Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 25. 4. 2012.

Za koga glasamo na izborima?

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Za koga glasamo na izborima? Po važećim zakonima na glasačkim listićima zaokružujemo naziv izborne liste. Na njemu nema imena kandidata. Ne bi ni bilo mesta za tako nešto.

Ali, kako onda znamo za koga glasamo, ko će u naše ime sutra odlučivati o ratu i miru?

Republička izborna komisija veoma ažurno je na svom sajtu objavljivala sve potvrđene izborne liste. Tako svi mogu videti raspored kandidata, njihova imena i prezimena, zanimanje i odakle su. Međutim, sa spiskova je uklonjen jedan veoma bitan podatak - ko je iz koje stranke.

Zašto je ovo bitno? Ranije su stranke predlagale liste na kojima su kandidati bili poređani po rednim brojevima, ali koji suštinski nisu imali svrhu. Nakon proglašenja rezultata stranke bi same odlučivale ko će ući u Parlament.

Nedavno usvojenim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika ta mogućnost je ukinuta, pa sada RIK mandate dodeljuje onim redom kojim su kandidati upisani na listu. Izmena redosleda je moguća samo kada bi neki poslanik podneo ostavku, ali bi i tada na njegovo mesto dolazio prvi naredni sa liste.

Međutim, izmenjeni Član 92. Zakona predviđa još jednu mogućnost. Kod koalicionih listi, ako poslanik podnse ostavku, njega neće zameniti prvi naredni na listi, već prvi naredni iz njegove partije!

To u krajnjoj liniji znači da se npr. pod brojem 2 može naći lider jedne od stranaka koalicije, a drugi njihov kandidat da bude "skriven" na 200 i nekom mestu. Ako bi lider podneo ostavku, u Parlament bi upao ovaj sa začelja.

Mi ovde imamo problem da građani ne znaju ni koje su liste koalicione, odnosno ko su potencijalni padobranci. Ne ulazeći u moguće motive i potencijalne zloupotrebe, smatram da se time glasači dovode u zabludu. Prosto, čemu onda služe redni brojevi ako neko može preko reda?

Ali, eto sad još jednog problema. Kada sam, i kao novinar i građanin pozvao RIK i skrenuo im pažnju na ovaj problem, iz stručne službe su mi pojasnili da se stranačka pripadnost smatra "ličnim podatkom", čije je objavljivanje suprotno zakonu!

Tako je. Ako sam član neke partije to jeste lični podatak. Ali, čim se formalno kandidujem za visoku javnu funkciju, taj podatak MORA biti javan. Posebno imajući u vidu mogući problem koji sam pomenuo.

Pozitivan primer u vezi sa ovim je Grad Niš, gde je Gradska izborna komisija prihvatila moju sugestiju. Sa druge strane imamo Opštinu Pirot gde je Izborna komisija konstatovala da su kandidacione liste - tajna!! Nije vredelo ni to što smo ih javno prozivali preko medija, upoznali sa ovim i misiju OEBS.

Osim toga, veoma, veoma mali broj lokalnih samouprava je samoinicijativno postavio sve potvrđene liste na svoje sajtove. Velika većina građana će, zbog toga, tek na dan izbora biti u prilici da sazna ko su zapravo kandidati, odnosno ko se "krije" iza izbornih listi.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Револуција

    11:56 // 4. 5. 2012.

    Зна се унапред ко побеђује на изборима... По статистици која тренутно стоји Београд ће имати око 110 посланика!!!

  • Danko

    22:52 // 29. 4. 2012.

    Za koga glasamo na izborima?
    KO I UVEK ZA PARTIJU,ZA TITA,ZA PROVERENE I OD STRANE DB POVERENE-ODOBRENE!
    Mozda i za sebe jednog dana,ako budem KADAR da postanem partijski KADAR.

  • Sasa Vasilic

    12:36 // 26. 4. 2012.

    pozdravljam sve koji se u juznim vestima potpisuju punim imenom i prezimenom,pa ma kakav stav imali i iznosili ga!pseudonimi,nadimci,nekakve brojke i slova govore o kukavicama,malogradjanima i marginalcima i ,nazalost,takvih je vise!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: