Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Saša Živić

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Generalni sekretar Udruženja pedijatara Srbije.

Član Gradskog odbora Nove stranke u Nišu.

  • Kako su ubili Beograd u meni?

    Ulazim u zgradu blatnjavih i mokrih nogu - teško je ovih kišnih dana na niškom asfaltu. Na njemu sam rođen, njime hodam, želim da kada dođe trenutak i moj prah bude razasut po njemu...

    (44) detaljnije
  • O Todoru Milovanoviću

    Da li moji najbolji studenti zaista imaju perspektivu samo u Severnoj Rajni-Vestfaliji ili u Merkatoru, gde su neki od njih radili duže od 9 godina kao promoteri deterdženata? Kakva je ovo društvena ambliopija, da li je moguće da niko ne želi da snažno, poput Zole uzvikne: "J’accuse".

    (7) detaljnije
  • Nikoga na Đinđićevom putu

    Koliko se sećam, merilo demokratije Abrahama Linkolna bilo je da ne želi biti rob, ali ni gospodar. Demokratija, onakvu kakvu je danas isporučuje Aleksandar Vučić, daleko je od rečenog ideala.

    (17) detaljnije
  • Kasarna Potemkin

    Kada je Grigorije Aleksandrovič Potemkin krajem XVIII veka osvojio inače puste oblasti oko Krima, naredio je da se u stepama naprave lažne kulise sela, doveo lažne seljane i stada da bi carica Katarina Druga, koja je tuda trebalo da prođe, pomislila kako pod vođstvom Potemkina taj deo zaostale Rusije neverovatno napreduje.

    (35) detaljnije
  • Nišvil kao lek za dušu

    Liči li možda Niš na Hefesta, da li je zaista tako ružan i grbav, da ga beogradska Hera, oličena u vrhu SNS vlasti tako nemilosrdno baca sa Vračara, umišljenog prestoničkog Olimpa, pa mu se posle još i smeje što je hrom?

    (12) detaljnije
  • U Srbiji je najveća stopa kancera

    Nekakva iracionalna pravda stigla bi sa saznanjem da je pšenica za pogaču umešenu za Jensa Stoltenberga požnjevena sa ozračenih južnosrbijanskih polja.

    (2) detaljnije
  • O Ahilu i kornjači

    Mada se čini da ministar zdravlja uvek može "stići" neku direktorku bolnice, makar ona bila i Specijalna kao ova u Sokobanji, izgleda da nije tako. Ministru Lončaru kao antičkom Ahilu direktorka Ljiljana Isaković neprestano izmiče iz ruku!

    (4) detaljnije
  • Šljive među Srbima

    Ima li nam spasa? Po ko zna koji put sam se uverio - društvo smo nespremno za bilo kakav dijalog i postizanje konsenzusa. Politiku posmatramo kao fudbal: navijamo, podržavamo ili vređamo, a da ni sami ne znamo zbog čega to radimo.

    (24) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: