU? Pa šta me onda to boli u grudima? Da sluđenija bude još veća, pritisak kao u padobranca! Šalju me na kardiologiju.

Pre par dana mi je umro prijatelj, glumac Gole Velinović i to me je baš pogodilo. ''Odlazi moje društvo, i ja čekam na red...''... Da li sam došao na red, razmišljam dok ulazim na odeljenje kardiologije, ili ću ga i ovog puta preskočiti?

Kum priča dosetke, srpski rečeno zamajava me, odvlači misli na drugu stranu. I ovde mi rade EKG i opet kažu da nije ništa. Da treba da smršam, kaže mi doktorka koja sa sve klompama nema ni 60 kilograma. Pitam je koju dijetu drži, na šta me ona umorno pogleda:

- Takva sam oduvek. Mnogo mogu da pojedem  i ni gram da ne nabacim.
- Aha. A kako ja da smršam ako se i od vazduha gojim?
- Ne znam.
- Ali ipak da smršam.
- Da, i da OBAVEZNO smanjite nivo dnevnog stresa. Pijte vitamine, minerale...

Zašto lekari uvek daju beskorisne savete, prođe mi kroz glavu. Pojeo sam kacu i po turšije i kupusa, pucam od vitamina, bre, ne znam šta ću s njima! Ali, tešim se, dobro je. Utvrdio sam 1. da imam srce i 2. da nemam infarkt. A to je sjajan početak novog života...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub Stamenković

    15:01 // 22. 3. 2012.

    Mislim da vas je Ćirković dotukao. P.S Izbegavajte BANANU ! Može da vam pogorša zdravstveno stanje.

    • Nebojsa Ozimic

      07:20 // 23. 3. 2012.

      Dragoljube, postovani kolega, ne znam jeste li procitali da banana deluje izuzetno sedativno. Evo šta kažu nutricionisti:''Banana je bogata kalijumom, koji kako je dokazano u kliničkim studijama pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i podstiče pravilno funkcionisanje srca.
      Kalijum takođe pomaže u izgradnji mišića stimulišući nervne impulse koji proizvode mišićne kontrakcije.
      Banane su bogate vitaminom C, vitaminom B6 i imaju niz drugih minerala:magnezijum,kalcijum,fosfor.
      Banane su posebno bogate vitaminom B6, koji je odgovoran za poboljšanje funkcionisanja imunog sistema i centralnog nervnog sistema.
      Kalorije u pojedinim namirnicama ''http://www.mojadijeta.org/2011/06/banana-kalorijevitamini.html

    • Мики Савић

      15:59 // 23. 3. 2012.

      Банане су једино опасне када налетите на њих на новоасфалтираној улици или тротоару! Може доћи до незгодних повреда!!!

  • meli eddelbüttel

    15:40 // 19. 3. 2012.

    ... nije iskljucen , ( BURNOUT ) stress, napor itd ... :O

  • meli eddelbüttel

    15:36 // 19. 3. 2012.

    pero, pero ... ha ha ha ... covek puno radi, puno zdere ... u labaratoriji kod dr. violete pod hitno, i intoleranc na ishranu napraviti ... ;))))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: