Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:20, 18. 1. 2018.

Zabataljeni

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Kad okopni novogodišnja euforija, često nosa zaronjenog u gradski smog, koračam ulicama. Januar je doba od depresije, a baš se u januaru, kad se mačke spremaju za godišnji susret, u niškoj kotilini rodio "princ poezije".

Onaj o čije se ime sada otimaju svi.

Onaj koji je od pepela pravio vatru.

I onaj koji je daleko od Niša postao crna zemlja.

Dok se poteže, svakako važno pitanje, stalne postavke spomen-sobe Branka Miljkovića u Nišu, mene jedna druga misao tišti.

Koja bi sudbina Miljkovićeva bila, da je 1953. odustao od preseljenja u Beograd. I da je nastavio da omekšava skoreno srce niške kaldrme? Epsko i orjentalno srce i tada, kao i sada, namračeno provincijskim maglama.

Da li bi, zaboravljen od sugrađana, neugledan i musav, danas u poznoj starosti prodavao knjige na buvljaku, cupkajući i hvatajući se za čašu grejane rakije? Da li bi podmetao Narodne novine pod sebe, da mu se ne prehladi prostata, jer u njima već dugo nema šta da se pročita?

Da li bi komentarisao to kako služba i sada kao i nekada, može da oduzme ljudski život i pravio teorije da su Ivanovića na Kosovu ubili “naši”.

Pitam se, dakle, šta bi se desilo da se prevod “Oblaka u pantalonama” njegovog brata po stihu i suicidu* pojavio u Brankovoj izvedbi, a ne prestoničkog Bore Ćosića.

Da mu Ivan Vučković, nekadašnji urednik “Narodnih” nije odbio pesmu “Moja neskromnost” pod izgovorom da je “ta poezija svojstvena građanskom bolesnom duhu”.

Kad je tamo gde se tiskao svakolik pesnički svet, upoznao svog književnog mecenu Daviča, u Miljkoviću se gubio Niš. Ali su mu u svoj toj nadobudnosti i pesničkom uzletu i Niš i Gadžin Han izvirali iz reči upakovanih u antiku. U eros. I tanatos.

Dovoljno je vremena da, idući svakog popodneva čitavom dužinom ulice koja nosi njegovo ime i prolazeći pored škole sa njegovim imenom, razmišljam.

"Da li je ovaj grad zaista postao samo poligon za političku propagandu i industrijska prefektura Beograda u kojoj mesta nema za umetnost? Ili je to oduvek bio? I da li će se ikada odupreti?” pomislim uvek negde kada me zlurada lica željna egzistencije pogledaju iz autobusa na kom piše “sopstveni prevoz”.

Nedavno mi je neko iz jedne od šest “njegovih fabrika” rekao da ne plaćaju proslavu Nove godine. Firma ih vodi.

“Platili smo svi mi to, rođače, samo ne znaš. Jer da nismo, ovaj grad bi imao aleju u kojoj bi ležali Vice Petrović, Kosta Novembar, Sava Veliki, na mestu gde ti je fabrika” kažem smušeno.

I nastavim da koračam u januarsku noć.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana Nikolic

    18:52 // 25. 1. 2018.

    A jug ko jug. Veliko srce, mali džepovi, mediokriteti, još trči maraton koji nije ni zamišljen da se završi. Proklet da bude privezak, još jedini nosi dušu naroda koji je nekada živeo na ovim prostorima. Srbi. U svoj najboljem i svom najgorem izdanju u jednom gradu.

  • qgo

    18:50 // 21. 1. 2018.

    Kada je jedan pesnik saznao da je moja majka odlicno poznavala Branka (rodjeni iste godine, ziveli kuca do kuce), samo je konstatovao "Ona je verovatno jedina osoba koja ga je poznavala a da to nije unovcila."

  • prof dr CVETKO Prvi

    01:15 // 20. 1. 2018.

    "Januarska noc" u nashem "gradu" traje vec dosta dugo... B. Miljkovic je bio zhrtva malogradjanshtine, mediokriteta, nadobudnih "intelektualaca", "partijskih disidenata" i "velikogradjanskih" nosilaca komunistichke, napredne misli tzv. avantgarde po vecim gradovima SFRJ. A on je bio iz sredine, koja ga nije dozhivljavala kao pesnika i poetu. Tragedija velikh ljudi iz provincije !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: