Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:37, 14. 6. 2011.

Nevladina organizacija URS

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Pre tačno godinu dana formirani su Ujedinjeni regioni Srbije, nevladina organizacija koju predvode funkcioneri Vlade.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja u svom parlamentu ima značajan broj predstavnika civilnog sektora i koji, pri tom, učestvuju u vlasti!

Na današnji dan, 14. juna prošle godine Ujedinjeni regioni Srbije upisani su u Registar udruženja građana APR.

Za tako kratko vreme ova nevladina organizacija uspela je da uradi stvari na kojima im treba odati priznanje. Sakupili su preko pola miliona potpisa za decentralizaciju, predali čak 5 predloga zakona, održali veliku konvenciju u Beogradu, formirali poslanički klub u Skupštini Srbije. I, sve to za manje od godinu dana.

Da skratim i ne filozofiram previše. Grupa političara dosetila se kako da zaobiđe gomilu zakona koji političkim partijama predstavljaju veliko opterećenje.

Koristeći recept lidera Srpske napredne stranke, koji su se balasta SRS oslobodili promenom pečata, ekipa iz G17 otišla je korak dalje. Umesto nove partije ili koalicije, oni su formirali nevladinu organizaciju. Zbog čega?

Pre dva-tri meseca jedna politička partija zatražila je da se reklamira na Južnim vestima. Iako je cifra koju su nudili bila, iz našeg ugla gledano, prilično velika, morali smo da odbijemo. Zakon o oglašavanju zabranjuje reklamiranje političkih partija van izborne kampanje. Da pojasnim, po zakonu izborna kampanja je period od raspisivanja do održavanja izbora.

Ali, eto prve kvačice. Zakon o oglašavanju ne važi za nevladine organizacije. Dok ne postanu politička partija URS  će moći do mile volje da postavljaju bilborde, plaćaju termine na televiziji, radiju, štampaju reklame po novinama.. 

Dalje. političkim partijama zabranjeno je da organizuju bilo kakve aktivnosti na fakultetima. Tako piše u Zakonu o visokom obrazovanju.

Ali, eto i druge kvačice. Nevladine organizacije mogu da se šepure, sprovode ankete, peticije, organizuju žurke, predavanja i slično bez ikakvih ograničenja.

A, evo i treće kvačice. Kakva koincidencija. Baš na prvi rođendan Ujedinjenih regiona Srbije, u republičkom parlamentu usvojen je Zakon o političkim aktivnostima. 

Sve političke partije od sada moraju da polažu račune od koga su dobile novac, ko ih finansira, kako su trošile pare. Da otvore posebne žiro račune za te namene, koje Agencija za borbu protiv korupcije i državni revizori mogu da kontrolišu..  Ali, to ne važi za URS, jer nevladine organizacije sve to ne moraju. Prosto.

I, na kraju, samo mi nije jasno kako se neko toga ranije nije setio. Ili sam nešto propustio?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • samo pitam

    20:27 // 20. 6. 2011.

    u zadnja 2 dana 3 puta sam cuo na televiziji STRANKA ujedinjeni regioni srbije... iz usta Tadica pa i samog Dinkica.. :S

    Ko je ovde lud?! :S

    • Predrag Blagojevic

      21:30 // 20. 6. 2011.

      Mozete i sami da se uverite ko govori istinu:
      Evo Registra udruzenja gradjana i Registra politickih partija, pa sami vidite gde ima Ujedinjenih regiona:
      http://pretraga.apr.gov.rs/udruzenja/AssociationBusinessData.aspx?Beid=3489309&rnd=FD29407B179DD366959B5A5F2BB2EA8F2AC3F6E5

      http://www.drzavnauprava.gov.rs/view_file.php?file_id=703

  • Ivan Ristic

    08:28 // 20. 6. 2011.

    Izvini Blagojeviću, ali zašto imam utisak da nas foliraš?

  • Ivan Tosic

    08:31 // 18. 6. 2011.

    Narod ove curkuzante zove: URS - Ujedinjeni Razbojnici Srbije!! I to sa punim razlogom... Nema šanse da se po treći put ovi vukovi obuku u jagnjeću kožu i prodaju narodu... prosto NEMA ŠANSE!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: