Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 14. 5. 2018.

List iz "muzičkog albuma" studenata Fakulteta umetnosti

Autor
Pijanista i klavirski pedagog. Asistent na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Koncert studenata kamerne muzike sa Fakulteta umetnosti u Nišu, iz klase mr Dragane Đorđević, pod nazivom “Muzički album”, održan je u sredu 9. maja 2018. godine od 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru fakulteta.

Nastupila su četiri kamerna sastava: dva klavirska dua, duo violina i klavir i kamerni trio. Program, koncipiran na zavidnom akademskom nivou, sadržao je i neke od bisera klasične kamerne literature iz epohe romantizma, što je za publiku uvek posebna atrakcija. Ovako osmišljen repertoar, uz neupitne estetske kvalitete, ima i edukativnu funkciju kako za same studente, tako i za publiku.

Harmonija blagog i aromatičnog majskog ambijenta prirodno je pogodovala romantičnom kamernom izrazu talentovanih studenata. Ovi mladi umetnici su u svom nastupu pokazali sve elemente koje kamerno muziciranje postavlja pred izvođače: intiman zvuk, bogatstvo artikulacija bez pretenzija za efektom, uzdržanu ekspresiju i lirizam.

Prve su nastupile Jovana Pavlović na violini i Natali Videnović na klaviru. Izvele su tri numere iz Španskog albuma op. 21 Morica Moškovskog. Ovaj nemačko-jevrejski kompozitor, pijanista i pedagog poljskog porekla, iako danas nešto manje poznat, bio je veoma cenjen i popularan tokom kasnog XIX veka. Slavni poljski pijanista Ignacij Paderevski rekao je da, posle Šopena, Moškovski najbolje razume kako da piše za klavir i da u svom radu koristi čitav spektar klavirske tehnike. Kompozicija Španski album sastoji se od četiri numere i objavljena je 1879. godine u verziji za klavirski duo (za četiri ruke). Ređe se izvodi u verziji za violinu i klavir. Ovu nepretencioznu, ali znalački oblikovanu muziku, dve studentkinje su izvele sa jasnim i ubedljivim izrazom savršeno imponirajući jedna drugoj prilikom zajedničkog muziciranja. Njihovo nadahnuto izvođenje ukazuje na nepravednost zapostavljanja ove verzije Španskog albuma na kamernim scenama

Nakon reprezentativnog nastupa prvog kamernog dua, nastupile su dve studentkinje klavira, Nina Stanojević i Ivana Babović, koje su izvele stilski i tehnički veoma zahtevnu Sonatu/Duet Mucija Klementija, prvu od šest numera iz op.3 (iz 1779. godine). Publika je tako imala priliku da čuje jednu od kompozicija koje se veoma retko izvode, a koje spadaju u istorijski značajna dela, jer se Klementijevo klavirsko stvaralaštvo smatra sponom između estetskog izraza dva najve