Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:07, 4. 8. 2010.

Galileo i Đordano

Autor

Novinar.

Novinar Narodnih novina i Telegrafa.

Đordano Bruno, veliki italijanski filozof koji je prvi ustvrdio da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto, zbog svog stava završio je na lomači. Njegov kolega Galileo Galilej koji je tvrdio isto, da ne bi takođe završio reš pečen, javno se odrekao iste hipoteze.

Četiri veka posle Đordana i Galileja i dalje se dešava da oni koji se late pera ostanu bez glave. Slavka Ćuruviju, Milana Pantića i Dadu Vujasinović istinoljublje je koštalo života. Oni srećniji, kao novinar „Vremena“, Teofil Pančić,  iz istog razloga prođu sa prebijanjem. Uzimajući napred navedeno u obzir, oni koje srpski sudovi obavežu da zbog toga što su tvrdili da je crno–crno a belo-belo plate milion dinara onima koji tvrde da je crno–belo, spadaju u najsrećniju kategoriju. Dve- tri godine robovskog rada za plaćanje nadoknade štete prava je premija u odnosu na prebijanje. Ono drugo i da ne pominjemo.

Pre nešto više od godinu i po dana presuda ondašnjeg Opštinskog suda u Nišu koju je potpisala sudija Jasmina Andrejević poslala je jasnu poruku ovdašnjim novinarima da ih može strefiti milionska kazna za slučaj da se nekome ne dopadne ono što su napisali. Baš tolika odšteta dodeljenja je bivšem načelniku Vojne direkcije za imovinu Žarku Šurbatoviću i njegovoj supruzi, jer su se Narodne novine usudile da javno objave optužnicu koju je protiv njih podnelo Okružno javno tužilaštvo. Novinari su dobro naučili lekciju pa su se birajući između Đordana i Galileja, odlučili za ovog drugog. Novinari su sačuvali glavu, samo je istina završila na lomači.

Skoro godinu i po dana trajala je novinarska borba za medijsku pravdu, a stotine onih koji glođu novinarsku koru hleba stalo je u njenu odbranu. Svi srpski mediji i novinarska udruženja jasno su rekli: - Zemljo Srbijo, džaba si krečila. Na novinarsku stranu stale su i međunarodne institucije, najpre OEBS, Medijska organizacija Jugoistočne Evrope iz Beča, Internacionalni pres Institut, a priča o niškom pravosuđu našla se na sajtu agencije Ujedinjenih nacija UNHCR, koja je prenela izveštaj Freedom Housa o slobodi medija u Srbiji.

Ovih dana iz niške palate prave stigla je još jedna presuda. Sudija Jadranka Mitrovski odbila je tužbeni zahtev Šurbatovićevih jer je procenila da su se novinari držali Ustava, Zakona o javnom informisanju te Konvencije o ljudskim pravima i slobodama i poslala jasnu poruku medijima da svoj posao slobodno rade a onim drugima da nema prečice do miliona.

Međutim, u međuvremenu je šteta već učinjena. Milionska nadoknada štete koja je niškim novinarima kao Damoklov mač visila nad glavom naterala je mnoge Đordane da se privole Galileju. Godinu i po dana pljuštali su demantiji, po principu bolje istinu na lomaču nego novinara na sud. Posipali su se novinari pepelom, izvinjavali se gorima od sebe a sve kako bi izbegli da se pojave u sudnici. Međutim, zahvaljujući sudiji Mitrovski rodila se nada da istina još ima šanse. Oni koji su proteklih godinu i po dana strahujući od tužbi tvrdili da je Zemlja centar svemira, imaju šansu da ponovo kažu „Ipak se okreće“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sofija Babovic

    14:34 // 5. 8. 2010.

    U gradu gde se unapred pripremaju novinarski prilozi da ne zaboravimo na politicare dok nam se odmaraju na godisnjem odmoru i gde i je auto-cenzura u toj meri sarolika i intenzivna,da za cenzurom nema potrebe,ova nas vest raduje.
    Dok neko drugi eventualno ne pokusa da dokaze da nam Zemlja,ona ista,koju spominje i Dragana Kocic,ne stoji ipak mozda na par kornjaca,kolegama iz branse zelim puno srece.Ako zatreba.Ako se kornjace umore....
    Sofija Babovic
    Vecernje Novosti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: