Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 20. 7. 2012.

Antikorupcija ili EPP?

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Još negde jula prošle godine tražio sam od Agencije za borbu protiv korupcije informacije o slučaju bivšeg načelnika niške Uprave za komunalne delatnosti, ali osim da je "postupak pokrenut", ni pored bezbroj pokušaja još nisam uspeo da saznam dokle se sa tim stiglo.

Poslednji put dobio sam odgovor "Morate da razumete, ne možemo mi samo za Vas da radimo". Spustio sam slušalicu.

Oktobra sam pisao o kršenju zakona kada je URS održao politički skup u sali Fakulteta umetnosti u Nišu, što zabranjuje nekoliko zakona. Naravno, tekst sam napisao bez komentara Agencije jer ga nisam dobio. A, mislite da su me bar pitali kad i gde je to bilo? da su mi tražili fotografije, koje su nesporni dokaz svega? 

DS i Fond Zoran Đinđić zajedno su nedavno na tom istom mestu dva puta u roku od mesec dana organizovali takmičenje u besedništvu. Opet kršenje nekoliko zakona. Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje političke aktivnosti na fakultetima, a Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zabranjuje donacije javnih institucija političkim partijama. Opet sam tražio komentar od Agencije, ali valjda od posla ne stižu da odgovore. Ne znam.

Doskorašnji gradonačelnik Niša nije podneo izveštaj o primljenim poklonima u 2010. godini. Zakon predviđa kaznu, ali iz Agencije opet nema reakcije.

Isti čovek `ladno ukine lokalno antikorupcijsko telo i sam raspiše konkurs za izbor novog. Agencija ćuti.

Juče sam od Agencije zatražio mišljenje u vezi inicijative vranjskog SPS oko organizacije humanitarnog skupa za pomoć obnovi pozorišta. Danas sam, umesto mišljenja, dobio odgovor u stilu "molimo Vas da podnesete prijavu", uz napomenu da mora biti potpisana i poslata poštom ili lično odneta!

Nakon što sam objasnio da ja ne zovem kao građanin koji prijavljuje slučaj korupcije, već novinar koji piše o potencijalnom kršenju zakona i da me zanima da li su neke stvari dozvoljene, objasnili su mi da "oni ne daju paušalne ocene", i preporučili mi da pozovem "Nemanju Nenadića ili tako nekog iz nevladinog sektora".

 

Da ne dužim. Od famozne antikorupcijske agencije samo prošle i ove godine sam tražio komentar za bar.. 15 slučajeva korupcije čistih ko suza.

Nijednom me nisu ni pozvali da mi potraže dokaze za ono o čemu sam pisao!

Ozbiljno razmišljam da predložim da Agencija za borbu protiv korupcije promeni ime u "Agencija za TEORIJU borbe protiv korupcije". Nekako bi mi bilo lakše da objasnim zbog čega glumim "većeg katolika od pape".

 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Upozorenje

    14:05 // 20. 9. 2012.

    Gospodo urednici,
    Upozorava Vas da ne filtrirate komentare, vec da sve koji su u skladu sa vasim pravilnikom uredno i azurno objavljujete.

  • Milos Djokic

    11:35 // 2. 8. 2012.

    Tacno je da sam malo stariji, ali, u moje vreme se znalo sta je skola, sta je REDOVNO zavrsen fakultet. Tada je i OS Cele Kula bila jedna od najboljih skola u Nisu, sa 8-9 odeljenja po razredu. A gde je sada? Da li je slucajno da u zadnjih nekoliko godina bud e toliko incidenata: slucaj sa g. Ljubisom Dinicem, slucaj sa jednom pa sa drugom uciteljicom, slucaj trovanja dece u Divljani, pronevera sluzbenog novca uciteljice Ljiljane MArkovic i jos mnogo mnogo prljavog vesa. Kazite mi, MOLIM VAS da ovo sto sam napisao nije tacno.Nemam nista protiv Vas licno, ali mi mnogo smeta kada pricate kako je sve ok i regularno, a skola je u totalnom rasulu. Znate sta ce se desiti ako kao skola padnete na ispod 400 djaka, a to je sa ovakvom tendencijom strucnog kadra cista realnost. Pozdrav i nadamse da ce ZAISTA pravda poceti polako da izlazi na videlo.

  • Milos Djokic

    11:27 // 2. 8. 2012.

    Naravno da ste kursadzija i da smo ja i bilo ko sa REDOVNO zavrsenim fakultetom kompetentni da tako nesto kazemo. Poenta mog komentara je bila u tome da ne mozete nikako izjednaciti vase parcijalno obrazovanje(uz pomoc Vaseg rodjaka, takodje kursadzije Stanise, ucitelja iz OS Sveti Sava)sa nekim ko je REDOVNO zavrsio fakultet. Zato se i bodujete svake godine, zato Vam je i skola tu gde je. Interesantno je da je vecina Vas u poznim godinama zavrsavala visoke skole, pocev od nepismene direktorke, pa do pravnice koja je, ako sam dobro obavesten, a mislim da jesam pre par godina polozila pravosudni ispit. Sve sam strucnjak i ekspert. Kako kazete da ste za pravdu kada nista, ali apsolutno nista niste preduzeli da kao predsednik sindikata zastitite svoje radnike ili da im bar nekako organizujetete pravnu zastitu? Hocete da kazete da su svi oni roditelji maloumni sto su nekoliko puta u zadnjih nekoliko godina protestvovali ispred skole?

    • Ljubisa

      23:55 // 16. 12. 2012.

      Za pravnicu ste delimicno informisani. Pre par godina, polozila je ispit za sekretara skole. To je trazilo Ministarstvo od SVIH pravnika skola koji nisu imali pravosudni ispit. A pitam se koja to pametna glava sa prvosudnim radi kao sekretar skole kada kao advokat ima 10 puta vecu platu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: