Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 23. 12. 2009.

Milanski edikt i ostale smicalice

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Nepobitna činjenica da je Niš rodno mesto Konstantina Velikog, jednog od potpisnika dokumenta iz 313. poznatijeg kao Milanski edikt, još uvek nije skoro da uopšte nije iskorišćena.

Za vreme jedne gradske vlasti, Niš se našao u mreži Konstantinovih gradova, drugoj to kao da nije bilo toliko zanimljivo dok treća, sadašnja, kao da se pita šta sada?

Razumljivo, kao što je to oduvek bilo, političari će otići ali grad ostaje. Reklo bi se, da potpuno istrune.

To što sav hrišćanski svet sve u šesnaest radi na proslavi 1700.godina Milanskog edikta kao jedinstvenoj prilici da se sva tri dominantna kraka hrišćanstva približe jedan drugom i, možda, bratske ispruže ruke – očigledno da nekome u ovoj zemlji i gradu vrlo malo znači.

Još samo neozbiljni mogu da očekuju da će Niš biti dostojan grad domaćin jedne ovakve proslave sa svojim izlokanim ulicama, pustim hotelima, kafanama koje su fantastične za Balkan ali ne i za nešto drugo.

Pa opet, gradske vlasti ne odustaju od priče da će se u Nišu dogoditi nešto ovako veliko kao što je proslava godišnjice Milanskog edikta što je razumljivo: naslućuju se izbori (ili se bar o njima sve češće priča).

Bitno je da mi napravimo Operu, onda ćemo da gledamo ''Pajace'' a sve sa utiskom da se gledamo u ogledalu.

Ovo mi deluje kao ona priča oko hapšenja Radovana Karadžića: Koštunica je dao da se uhapsi ne onaj kojeg nam traže, već onog koji nikome i nije pao na pamet.

Nama treba Milanski edikt da bismo dobili novac i nastavili da ga okrećemo, ovako pravimo Operu koja će nam samo izbiti novac iz džepa i to u više navrata, nikada ih, nijednom, ne napunivši.

Osećam: opet će Niš da izvisi, ovoga puta fatalno: sve one ekonomske podobnosti koje bi donela proslava Milanskog edikta kao da će nas zaobići i jug Srbije gurnuti u još dublju, trajniju i izvesniju nemaštinu.

Srećno nam bilo!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • olivera obradovic

    13:10 // 3. 5. 2010.

    Uz duzno postovanje prema Papi, kao a i prema nasim katolickim sugradjanima, mislim da ne bi smeli da zaboravimo da su Parijarh German i Patrijarh Pavle bili misljenja i to javno govorili da dolazak Pape u Srbiju mora ici preko Jasenovca. U Septembru prosle godine kada je kardinal Josip Bozanić po nalogu Vatikana sa 300 svestenika posetio Jasenovac (prethodno je govorio da nece nikad tamo otici) rekao je da nije tamo dosao da se izvinjava... Ja ne mislim da se treba upustati u kritiku ove ili neke druge izjave rimokatolicke crkve (ili hrvatskog drzavnog vrha), ali bih volela da se cuje misljenje srpskih pravoslavnih svestenika i vernika, pa makar samo onih koji su bili na ispracaju sada blazeno pocivseg Patrijarha Pavla.

  • Ivan

    01:46 // 13. 4. 2010.

    Ako nas krstaca 10 km od Nisa ekonomski ne povadi nece nista. Nista bez kica i sunda. Nis ima hiljadu drugih problema koji su bitniji od investicije biznismena.

  • Mila Lolic

    08:40 // 22. 2. 2010.

    Ne vidim u cemu je problem.I zasto je bitno da se proslavlja u Nisu i zasto onda Nis treba da bude uredjen i sredjen samo zbog proslave Milanskog Edikta. Hajde, da mi sredimo Nis jer mi to zelimo, hocemo i mozemo a Edikt neka proslavljaju negdje drugdje , ko ga je i do sada proslavljao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: