Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nikola Marković

Saradnik Južnih vesti.

  • Glupan i tupan

    Moram da priznam da je biti "tupav", kako gospon predsednik reče za nas Nišlije, i te kakva privilegija u sistemu vrednosti u kome danas državom upravljaju sve sami glupaci, balvani, tikvani, šupljoglavci, klade, cepanice, somovi, ovnovi, voline, tutumraci, zevzeci, klipani…

    (5) detaljnije
  • Ni reč o aerodromu

    Usijala se literarna pista poslednjih dana od onih koji bi rečju da odbrane niški aerodrom. Sagoreo sam od želje da izustim koju na tu temu, pa sam u bujici reči ostao nedorečen.

    (1) detaljnije
  • Mostovi

    Ima već osam vekova otkako je Stefan Prvovenčani za Niš, pored Bara, rekao da je grad slavni. Ne ulazeći u to da li je razlog bilo sedište episkopije, prestoničke pretenzije ili to što je u pitanju rodni grad Cara Konstantina, bivalo je u ovom gradu odvajkada nečeg slavnog.

    (1) detaljnije
  • Provincijo, ti si kriva što me žena ostavila

    Sudbo kleta. Nije li to vladajuća fela pobedila u Beogradu? Uglađeni, uparađeni i sa svim zubima, obrazovani i začešljani na levo, sa mirisnim uljem u kosi i bradom štucovanom kod Karla Zagorca izglasali SNS? Nemoguće.

    (2) detaljnije
  • Ispovest stranog plaćenika

    Naučili su nas, u doba Slobodana prvokrunisanog od svoje loze, da postoji zemlja gde je svako ko gurne prst u oko trulom sistemu, na sigurnom putu ka najvišoj tituli koju kao državljanin Srbije može da dobije. Titula stranog plaćenika – dakako.

    detaljnije
  • Faši(zi)rana šnicla

    Užarile se prethodnih dana naslovnice od usijanih glava, čije poglavice jedva da pamte i poslednja stradanja na ovim prostorima, a ruke im već iz podlaktice srljaju ka nebesima pozdravljajući onoga molera što je u budžaku overio od cijanida. Znate onog, s brčićima.

    detaljnije
  • Snovi pod okupacijom

    Našoj generaciji što je podvila rep, ostala je još jedina dužnost. Zbog onih u Menzel Burgibi. I onih koji su verovali u istinu. Ta dužnost je da ne ćutimo. I ne dozvolimo da nam lopovi ukradu ideju o slobodi. Pošto su hleb odavno okrunili.

    (1) detaljnije
  • Zabataljeni

    Kad okopni novogodišnja euforija, često nosa zaronjenog u gradski smog, koračam ulicama. Januar je doba od depresije, a baš se u januaru, kad se mačke spremaju za godišnji susret, u niškoj kotilini rodio "princ poezije".

    (5) detaljnije
  • U kolu je, nano, igrati milina

    (3) detaljnije
  • Pažnja! Zona škole

    Opet je goreo auto u Nišu. Ovog puta nije zapaljen spolja. Bomba ga je raznela iznutra. I usput još jedne inicijale smestila u hroniku, a fotografije ugljenisanog auta i delove tela na naslovnice tabloida. Neproverene informacije i gomila što užasnijih fotografija uvećavaju tiraž.

    (5) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: