Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:01, 7. 9. 2019.

Ni evro za kulturu po glavi stanovnika

Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Vlast koja za kulturu svog naroda odvaja 0,7% budžeta, ne misli dobro svom narodu.

Vlast koja se hvali da ima najjači budžet u regionu od skoro 11 milijardi evra, a po glavi stanovnika za kulturu izdvaja svega 11 evra, ne radi dobro za svoj narod.

Vlasti ostalih država u regionu izdvajaju mnogo više. Uporedimo samo davanja za kulturu po njihovim prestonicama. Ljubljana izdvaja za svakog svog građanina po 145 evra, Zagreb 99 a Beograd jedva 27 evra. Ispod njega je jedino Podgorica sa 25 evra po glavi stanovnika.

Problem kulminira ukoliko se zapitamo koliko li se tek izdvaja za kulturu u ostalim opštinama Srbije ako se za njenu akromegaličnu prestonicu izdvaja tако malo?

Uspevaju li njihovi građani, kako reče naš sugrađanin, dr Predrag Cvetičanin u svom tekstu za Vreme, bar da ''dobace'' do jednog evra ili se njihova kultura meri u eurocentima?

Jedan od slikovitih pokazatelja takvog stanja ''per capita'' u Nišu jeste i ažurnost informatora o radu gradske Uprave za kulturu. Na svom zvaničnom sajtu, gradska uprava nam nudi verziju iz 2016.godine sa budžetskim podacima o izdvajanju za kulturu iz 2015.godine. Ma koga briga bre...

Kada su izdvajanja za kulturu toliko mala, gotovo nemerljiva, vredi li uopšte komentarisati i stanje spomenika kulture i spomenika prirode u gradu i okolini, njegove turističke potencijale?

Osećaj koji dominira jeste da se celokupno bogatstvo koje Niš može da ponudi, od praistorijskih nalazišta, preko antičkog, srednjevekovnog hrišćanskog i osmanskog nasleđa, nalazi na nekoj granici između improvizovanog i imaginarnog. Ne može se turistima prilaziti sa pričom ''zamislite, ovde se nekada nalazilo to i to''. Kulturno nasleđe se mora otkrivati, čuvati i prenositi generacijama koje dolaze posle nas. Toga danas nažalost, nema ni u tragovima.

Koliko li su tek žalosna izdvajanja za nezavisni, civilni sektor u oblasti kulture kada je gotovo čitav iznos budžetskih sredstava planiran za puko preživljavanje ustanova kulture i zarade tamo zaposlenih?!

Svesno ili iz straha od nepoznatog, zaobilazeći projekte koji insistiraju na demokratičnosti, participativnosti građana u oblikovanju vlastite kulturne i životne sredine, realizaciji kulturnih programa i umetničkih intervencija koje su prirodni deo građanskog aktivizma i povezivanja sa drugim akterima na istim ciljevima, ''oni koji vode'' grad, polazeći od sebe samih, takve projekte nužno vide kao nekakvu subverzivnu aktivnost, lične uvrede ili napad na lik i delo svog jedinog i nepogrešivog vođe.

Zbog takvog stava se pozorište raspada iznutra, ''Filmski susreti'' liče na palanačku reviju filmova lišenu svake festivalske čarolije a spomenici kulture su prekriveni zemljom, šutom ili đubretom.

Zato ipak najveći deo novca iz finansiranja ostvarenja u kulturi završi na hrpi besmislenih projekata, napisanih od sveže formiranih NVO-ova po naprednjačkoj liniji, nedvosmisleno oslikavajući stvarnost koju živimo. Stvarnost jeftine šminke na izbrazdalom licu prodavačice fantazija.

Izdvajanja za kulturu u jednoj sredini podrazumevaju pre svega ulaganje u stvaralaštvo. Likovno, muzičko, scensko, filmsko… Ono podrazumeva stvaranje autentičnih, aktuelnih, hrabrih pa i provokativnih sadržaja, lišenih formalizama, malograđanskih predrasuda i straha od političkog i svakog drugog nezameranja. Podrazumeva i pravilno predstavljanje istih, da to što je pravi odsjaj kulturnog stvaralaštva a ne šunda i kiča, neko vidi, prepozna, usvoji i zavoli. Tako se afirmišu i zajednica/grad i pojedinac/autor. Tako se afirmišu prave vrednosti jednog društva.

Svega toga nema i neće ga ni biti, dokle god se za kulturu ne daje ni evro po glavi stanovnika.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    07:34 // 8. 9. 2019.

    Ljubo,kao prilog tvojoj odlicnoj kolumni,pogledaj u Nisu,ko je vecnica za kulturu? Gospodja ili drugarica,postavljena po kljucu,ide na filmske da bude vidjena i sto ima besplatne karte a u zivotu je usla jednom u pozoriste,da gleda Rikijeve psovacke predstave! O muzeju,izlozbama,spomenicima kulture-taman posla!

  • hristivoje

    00:01 // 8. 9. 2019.

    Љубо брате, углавном сам сагласан са тобом само- шта ће ти статистика? Словенија има становника колико један Београд, Црна Гора и мање. Ове земље имају главни град и- то је све док је код нас мало другачија демографска слика. Узгред, већина земаља ЕУ користи фондове исте ЕУ за свој развитак и новац се прилично концентрисано троши.

  • Овца за шишање

    08:23 // 7. 9. 2019.

    Јес, да се издваја за културу, да се народ просвети, па да неписмени не могу да буду на власти!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: