Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 20. 4. 2018.

Od Mokranjca do "Bitlsa" na koncertu niških horova

Autor

Pijanistkinja i teoretičarka umetnosti

Sinoćni koncert Ženskog hora SKC-a i Mešovitog hora Fakulteta umetnosti (dirigent Ivana Mirović), bio je, kao što se i očekivalo, dobro propraćen. Domaća publika, obrazovana kroz dugu i značajnu tradiciju negovanja horskog pevanja u Nišu, sa neskrivenim entuzijazmom ispratila je koncert renomiranih niških horova, u čijem nastupu u posledenje vreme ređe imaju priliku da uživaju.

Koncert je najavljen kao prezentacija rezultata majstorkog kursa Ruskinje, prof. dr Ine V. Šohorove, inače dekanice Fakulteta muzičke umetnosti državnog Instituta za kulturu u Kemerovu, kao i umetničke direktorke Akademije pozorišnog hora i Međunarodnog festivala - takmičenja “Sibirijada”. S tim u vezi trebalo bi pomenuti da je 5. aprila, u okviru VI Međunarodnog festivala - takmičenja “Sibirijada”, svoj rad prezentovala prof. dr Suzana Kostić, redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, te tako uticala na kreiranje ovog, za studente u Nišu, važnog događaja.

Na sinoćnjem koncertu hor i dirigent, prof. mr Ivana Mirović, u nekim segmentima ipak nisu ispunili očekivanja najavljena prestižnom reputacijom gošće iz Rusije, koja je u radu sa horistima, prema najavama, akcenat stavila na osmišljavanje i realizaciju scenskog pokreta u horskom izvođenju. Početak koncerta obeležen je delikatnim izvođenjem ruske narodne pesme "Rjabinuška", uz suptilnu komunikaciju sa publikom. Nažalost koncert je nastavljen u konzervativnom maniru, tako da smo od izvedenih 15 numera, raznolikog programskog i stilskog sadržaja ("od Mokranjca do Bitlsa"), inovaciju u vidu scenskog pokreta videli tek u tri numere, u prvoj numeri (ruska narodna pesma "Rjabinuška"), pretposlednjoj (horskoj stilizaciji pesme grupe Bitlsi, "Lady Madonna") i poslednjoj (obradi belgijske narodne pesme "Nek svud ljubav sja").

Osim ove diskrepance u konceptu reprezentativnog programa majstorskog kursa, trebalo bi naglasiti da su članice Ženskog hora SKC-a ostavile dominantan pozitivan utisak na sinoćnjem koncertu. Ove devojke, neospornih glasovnih kvaliteta, u uigranoj i na vidnom poverenju izgrađenoj komunikaciji sa svojim dirigentom Ivanom Mirović, iznele su najveći i najkvalitetniji deo koncertne predstave. Manje upečatljiv utisak odao je zajednički nastup horistkinja sa Mešovitim horom Fakulteta umetnosti.

Najslabiji elemenat u sinoćnjem muziciranju bili su klavirski saradnici, koji, nažalost, nisu pokazali da su dorasli izazovu kratkoročne pripreme za nastup, u ovom slučaju u vremenskom okviru rada na održanom majstorskom kursu. Ovakav rezultat je razumljiv kad su u pitanju manje iskusni studenti Milan Jovanović i Ivona Babović. Ostaje pitanje zašto su tako nespretan nastup sebi dozvolili profesor Dragan Tomić i naročito dugogodišnji klavirski saradnik na Katedri za solo pevanje Fakulteta umetnosti Ingrid Janković.

Ovoj konstataciji ide u prilog i činjenica da je publika najveći entuzijazam pokazala za izvedbu pesme "Lady Madonna", koja je otpevana uz scenski pokret i snimak instrumentalne pratnje, to jest bez klavirske saradnje, a i sami izvođači bili su evidentno najmotivisaniji za izvođenje ove numere.

Gošća iz Rusije se na kraju koncerta zahvalila rukovodstvu Fakulteta na prijateljskom druženju, pohvalila horistkinje sa kojima je radila par dana i objasnila kratko koji su to specifični zahtevi postavljeni pred pevače u radu na scenskom pokretu. Koncert je protekao u dobrom raspoloženju publike željne kvalitetnih muzičkih programa, koja je prepoznala i blistavim aplauzom nagradila ovakve inicijative Fakulteta umetnosti.

Mada ostaje do kraja nejasno u kojoj meri je tačno majstorski kurs bio namenjen studentima, jer su sve koreografije izvele devojke iz Ženskog hora SKC-a.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Svastarnik

    10:36 // 28. 4. 2018.

    Danas ljudi koji nisu ostvareni u svojim licnim profesijama ispoljavaju frustracije na drugima. Doticna Marija, koja se navodi kao pijanista trebalo bi se posvetiti svojim solistickim koncertima i nastupima. Zasto nije nije napisala kritiku o koncertu klavira koji se desavao paralelno te veceri? Draga Marija, nadamo se vasem spektakularnom konecrtu. Poz od amatera i ljubitelja kulture ovog grada

  • Kvazi kriticat

    11:40 // 26. 4. 2018.

    Postovana Marija koja se navodi kao pijanjsta i asistent na FU pre nego što se oproba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: