Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:02, 20. 12. 2009.

Što južnije, to tužnije

majmun mislilac
Preuzeto sa http://skepacabra.wordpress.com/category/birds-monkeys-or-apes/
Autor

Jedan od osnivača i direktor Južnih vesti. U slobodno vreme posvećen detoksikaciji i inspiraciji.

Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

Izreka „Što južnije, to tužnije“ koja je karakterisala navodnu mentalnu i ekonomsku (ne)zrelost juga bivše nekadašnje velike Jugoslavije na žalost i posle više od 50 godina karakteriše ove prostore.

Najtužnije je što smo uspeli da „evoluiramo“ i da se okrakterišemo još i kao letargični, nepismeni, sa ovom ili onom nerazvijenom hemisferom mozga i tome slično.

Već godinama se pitam, kako nam ovo samo polazi za rukom? Kako nam polazi za rukom da sistematski zaboravljamo prave vrednosti ovog kraja, pa i prave ljudske vrednosti.

Lično smatram da ne treba početi sa traženjem i etiketiranjem „dežurnog krivca“, već naći snage i dovoljno razuma i sagledati gde smo i šta smo radili, naći uzrok problema.

Postoje oni koji govore da je problem Beograd i „beogradizovana“ vlast u Nišu, a baš ti „govornici“ su prvi koji sede i čekaju da se problem reši, sa pretpostavkom da ako viču na sav glas o tome nešto pametno mora da se desi.

A svi znamo da lupanje u lonce i šerpe, urlanje i divljanje po ulicama nije mnogo toga dobrog donelo, ili bolje rečeno, nije donelo dovoljno pozitivnih promena da bi eksperiment smatrali uspešnim.

O vlasti u Srbiji je nepotrebno govoriti, to je tema koje se ne bih doticao. Jednostavno smatram da nisam kompetentan niti sposoban da o tome govorim, ili možda ne želim.

Postoje i oni koji žive i rade u Nišu, zadovoljni svojim poslom, firmom, gazdom, jednostavno rade, grade i ne žale se. „Ja ne poznajem takvog Nišliju!“, reći će neki. Pa naravno da ga ne poznajete, jer od galame koju stvarate ste ogluveli i ne čujete njihove napore.

Ne želim da me pogrešno shvatite, ne cvetaju ni njima zumbuli, ili koje već cveće treba da cveta. Razlika je samo u percepciji, odnosno u akciji – reakciji na situaciju. Oni nemaju vremena, novaca i živaca da pričaju prazne priče od kojih nikome neće biti bolje...pa dobro, sem možda egocentričnih letargičnih istomišljenika koji žele da nahrane svoj ego.

Zapravo sam samo želeo da kažem: misli globalno – deluj lokalno, ili u prevodu: očistimo prvo sopstveno dvorište, pa onda pričajmo o tuđem.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Помози Боже

    14:57 // 23. 7. 2022.

    На југу су највеће светиње. А оне нису тужне. Ту изреку су измислили прекодрински окупатори који нас јашу од 1944-е. Да, материјално су нас опљачкали да би они уживали у Бг и НС. Али, наметнули су тезу да се оно "тужније" односи и на нашу културу, духовност..... Тако нам и треба кад смо дозволили да нас јашу. А аутор текста, лупа да вреени раде а лењи кукају. Зато је плаћен од окупатора

  • Ime i prezime ko da je bitno

    18:52 // 22. 6. 2017.

    Zaista je pateticno i jadno ziveti u juznim krajevima ove crne zemlje, tu nije narod osiromasljen samo ekonomski (95% populacije) nego i duhovno. Zivi se od danas do sutra.

  • Acko

    22:21 // 29. 12. 2009.

    Naleteh sad slucajno na ovo. Ne zivim vise u oblasti "Juzna pruga", pa se vise ni ne nerviram. A nervirah se, onoliko. Dobra teza i dobro razmisljanje, malo skripucka stil pisanja, ali pohvalno, pohvalno. Ove sto pricaju naslonjeni na tarabu opisase tako lepo i Nusic i Sterija, jud ces vise! Zato ovi sto rade, nek rade, a ostali nek si torocu,l kad za bolje nisu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: