Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 22. 4. 2013.

Narodno pozorište

Narodno pozorište nije samo hram pozorišne umetnosti, niti je njegova zgrada samo objekat pod zaštitom države. Pozorište je, pre svega, mesto gde se isti pronalaze i raduju jedni drugima - na stepenicama ali i među kulisama..

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Marko

    14:27 // 22. 4. 2013.

    Divan tekst.

  • V. Nikodijević - Zaječar

    18:48 // 22. 4. 2013.

    Kolega Nebojša, čitajući Vaše kolumne, pesme, publikacije i prateći Vaš rad u niškom muzeju osećam veliku energiju, koju emitujete. Zašto ne prihvatite izazov vodjenja muzeja, da taj kulturni vetar dune i iz pravca Niša.

  • Zeljko

    20:59 // 22. 4. 2013.

    Divan tekst gospodina Ozimica... Govori o znacaju koje je nisko pozoriste imalo u istoriji duha ovoga grada... Hvala Ozo!

  • Перица Мали

    00:29 // 23. 4. 2013.

    Браво Небојша, овакви текстови о позоришту су нам потребни. Доста је било о позоришту у негативном смислу, о хонорарима, о директору који чува тајну о томе ко колико зарађује и сл. Верујем да и сада ма ликова у позоришту који заслужују пажњу, и о којима треба писати. Тамо су негде иза сцене, у неком буџаку, користе се штапом и канапом и постављају сценографију, шију и креирају костиме и слично. Не верујем да њима ико може било шта замерити, а верујем да раде за неку бедну пару. А питање је да ли се може или или да ли је могла и једна представа да се одржи без њих. А свако од њих може штошта интересантно испричати о свом раду на и иза сцене односно бине. Или како би ови новомодни рекли стејџ.

    • Jelena Djordjevic

      15:04 // 23. 4. 2013.

      Apsolutno se slažem Perice! Ima takvih čarobnjaka i čarobnica tamo iza scene, neki od tih života nisu ni za priču, već za romane!

    • Svevladovic

      14:28 // 25. 4. 2013.

      @Perica: "Доста је било о позоришту у негативном смислу, о хонорарима, о директору који чува тајну о томе ко колико зарађује и сл."

      Apsolutno se NE slazem. Da li zbog toga sto u Pozoristu ima vrednih i postenih ljudi treba da ne primecujemo ove druge? Zapravo, ne vidim da treba porediti ovakve romantizovane tekstove i kritiku lopovluka. Treba nam i jednog i drugog.

      BTW, lep tekst. Steta sto je odlomak kratak.

    • Aca

      08:48 // 26. 4. 2013.

      Tekst je odličan i veoma je interesantan.

      @Перица Мали
      Uvek se javi neki poltron i pokvari ovako lep utisak o tekstu. Ovaj tekst oslikava kakvo bi pozorište trebalo da bude a ne kao što je danas. Danas u pozorištu imamo kaste, direktor se ne druži sa glumcima, glumci se ne druže sa tehničkim osobljem, gledaju na njih "sa visine".
      A to što ti lopovluk pokušavaš da opravdaš ovakvim teksto je bezobrazno, poltronski i uvredljivo za sve radnike pozorišta koji za tri dana gostovanja predstave u Beogradu dobijaju dnevnicu i po (pola dnevnice na dan) dok glumci koji dođu sa strane dobijaju honorare od 1000 eura za 2 minuta na sceni i 3 rečenice.

  • Radivoje Davidovic

    11:16 // 23. 4. 2013.

    U istrazivackom radu na knjizi o Eugenu Verberu nigde nismo nasli podatak da je Eugen Verber bio upravnik Narodnog pozorista u Nisu.Odakle vam taj podatak.Prema nasim saznanjima Eugen Verber je bio clan Drame Narodnog pozorista u Nisu do 1961.godine kada je presao u Savremeno pozoriste u Beogradu danas Beogradsko dramsko pozoriste.

  • Мики Савић

    16:16 // 23. 4. 2013.

    Озимић је најтачнији у подацима увек био. Нема код њега лагање. А не знам и што би му то требало?! У сваком случају он ће то и да докаже. Озимићу текст ти је супер. Подсетио си ме на време проведено на степеницама Позоришта. Ех, то је било.... А тек представе - доживљај! Ни сада није лоше. Е, итај наш Драгиша Цветковић, шта све није урадио за наш град, а незналице га критикују. Озо најбољи си!!! Ко другчије каже - клевеће и лаже!

    • Radivoje Davidovic

      08:50 // 24. 4. 2013.

      Nije rec o dezavuisanju.Taman posla.Voleli bi da nam se javi Nebojsa Ozimic putem mejla jer je postovalac Eugena Verbera to se vidi iz teksta.Eugen Verber nije nikada bio upravnik N.pozorista u Nisu vec glumac i urednik Niske scene koja je izlazila pred svaku premijeru. Podatke o E.Verberu nasli smo u Ist.arhivu Nisa,arhivi N.pozorista u Nisu, Muzeju poz.umetnosti Srbije,zaostavstini Eugena Verbera,intervjui E.Verbera i na mnogim drugim mestima.

    • Radivoje Davidovic Beograd

      09:42 // 24. 4. 2013.

      Nije rec o dezavuisanju.Taman posla. Nasli smo podatke o Eugenu Verberu u Istorijskom arhivu Nisa i arhivi Narodnog pozorista u Nisu, Muzeju pozorisne umetnosti Srbije, Jevrejskom istorijskom muzeju, intervujuma Eugena Verbera,njegovoj zaostavstini,knjigama pozorisnih reditellja i hronicara Narodnog pozorista Nisa Rajka Radojkovica i drugih.Nigde ne pise da je Eugen Verber bio upravnik Narodnog pozorista u Nisu.Da jeste to bi Verber ili kako su ga glumci zvali Veca vec rekao u nekom od mnogih intervjua u kojima je govorio i o danima provedenem u Narodnom pozoristu u Nisu.Videli smo sve godisnje izvestaje Narodnog pozorista u Nisu d 1953. do 1961. godine iz vremena kada je Verber bio zaposlen u Narodnom pozoristu u Nisu sa spiskovima zaposlenih i nigde ne pise da je Verber bio upravnik nego clan Drame odnosno glumac.U svakom slucaju voleli bi da stupimo u kontakt sa Nebojsom Ozimicem.

    • Nebojsa Ozimic

      10:31 // 24. 4. 2013.

      Ma naravno da inervencija g.Radivoja Davidovica nema negativnu konotaciju.Eto upravo smo se culi,razmenili informacije na cemu sam zahvalan.Nadam se da ce podaci dovesti do novih saznanja.Pozdrav

    • Мики Савић

      22:39 // 24. 4. 2013.

      Извињавам се ако сам неког увредио, то ми није била намера. Ја изузетно ценим рад Небојше Озимића и као што се види одмах се од њега добију информације. Изузетан човек и пријатељ. Још једном - ВЕЛИКО ИЗВИЊЕЊЕ!

  • Nebojsa Ozimic

    19:02 // 23. 4. 2013.

    Podatak o E.Verberu kao v.d. upravnika (verovatno na kraći rok) našao sam u Almanahu SJOJ.Isti podatak iznet je i u jednom od brojeva Niškog vesnika.Svojevremeno,pre dobrih dvadesetak godina,ovu informaciju mi je dao pokojni Marisav Radisavljević. Možda bi Vam bilo dobro da se javite Savezu jevrejskih opština Srbije tj.njihovom muzeju.

  • Nišlika

    18:36 // 25. 4. 2013.

    Treba iznositi proverene podatke.

    • Komedija

      09:27 // 3. 5. 2013.

      Ozimic i provereni podaci, molim te. Kako da stigne da proveri podatke kad covek administrira 68 fan strana posvecenih sebi.

  • Jovan Verber

    11:23 // 3. 6. 2013.

    Postovani g.Nebojsa Ozimic,
    hteo bi da vam se zahvalim na divnom clanku koji sam upravo procitao. Zaista me je dirnuo sa obzirom da sam jedan od unuka Eugena Verber.
    S postovanjem,
    Jovan Verber

  • Radivoje Davidovic

    09:26 // 23. 5. 2014.

    U pripremi je izlazak iz štampe knjige EUGEN VERBER, GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA...u kojoj je biti i jedan deo posvećen glumi Eugena Verbera u Narodnom pozorištu u Nišu i listu Niška scena.

    • Radivoje Davidovic

      23:18 // 2. 10. 2014.

      Knjiga EUGEN VERBER, GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA o cuvenom glumcu Narodnog pozorista u Nisu izasla je iz stampe .Knjiga ima 308 strana i 100 slika. Moze se poruciti putem mejla [email protected]

  • Radivoje Dvidovic

    08:16 // 1. 10. 2014.

    Knjiga Mirjane Belić-Koročkin-Davidović i Radivoja Davidovića EUGEN VERBER, GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA... izasla je iz štampe i može se nabaviti kod autora, mejl adresa> [email protected]

  • Radivoje Davidovic

    10:03 // 10. 6. 2015.

    U Novom Sadu bice postavljena tabla sa natpisom Pasaž Eugena Verbera. Bilo bi lepo da i Niš grad u kome se Eugen Verber proslavio kao glumac od 1953-1961, godine oduži davanjem naziva jednoj ulici.

    • Radivoje Davidović

      09:27 // 4. 6. 2019.

      Eugen Verber dobio je još
      jednu ulicu. U naselju Jajinci na opštini Voždovac u Beograda jedna ulica poneće ime Ulica Eugena Verbera.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: