Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:57, 18. 1. 2010.

RRA vs INTERNET (Crni bombarder II deo)

Autor

Osnivač i direktor "Internacionalnog Nišville Jazz Festivala".

Osnivač "Nišville" radija.

UPUTSTVO ZA BOLJE RAZUMEVANJE TEKSTA: Pročitati autorov blog: "Plavuša, RRA i Crni Bombarder" sa B92 blog od 3.10. 2008.

Početkom devedesetih i ekspanzijom nezavisnih medija bilo je lako izvesti građane na ulice u zaštitu medijskih sloboda i opstanak istih.

Naravno, preduslov je bio postojanje informativnog programa. Onima koji su emitovali uglavnom muziku ili, ne daj bođe emisije "iz i oko" kulture, takva podrška se mogla dogoditi samo u domenu naučne fantastike.

Začudni Nišville radio prekinuo je svoju petnaestogodišnju misiju formiranja muzičkog ukusa Nišvilskih slušaoca jednog junskog dana 2009. godine, baš u jeku medijske kampanje poslednjeg izdanja Nišville festivala, upadom intervbentne brigade RRA i RATEL-a i pečaćenjem emisione tehnike. Nisu sačekali ni rešavanje naše pravovremene žalbe Vrhovnom sudu, pa čak ni molbu da makar sačekaju početak festivala.

Neko je iz svoje udobne beogradske fotelje odlično premerio kakav izbor muzike treba tamo nekim južnim slušaocima. A i što da oni budu gori od slušaoca iz prestonice koji imaju zavidnu kilometražu turbo folk tradicije.

I tada na scenu stupa Dragan Bjelogrlić preuzet iz nikada snimljenog nastavka "Crnog bombardera", kostimiran u najboljoj tradiciji Marvelovih junaka. Podstaknuti njegovim delom i likom prebacili smo celokupan program radija na internet, tako da svi koji ukucaju www.nisville.com mogu da širom sveta povlađuju svom mazohizmu ljubitelja jazz muzike.

Počeli su da nam se javljaju slušaoci od Amerike do Australije, prestali su da stižu računi SOKOJ-a i shvatili smo da je zakup frekvencije na lokalu - bacanje para. Počeli smo da verujemo da oni iz RRA i RATEL-a i nisu sasvim "loši momci".

A onda smo tokom božićnih praznika imali jutarnje buđenje njihovim upadom i pitanjem odakle emitujemo program jer već danima na frekvenciji približnoj onoj našoj staroj (107.1 MHZ, samo još malo više udesno) ide naš originalni program "sa sve" identifikacionim džinglovima Nišville radija. Odgovorili smo im da radimo samo preko interneta, ali nam nisu verovali, pa smo ih odveli na soliter na kojem je nekada bio naš predajnik.

Sve je bilo "uredno" isključeno i posuto debelim slojem prašine. U studiju, vosak na emisionaoj tehnici - netaknut. A na radio prijemniku u kolima se zaista vrteo program našeg radija.

Uzalud su pretili krivičnom prijavom. Morali su da konstatuju činjenično stanje i da za sve okrive "Crnog bombardera II" koji noću, po obodu grada, pomera svoje zarđalo vozilo sa antenom i uz pomoć laptopa i wireless interneta reemituje naš program.

U potpunosti sam se saglasio sa takvom njihovom konstatacijom, upućujući ih pride i kako da dođu do njega.

Naime, na facebook-u postoji grupa sa nekoliko hiljada istinskih fanova Nišvilla koji preko dana žive svoje obične živote lojalnih građana, a kada padne mrak, naizmenično navlače kostim Crnog bombardera i izluđuju interventnu ekipu RRA. Na taj način sam im spisak sumnjivih sa 300.000 potencijalnih osumnjičenih sveo na sto puta manju meru.

Uzbuna je dignuta na najviši nivo i sva radiogonimetrijska oprema tehnika usmerena ka potkrovljima kuća po isturenim vrhovima grada, sve u nastojanju da se locira signal.

Obišli su kamp prikolicu iz koje je nekada emitovan program Nišville radija, ali su je zatekli čak i bez točkova. O opremi da i ne govorimo.

Ostavili su nam zapisnik i pripretili da kada sledeći put dođu i promene pravnu regulativu - nećemo moći da emitujemo program ni preko interneta bez njihove dozvole.

Do tada, svi vi super heroji sa Facebook-a koji se po prirodi svog posla borite protiv nepravdi - budite pametni da vas ne uhvate na delu sprečavanja zaglupljivanja slušalaca informativom tako što reemitujete naš program.

U protivnom jeste da ćete nas osloboditi krivične odgovornosti, ali ćete i otkriti svoj tajni identitet i prekinuti urbanu legendu "bio jednom jedan začudni radio koji je radio i kad nije radio"!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Vozdovcanin

    00:15 // 21. 1. 2010.

    Svaka cast Crnom bombarderu of Nish, predlazem ga za najvise gradsko priznanje, nagradu 11.januar koja bi se urucila iduce godine, kad smo vec zakasnili za ovu... A, radi ocuvanja identiteta i izbegavanja zakonskih sankcija, nagradu simbolicno neka preuzme g-din Ivan Blagojevic, mada je on sigurni laureat za iducu godinu. P.S. gde se moze i posto je, nabaviti neki mali radio predajnik, lap top imam, ionako puno vremena provodim u voznji automobila gradom. . .

  • Aida

    20:35 // 20. 1. 2010.

    Svaka cast, Ivane, legendo jazz-a u Nisu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: