Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

02:12, 1. 1. 2012.

Sila boga ne moli

Jedni su do juče štrajkovali na račun običnog naroda, a drugi već danas prete primenom sile. Ko ovde kome služi?

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Mijo Piljic

    13:16 // 1. 1. 2012.

    O VO JE STRASNO BICE JOS STRASNIJE OD NJIH NAROD NEMA LEBA DA JEDE ONI IM I UZIMAJU I TO.

    • Milan

      10:18 // 7. 6. 2012.

      Kako nekome mogu da uzmu nesto sto nema?

  • Pavle Obradovic

    14:46 // 1. 1. 2012.

    Verovatno bi trebalo da da ga moli 40 puta da mu da licnu kartu dok on lupa nesto i pokusava da ode.

    Jedini problem ovde je sto su njih dvoje nesposobni da savladaju bezobraznog matorog cicu (koji je izvadio noz na 0:50?) za manje od 1 minuta.

    Jedini ko je iz slobinog vremena je ovaj matori.

    • Predrag Blagojevic

      15:07 // 1. 1. 2012.

      - "U svom radu komunalni policajci rukovode se i principom rada sa najmanjim štetnim posledicama, a sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica" Član 10. Zakona o komunalnoj policiji.

      - "Pre provere identiteta komunalni policajac dužan je da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta" Član 19. Zakona o komunalnoj policiji

    • Sasa

      15:30 // 1. 1. 2012.

      Pavle, druze, nije tebe naterala nuzda da se snalazis za parce hleba. Ovaj starac nije uradio nista lose. Nije otisao da krade ili da prosi po gradu.
      Sve sto su trebali da urade je da ga zamole da skloni to sto prodaje ukoliko je prekrsio neki zakon. Sramota je i grehota da se ovakoizivljavaju nad siromasnim prodavcem na ulici. Komunalni red treba da se zavede u gradu i to je tacno, ali zakon treba da je jednak za sve a ne samo za pojedince. A o nesposobnosti ova dva pripadnika komunalne policije ne zelim da komentarisem... Ocigledno da nisu dorasli ovom poslu.

    • bojan lekic

      16:55 // 3. 1. 2012.

      Problem je ovde sto u ovoj drzavi gradjani ne mogu da zive od sopstvenog rada, nego moraju da se dovijaju na razlicite nacine da zarade novac da prezive. A sad komunalni policajci treniraju strogocu nad ljudima koje nema ko da stiti. Bitno je da ovi policajci imaju dobru platu, da rasteruju ljude koji se bore da izguraju do kraja meseca tako sto prodaju nesto sto imaju. Mozda je ovaj deda trebao da kaze "Deco u pravu ste, odoh da legnem u grob". Ne zastupam njegovo ponasanje, ali ni policajac ne treba da se ponasa bahato prema gradjanima, pogotovu sto ovakvi kao ovaj dedica, to je ocigledno, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

  • Zoran Sreckovic

    14:55 // 1. 1. 2012.

    Tako je to kad su ih primali po partijskoj podobnosti a ne po psiho-fizičkoj.Koju god Policiju da formiraju mora prvo da idu da se školuju a ne da završavaju tamo neke kurseve.Dokle god partije budu glavne pri zapošljavanju ovo će biti česta slika.

  • Nacho Vidal

    15:05 // 1. 1. 2012.

    @ Pavle Obradovic

    Decko ne lupaj, nasli su da maltretiraju starca koji prezivljava preprodajuci povrce na ulici, a sto ne odu u silikonsku dolinu kod Caira gde se kompletna bagra kriminalna okuplja svako vece, sto tamo malo ne zavedu red?? Ili sto ne pojure ove malo jace igrace koji kradu, pljackaju i posluju na crno uz ogroman profit? Nego nasli da maltretiraju dedu od 60 godina koji prodaje venac sa paprikom iz nekog krsa od automobila starog 20 godina.... Bruka i sramota, dodje coveku da zaplace.... da su mene napali ovi komunalni policajci boga mi bih se potukao sa njima, jer od nepravde dusa boli....

    • Pavle Obradovic

      15:31 // 1. 1. 2012.

      Zaboravio si da izvadis i noz dok se bijes sa njima:)

      Sto se tice tih krupnijih igraca, ne jure ih zato sto ili imaju neku protekciju ili zato sto dvoje njih ne moze da savlada cicu od 60 godina koji ima noz a kamoli nekog 40god mladjeg bez vrata.

      Ali jadan deka koji nema sta da jede pa nosi noz u dzepu i napada komunalce njim.

    • Darko

      17:02 // 1. 1. 2012.

      @ Nacho Vidal
      U Srbiji prezivljava 90 % naroda i sad treba svi da izadjemo na ulicu i izbacimo tezge, je li? I treba da uklone sve sa ulice, a ako si ste protiv toga, onda prihvatite da nam grad bude buvljak i jedna velika selendra!

    • Predrag Blagojevic

      17:19 // 1. 1. 2012.

      @Darko - Misliš da je to opravdanje da komunalni policajac gura građane i da ih vređa?
      Sa druge strane, upravo je problem što ti isti komunalni policajci ne uklanjaju tezge.

  • Pavle Obradovic

    15:38 // 1. 1. 2012.

    Inace da me ne shvatite pogresno, ne branim ja njih, cak ne znam ni cemu sluzi ta komunalna "policija", ali braniti likove koji nose nozeve i napadaju njime okolo je debilno.

  • Srđan

    16:43 // 1. 1. 2012.

    Pa vidiš da jednog dekicu ne mogu da savladaju ceo božiji dan.Ccc

  • catch me

    17:14 // 1. 1. 2012.

    bravo za juzne vesti opet!!!! mislim da svi imamo isto misljenje o ponasanju takvih sluzbi!!!
    otpor opet!!!

    • Predrag Milačić

      18:42 // 1. 1. 2012.

      Mislim da je potpuno novinarski neprofesionalno tumačitijedan ovakav događaj na osnovu snimka koji pokazuje samo drugu polovinu intervencije. Ne znamo ni ko ih je poslao tamo, ni da li je prodavac "povratnik", ni da li su se ljubazno ophodili sa njim u početku intervencije, ni...
      I gde je tu novinarsko pravilo da pre komentara na neku vest treba pustiti obe strane da kažu svoj stav?

    • Predrag Blagojevic

      19:14 // 1. 1. 2012.

      @Predrag Milačić - ovo i nije novinarski tekst, već moje lično viđenje stvari. Nije mi potrebno da vidim šta se pre toga događalo da bih znao da policajac ne sme da gura građanina i dužan je da svakoga oslovljava sa "gospodine".
      Za ovo što se vidi na snimku bi policajac morao da bude žestoko kažnjen!

    • Predrag Milačić

      22:34 // 1. 1. 2012.

      @Predrag Blagojević:
      Ja zaista ne bih da zvučim kao PR komunalne policije, pogotovo što sa njom nemam baš nikakve veze, ali ponavljam - ne znam kako je ta intervencija izgledala na početku... možda su policajci krajnje ljubazno i uz "gospodine" tražili da se legitimiše, što mislim da im je obaveza... šta je po tebi trebalo, da ga puste da mirno, bez legitimisanja, napusti mesto kao što se spremao. Ne mogu da shvatim da je svima u ovom slučaju važnije što je policajac (komunalni, ali ipak službeno lice u uniformi sa svojim ovlašćenjima) odgurnuo prestupnika koji je pokušao da pobegne, ili što je prestupnik (iako se možda radi o sitnom preprodavcu koji tako preživljava) IZVUKAO NOŽ iz jakne i njime pokušao da izbode službena lica!!!
      Zar je moguće da se u svemu vidi mogućnost za kritiku vlasti, pa nam se ceo sistem vrednosti izvrće.
      I na kraju, imenjače, ti si poznati novinar i glavni i odgovorni urednik ovog web portala i zaista mislim da nemaš pravo na lično mišljenje na portalu.

  • Nacho Vidal

    19:14 // 1. 1. 2012.

    @ Pavle Obadovic i svi ostali!

    Ljudi, daj sta mi tu demonstrirate silu i neku disciplinu naa nekom seljaku od 60 godian koji preprodaje povrce ispred zgrade. Ne branim ja njega, neusmnjivo je neki bednik koji prezivljava i tako dalje, ali majku mu, zar nije mnogo, mnogo vaznije za ovu drzavu da se resi to sto, recimo, banda napaljenih balavaca ulazi nekim besnim Mercedesom i divlja po centru grada po pesackoj zoni, lupa lokale, bije se i uteruje strah, a niko im nista ne moze jer su dečica od nekog lokalnog lopovskog bilmeza? I naravno, sve to na 50 metra od policije u najstrozem centru grada...Gde ste tada bili dušebrižnici, nego mi sad tu nešto lupetate o pravdi, zakonu i sprovođenju reda sa ovim starcem...Omogucite obicnom i normalnom coveku da prezivi i zivi civilizovano, pa onda kaznjavajte, a ne ovako - krimosi divljaju a vi hapsite sirotinju....A kako stvari stoje, daleko je ova zemlja od iskorenjivanja kriminala...Da ne ulazim dalje u priču, podižem sebi pritisak

  • nišlija

    20:47 // 1. 1. 2012.

    @predrag blagojevic

    Gospodine Blagojevicu, kada ste već takav zaštitinik naroda i zloupotrebe sile zašto Južne vesti ne napišu nešto o Rilemenovoj zgradi preko puta niške televizije, bankovićevim zgradama bez dozvola...itd...itd

    Umesto što branite čoveka koji je pokušao ubistvo.

    Da li ste i vi od onih koji smatraju da Nišu ne treba komunalna policija jer je čist i sređen?

    Od đubreta u gradu i uličnih prodavaca ne može da se živi a Niš je postao kasaba i ovakvi textovi ne doprinose poštovanju reda u ovom neuređenom gradu.

    • Vladimir Dimitrijević

      09:59 // 2. 1. 2012.

      Kakav bre pokušaj ubistva, čovek je pokušao da se odbrani od siledžija u uniformi, znači policajac ga je bez razloga gurnuo i zapretio da će da primeni silu, dovoljno da se pametan uplaši i da pokuša da sebe zaštiti. Pa valjda umro sam od smeha kad sam čitao saopštenje policije "Policajci su van životne opasnosti..." Da nismo videli o čemu se radi sažaljevali bi siledžiju u uniformi. Sram ih bilo, kreteni jedni.

    • nišlija

      14:33 // 2. 1. 2012.

      Pa tebi ako napad nožem nije pokušaj ubistva...onda ne znam šta da ti kažem.

  • Vlasta

    06:11 // 2. 1. 2012.

    Odlican tekst Blagojevicu.
    Oni bi trebali da sluze nama, a ne mi njima.

  • Srđan Radić

    15:38 // 2. 1. 2012.

    Kako bi trebalo? (idealni scenario) -
    -
    Građani imaju para. Zakup tezge treba platiti. Ko ne plati, nema prava da prodaje. Komunalci ljubazno legitimišu, ako tipus odbije privedu lice. Ako upotrebi silu (nož) opletu ga i stručno privedu. Jednaki aršini za sve; za tezgaroše i pirateriju u Pobedinoj, u Durlanu ... ...

    Kako se kad nas radi? (stvarnost) -
    -
    Komunalci su neobučeni. Došli preko veze. Ljudi nemaju para. Tezgare po ulici. Među njima ima raznih. Kao posledica neobučenosti, komunalci imaju generalno loš pristup i dolazi do ovakvih situacija.

  • Srđan Radić

    15:38 // 2. 1. 2012.

    Gde je greška u konkretnom slučaju?-
    -
    Neobučenost komunalaca, loša komunikacija i izvedba onesposobljavanja poma'nitalog dedice. Da su imali drugačiji pristup, tvrdim da ne bi došlo do eskalacije, a iako bi došlo, imali bi opravdanje za oplet poma'nitalog dedice, ovako, trebalo bi da im usledi ponajmanje suspenzija, a nesrećnom poma'nitalom dedici pritvor i kazna.

    Nasilju treba stati na put. Bahatosti državni organa treba stati na put. Bez izgovora i opravdanja.

  • alex

    23:36 // 2. 1. 2012.

    Ma ovde ni sila a ni VLAST boga ne moli! Kako drugacije objasniti situaciju da je Drzavni revizor naso primedbe na milijardu dinara potrosenih bahato iz Niskog budzeta a plus jos i primedbe na slucaj davanja novca za cuvene letove u Italiju?! Dok je pre samo par meseci tuzilastvo po prijavi odbacilo to kao neosnovano tj.kao slucaj u kome nema elemenata za gonjenje i istragu???? Ovde je sve trulo pa nema gde sisaju nas kao ovce dok mi cutimo! Vlast je Vlast rece Dj.Balasevic! Uzgred odlican tekst Pedja samo nastavi jer su JV izgleda jedini svetionik kakav god bio !

  • Meda

    08:00 // 3. 1. 2012.

    Znam da ce biti trn u oku ovaj komentar skoro svima.

    Sta da radim, slucaj sa komunalnom inspekcijom je jasan slucaj zloupotrebe sluzbenog polozaja i tu nema sta vise da se doda.

    Ono sta je meni zapalo za oko je to da (glavni) 'Urednik Južnih vesti', covek koji je kicma ovih mreznih novina, pise imenice malim pocetnim slovima.

    Castim pivo ko prvi prebroji sve pravopisne greske ovog teksta!

  • che

    10:07 // 3. 1. 2012.

    Postovani gospodine Blagojevicu,
    Pre toga "Daj licnu kartu!" je bilo 50x ponovljeno "Molim Vas vasu licnu kartu na uvid" od strane kom.inspektora i kom.policajca.
    "Odgurivanje" je bilo posle priblizavanja gradjanina upravo iz razloga koji je sledio (vadjenje noza i napad - da bi potencijalno uopste mogao da se odbrani).
    Primena sredstva prinude je bila posle pokusaja da se ubode kom.policajac u stomak.
    Lepo ste sve to napisali, samo kada se dodaju jos neki podaci, prica dobija sasvim drugi izgled! Ali ovaj komentar nece ugledati svetlost dana zar ne? Jer vi se bavite objektivnim novinarstvom, zar ne?
    Kako bese napisaste, i vi sluzite narodu celovitim izvestavanjem, a ne narod Vama krojenjem price kako Vama iz meni nepoznatih razloga (nadam se da je senzacionalizam a ne nesto gore) odgovora?
    Pozdrav

    • Predrag Blagojevic

      20:34 // 3. 1. 2012.

      Iz Vašeg komentara zaključujem da ste bili svedok ili učesnik incidenta. U tom slučaju bili biste nam veoma dragoceni kao svedok. Molim Vas da nas kontaktirate putem maila [email protected]
      Ovaj tekst napisan je na osnovu informacija kojima smo mi kao redakcija i ja kao urednik raspolagali.

    • Che

      08:08 // 5. 1. 2012.

      Postovani gospodine Blagojevicu,
      rekli ste da ste kolumnu napisali samo na osnovu video snimku, bez dodatnih informacija. Objektivno novinarstvo je zasnovano na svim informacijama relevantnim za slucaj, pa ako se ne varam u sklopu toga biste trebali da izvrsite dodatno prikupljanje informacija. Logicna je adresa gde biste trebali (ako zelite naravno) da dobijete dodatne informacije.
      Dalje, kazete da ne objavljujete komentare gde se iznose cinjenice iz necijeg privatnog zivota. Bilo je pregrst komentara ovde gde odredjeni ljudi rade,cak i delovi biografije, koju imaju strucnu spremu, da ne spominjem koriscenje neprikladnih reci i izraza koje ste objavili. Primer: Da li ste pre objavljivanja vesti da u komunalnoj policiji rade ljudi sa 3 stepenom strucne spreme proverili da li uopste u Gradskoj upravi mogu da rade ljudi bez IV stepena strucne spreme? Ima jos primera, ako zelite mogu da ih navedem ali slozicemo se da nema potrebe.

  • Gazibara-Popivoda

    14:35 // 3. 1. 2012.

    Zar je moguce da komunalna policija ne vodi vise racuna o svim onim petardana koje su prodate oko Nove godine, o djubretu koje je rasuto svuda unaokolo, o otrcanim tezgama razbacanim po celom gradu..pa, taj mucenik, koji je realno preterao izvadivsi noz, je pak najsitnija karika u lancu, a najgore je prosao. Sama Komunalna policija ne radi dobro svoj posao i ne zasluzuje zaljenje zbog ovoga sto im se desilo. Kada bi imali srece, sve strukture lokalne vlasti bi se rotirale, jedni bi umesto pendreka dobili metle, drugi bi umesto odela iza kojih se kriju dobili bukagije, a, mi, neki treci bi dobili satisfakciju barem..

  • Che

    15:46 // 3. 1. 2012.

    Generalni problem nas gradjana Srbije je sto smo strucnjaci za sve. Eto i nas urednik gospodin Blagojevic zna da komunalna policija treba da uklanja tezge. A volio bih da mi kaze gde to pise? Ja cu mu pomoci. Pogledajte gradsku odluku o postavljanju manjih montaznih objekata na teritoriji grada Nisa, pa da se pogleda deo NADZOR pa da vidimo ko treba da ih uklanja.
    Svi smo strucnjaci, a niko ne cita pravne akte za datu oblast koju strucno objasnjavaju.

    • Predrag Blagojevic

      20:47 // 3. 1. 2012.

      Neke stvari sam procitao u Zakonu o komunalnoj policiji. Ako ne grešim, to je "iznad" gradskih propisa.

      Član 9.
      Poslovi komunalne policije, u smislu ovog zakona, jesu:
      1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja
      za komunalnu delatnost;
      Održavanjem komunalnog reda smatra se održavanje reda u oblastima, odnosno pitanjima: postavljanja privremenih
      poslovnih objekata; protivpožarne zaštite; zaštite od buke u životnoj sredini; kontrole radnog vremena subjekata nadzora; održavanja komunalnih objekata, pijaca, grobalja, parkova, zelenih i drugih javnih površina, javne
      rasvete, stambenih i drugih objekata.

    • Che

      21:56 // 3. 1. 2012.

      Evo da pojasnim. U Zakonu o komunalnoj policiji su date oblasti po kojima ce komunalna policija biti ovlascena da postupa - da tako kazem samo navedene te oblasti kako ste i naveli. A sami prekrsaji kao i to ko postupa po njima i kaznjava - to se naravno razradjuje tj. detaljnije definise gradskim odlukama. Za kontrolu pokretnih tezgi naveo sam Vam koja gradska odluka definise ovu oblast kao i gde trebate da potrazite ko vrsi nadzor (svakako ne komunalna policija). Pozdrav

    • Predrag Blagojevic

      19:18 // 4. 1. 2012.

      @Che - posto sam od Vas dobio i e-mail iz koga sa prilicnom sigurnoscu mogu da zakljucim da radite u komunalnoj policiji, predlazem da se oglasite saopstenjem.
      Ova prepiska gubi na smislu jer ja nisam pravnik i postoji mogucnost da sam pogresio u svom tumacenju zakona. Ali, u Clanu 9, koji sam citirao, ne pise "Poslovi komunalne policije MOGU DA BUDU..", nego pise "Poslovi komunalne policije JESU". I, jos jednom, gradske odluke ne mogu biti iznad zakona.

    • Che

      16:16 // 5. 1. 2012.

      Jel to znaci da ne zelite da u sklopu objektivnog novinarstva pruzite priliku da i druga strana kaze svoj stav i misljenje??
      Vrlo je interesantno kako branite neke stvari koje ste spomenuli bez ikakvog predznanja.. Ajde da ne budem ja taj koji ce biti previse pametan, pitajte nekog pravnika da vidite sta ce da Vam odgovori.
      A evo i logike - posto je USTAV najvise pravni akt nase zemlje, onda po Vasoj logici tu je sve definisano i uredjeno pa nam zakoni i gradske odluke i ne trebaju zar ne?
      Da pojasnim - zakoni moraju biti u skladu sa Ustavom, gradske odluke u skladu sa odgovarajucim zakonom - a sami prekrsaji i kazne se definisu gradskim odlukama (ponekad i zakonom - kao zakon o zastiti stanovnistva od duvanskog dima).
      Primer - U clanu 41 zakona o komunalnoj policiji se definise da komunalni policajci koriste i plovila - po Vasoj logici to znaci da i u Nisu treba da komunalni policajci koriste plovila?
      Pitanje za razmisljanje - gde u Zakonu o komunalnoj policiji pisu kaznene odredbe?

  • Meda

    02:54 // 4. 1. 2012.

    --> [email protected]

    Profesija ispod imena tekstopisca, naslov (diskutabilno), đubre baca ko DE stigne, pisanje stranih reci prilikom koriscenja latinicnog pisma...

    Probajte da kazete sledecu recenicu bez reci "ali" i uocite znacajan pomak u znacenju:
    "Hvala Vam na sugestiji, ali bih Vam bio veoma zahvalan ako biste mi rekli gde ste uocili greske?"

    • Predrag Blagojevic

      19:36 // 4. 1. 2012.

      - za profesiju nisam siguran da sam Vas razumeo, a isto važi i za pisanje stranih reči.
      - "Đubre baca ko de stigne" je greška u kucanju. Izvinjavam se i ispravio sam.
      - prihvatam sugestiju za "ali" :)

      Jedno pitanje.. u prethodnom komentaru ste pomenuli pisanje imenica malim početnim slovom. Ne znam na koje imenice ste mislili?

    • Meda

      01:47 // 6. 1. 2012.

      To cu da ostavim za onog ko ce da zaradi pivo.

  • Che

    16:21 // 4. 1. 2012.

    Dobili ste odgovor na mail adresu koju ste ostavili. Znate gde mozete da me potrazite radi pruzanja informacija vezano i za ovu situaciju i za druge nedoumice koje imate. Pozdrav

    • Predrag Blagojevic

      19:33 // 4. 1. 2012.

      Taj mail je mogao da napise svako i nije poslat sa zvanicne e-mail adrese institucije u koju me upucuje.

  • Marko

    18:26 // 4. 1. 2012.

    A sta ako je deda gluv?

  • nislija

    13:46 // 8. 1. 2012.

    Kao što rekoh - budite opasni i hrabri novinari mr. Blagojeviću, pa napišite nešto o ovome na naslovnoj strani:

    http://farm8.staticflickr.com/7008/6655639385_7961c0fbbf_z.jpg i sada

    http://farm8.staticflickr.com/7161/6655202559_07f897a5fb_z.jpg

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: