Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 27. 12. 2009.

DKN

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

 Stara je priča da je nama, ''južnoj pruzi'', Beograd za sve kriv i stari izgovor da bismo mi bili (napokon) ono što nismo samo kada bismo se napokon otrgli uticaja tog i takvog Beograda.

Svako ko je malo dublje i ozbiljnije zašao u ovaj problem zna da to ne stoji, bar kada je u pitanju oficijelni književni svet.

Jednostavno, mi ovde živimo u lažnom (samo)ubeđenju da smo izuzetno važni i da se bez nas nikada ova Zemlja ne bi ni zavrtela.

Kada je sada već daleke 1997.godine osnovano Udruženje književnika i književnih prevodilaca Niša, koje je kasnije preimenovano u Društvo književnika Niša (DKN), postojale su određene nade da će ovo esnafsko udruženje moći da učini sve ono što ostala nisu za promovisanje književne baštine Niša i njegovih autora.

U međuvremenu jeste izašlo nekoliko novih autora –Dejan Stojiljković, Bojan Ilić – Bokerini – koji su našli svoje mesto pod Suncem ali svakako ne zaslugom DKN-a.

Predsednik poslednje Uprave DKN-a Zoran Pešić-Sigma, u kojoj je do juče bio potpisnik ovih redova, dobio je 2007. od Saveta za kulturu grada Niša 100.000 dinara za objavljivanje GODIŠNJAKA DKN-a koji do dana današnjeg nije objavljen.

Kako je podnosilac projekta (Z.P.) ugovorom sa Gradom obavezan da objavi GODIŠNJAK najviše godinu dana od sklapanja ugovora, to će Pešić biti primoran da vrati novac ukoliko ne želi da bude tužen od strane Grada.

U međuvremenu, iz Uprave DKN-a povukli su se Stevan Bošnjak i potpisnik ovih redova, ne želeći da učestvuju u neozbiljnom radu organizacije koja je zamišljena na sasvim drugim principima.

Postavlja se pitanje: da li je Nišu potrebna jedna ovakva organizacija? Ovako koncipirana, svakako. Sa ovakvim radom i sumnjivim radnjama i neradom – nikako.

Još gore je što će mnogi član DKN-a, ni kriv, ni dužan, doći u situaciju da mu se ime povlači po žutim skandal –stranama zbog neozbiljnosti čoveka koji je nalazi na čelu ove organizacije.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Бранислав Станојевић

    19:20 // 27. 12. 2009.

    И у моје име потписивали су некакве петиције, што је злочин пар ексе

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: