Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:18, 18. 7. 2019.

Tabloidno biće - uplašeni homo polusapiens prikovan za TV

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

“Ne mešam se ja u politiku, mene to ne zanima” je nešto što se neretko čuje od mnogih ljudi. Čak i poslednje istraživanje BIRODI-ja pokazuje da 40% južnjaka sebe smatra apolitičnim. Sa idejom da oni brinu samo svoje brige, guraju kroz život (ne)svesni da zapravo i te njihove brige određuje upravo politika, a da su oni i te kako uključeni u sve to.

Evo i kako.

Jedan od zadataka kontrolisanih tabloida je da i tog građanina koji “brine samo svoje brige” uvuku u politički tok, u tu reku čija nas matica nosi, a čiji je izvor u vrhu vladajuće političke strukture. Namerno nije rečeno vladajuće političke partije, jer smo danas u Srbiji u situaciji da je teško razdvojiti partiju i Državu, te je zato to jedna struktura koja upravlja našim životima.

Te strukture preko tabloida od građanina 21. veka, koji bi trebalo kulturološki, istorijski, na kraju i genetski da ima sve predispozicije slobodnog čoveka, prave jednu zgrčenu i uplašenu osobu koja stalno misli “da nam neko radi o glavi”. Osobu koja se boji nekog novog rata i čeka nekog novog neprijatelja.

A kako i ne bi bio u grču, kada iz svih mejnstrim medija, koje ne može da izbegne sve i da hoće, dobija informacije da nas niko ne voli i da jedva čekaju da zarate sa nama. Čitajući tabloide zaključujemo da mi kao država jedino nismo na ivici rata ili nismo zategli odnose sa Rumunijom i Mađarskom. Sa svima ostalima u regionu smo imali ili i dalje imamo, sudeći po naslovima, nerasčišćene račune.

Prikovani za tabloidne sadržaje, mnogi izgube i one osnovne ljudske vrline, što je posle intenzivne tabloidizacije društva i više nego evidentno. Vrednosti koje danas kao nacija delimo nisu ni obrazovanje, ni lepo vaspitanje, već smo skliznuli u to da “diploma nije bitna”, da prolaze samo “jaka leđa” i da sve može “na snagu” ili za pare.

Zaboravili smo kako se izgovara “izvini” i kako se piše “hvala”. To je nekako ispod nivoa, jer zaboga u Skupštini Srbije narodni poslanici to ne izgovaraju, već i iz njihovih usta pljušte psovke. Iste psovke koje se nalaze i na naslovnim stranama tabloida. Koji uz njih i relativizuju nasilje svake vrste, ratuju sa nezavisnim institucijama, vode istrage, targetiraju, etiketiraju, podstiču podele u društvu i propagiraju “laku lovu” i instant popularnost u raznoraznim zadrugama i parovima.

Sve što treba je da budeš spreman da se skineš u pravom trenutku i da budeš zamorče pod kamerama na neodređeni vremenski period i uspeo si - to je poruka koja se šalje.

Krajnji cilj je probuditi kod ljudi samo osnovni instinkt, instinkt za preživljavanjem i ne dozvoliti puno prostora za razmišljanje. A upravo nas to razmišljanje razdvaja od životinja. Zbog njega smo homo sapinesi ili misleća bića. Jedini prostor za razmišljanje se ogleda u delu da svi konzumenti tog sadržaja budu svesni da postoji jedan čovek ili jedan centar, neko ko brine o njima. Zato ne moraju oni da brinu i razmišljaju, već mogu da se prepuste lakoj zabavi i još jednom osnovnom instinktu - voajerizmu.

Tako kreirano tabloidno biće u politiku se ozbiljnije uključuje u predizbornoj kampanji kada TV termine i novinske strane, umesto starleta, zadrugara i ostalih “zvezda” popunjavaju političari. Razume se, isključivo oni koji imaju pristup i kontrolu nad medijima. To već pripremljeno biće sada upija druge poruke, koje opet bez mnogo razmišljanja i prihvata.

Šta mislite kakav je rezultat na tim izborima i ko pobeđuje?

To biće zaokruživanjem broja na glasačkom listiću na kraju i potvrđuje da je zapravo okrenulo ceo krug političke igre u koji je uvučeno kroz tabloide, iako je i dalje pri stavu da je apolitično.

Tabloidno biće nije plebs, kako se ovih dana spinuje u mejnstrim medijima. To su ljudi, neki čak i izuzetno dobri, kvalitetni i kreativni ljudi, koje nažalost vladajuća struktura već godinama zloupotrebljava kako bi sačuvala masne plate, službena vozila, privilegije i moć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Šabac

    10:34 // 20. 7. 2019.

    Gospodine Aleksandre, ako ste pogledali sve ankete grupe građana „BIRODI“, uvideli biste da u je svim njima rejting SNS pao drastično i slično. Ta GG je se bavi istraživanjima koju naručuju ovi iz kupus opozicije.

    • Tivat

      17:58 // 21. 7. 2019.

      Gospodine Dragane, ti i tebi slicni sns-ovci, ste opozicija u Sapcu!Vas nazivaju deponijska opozicija.

  • Ouzo

    16:41 // 18. 7. 2019.

    Tabloidiotizacija je i namenjena jugu i istoku Srbije,provinciji, na tom prostoru zive,zatucani,uplaseni,samozivni marginalci!
    Nisu samo tabloidi zlo,vec i rijality programi i razna takmicenja,tipa "pink zvezdice,nikad nije kasno..." ,gde se narodu daje hleba i igara,da nema vremena da misli,kako mu zivot prodje u prezivljavanju i sastavljanju kraja s krajem,a deca dok se okrenes,stasase za posao!

  • S.z

    11:44 // 18. 7. 2019.

    Odlicna analiza trenutnog stanja. Sustina je u tome sto se sve to RADI i DOZVOLJAVA da bi se konacno "resilo" - PRIZNALO Kosovo jer samo "anestezirane" narodne mase mogu prihvatiti i na referendumu potvrditi takav sporazum koji ce uskoro uslediti. Zato je i prava dilema dal ce oni koji su ga 90-tih predali i priznati te ih u tome ne treba onemogucavati ili se treba angazovati i glasati protiv njih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: