Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:26, 22. 8. 2011.

Ko je odgovoran, franak ili banka?

Autor

Predsednik Komore mladih lidera - JCI Niš za 2011. godinu

Dragi sugrađani, kao i još neki među vama, odlučio sam 2007. godine da uzmem stambeni kredit indeksiran u švajcarcima kod jedne od renomiranih bankarskih kuća. I kako to obično biva u životu, a i filmu, nepredviđeni neprijatelj se pojavi baš kada poveruješ da je sve u redu.

Neprijatelj je ovoga puta bio kao ubica iz horor filma, koga ubiješ pet puta, na kraju ga izbodeš iglama za heklanje u oko, grkljan i srce, a on pred završnu špicu ipak otvori oči, najavljujući sledeći deo, koji će biti jos strašniji.

I tako, gledam ja taj horor film iz meseca u mesec, i proklinjem I SEKU (svetsku krizu), i NBS i Euro i Švajcarsku i sebe lakovernog, i tek nedavno čitajući tekst na ekonomija.org počinjem da shvatam da ipak postoji još jedan neprijatelj sa sekirom u ruci i baby face-om i ljubaznim osmehom (po proceduri).

I nakon četiri godine ja donesem neverovatno čudnu odluku – da pažljivo pročitam svoj ugovor o stambenom kreditu.

I tamo u članu 4. piše :

“Korisnik kredita se obavezuje da na dugovni iznos glavnice, počev od dana puštanja kredita u korišcenje pa do konačne otplate kredita, plaća Banci kamatu po stopi koja iznosi šestomesečni LIBOR za CHF (koji je objavljen na dan koji dva radna dana prethodi početku narednog šestomesečnog obračunskog perioda za koji se utvrđuje kamatna stopa) zaokružen na gornju četvrtinu plus 2,5% na godišnjem nivou (u daljem tekstu kamatna stopa).
Banka će kamatnu stopu usklađivati sa promenom LIBOR-a  za CHF najmanje 2 puta godišnje i to: svakog 30.06. i svakog 31.12. u godini.
Korisnik kredita je saglasan i svojiim potpisom na ovom Ugovoru prihvata, bez prava prigovora, da se visina kamatna stope, kao i način obračunavanja i naplate, automatski usklađue sa promenom LIBOR-a, izmenama zakonskih propisa i akata poslovne politike Banke, bez obaveze ugovornih strana da zaključuju poseban Aneks ovog Ugovora, s tim što je banka dužna da, pre početka primene promenjene kamatne stope, o tome pismeno obavesti Korisnika kredita.”

I shvatim (a detalje pročitajte u navedenim linkovima) da ne samo da sam žrtva, već i magarac.

Po preporuci kreditnog savetnika (nasmejanog naravno) sam se pismeno obratio banci. Elem, direktor filijale me je odmah sutra pozvao telefonom. Rekoh sebi: “dobro je znati da brinu o nama”. Usmeno me je obavestio da ne brinem, jer će zakon koji stupa na snagu u decembru sve dovesti u red i kako treba.

Na moje pitanje o prošlosti i zašto nisam dobijao obaveštenja o promenama njihove marže (LIBOR je od 2007. do danas pao za 2,7 indeksnih poena, a kamata za moj kredit je pala za 0,75 indeksnih poena!!!), rekao mi je da jesam obavešten, ali ne shvata kako ja to ne znam da jesam….. (ovde pustite muziku iz zone sumraka)….

Ja sam se uljudno izvinio što ne znam i zamolio ga da mi kopije obaveštenja pošalje mail-om ili potvrde od pošte da je dopis slat, što je njihova zakonom propisana obaveza.

Nasmejani i ljubazni direktor me je “ubedio” da je to komplikovano i da im to uzima mnogo vremena.

Zahvalio sam mu se što me je usmeno obavestio i rekao da očekujem pismeno odgovor od banke na moj zahtev, što su oni u zakonskoj obavezi da urade u roku od 30 dana.

Tada me je podsetio kako su u velikoj gužvi i da na moj zahtev pismeni odgovor neću dobiti, i da me je zbog toga i zvao telefonom?!?!?!?!?!?!

I kako na kraju biti pametan?!?!?

Ali, kako su mi od svega ovoga “porasle magareće uši”, ne moram da budem pametan već samo uporan i da uz savete advokata sledim proceduru do povratka svojih prava (čitaj para).

Ako tamo, iza monitora ima još nekog ko je možda uzeo kredit indeksiran u švajcarskim francima i ima sličan član u ugovoru, stalno ima utisak kako plaća sve više i više i možda se oseća kao gore pomenuta plemenita životinja, neka me kontaktira mail-om na [email protected] i može da mi se prodruži u borbi za naša “zaboravljena” prava….

P.S. Inače gore plemenita životinja se “probudila” iz četvorogodišnjeg sna jer je renomirana banka, sa računa koji se ne koristi duže od četiri godine, sama mesečno skidala oko 50 dinara kamate za kašnjenje uplaćene rate, zatim zbog toga naplaćivala 250 dinara održavanje računa, jer ga je skidanjem od 50 dinara aktivirala, zatim kamatu na nedozvoljeni minus, zatim ko zna, i onda me je ljubazna operaterka pozvala da me obavesti da je moj tekući račun u minusu i da bi bilo poslovno da minus pokrijem….

I, eto tako je to krenulo dragi moj prijatelji, a kako će se završiti čitaćete na naslovnoj strani nekih dnevnih novina..

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • predrag rajic

    10:06 // 2. 9. 2011.

    molim nekog iz udruzenja [email protected],da me kontaktira,hteo bih da budem u toku jer sam i sam zaduzen kod banaka za kupovinu stana,hvala unapred!

  • Dejan Rajcic

    23:46 // 24. 8. 2011.

    Osnovano je ovih dana udruzenje gradjana -korisnika stambenih kredita indeksiranih u CHF. Sediste udruzenja je u Novom Sadu, predvodi ga Nenad Vujkovic, mislim da rade na formiranju regionalnih podruznica. Adresa udruzenja je [email protected] . Pronadjite ih i na fb, STAMBENI KREDITI INDEKSIRANI U CHF. Pozz

  • Nenad Milenkovic

    19:48 // 24. 8. 2011.

    Zlatno pravilo koje godinama unazad vazi je da se treba zaduzivati u eurima,a stedeti u svajcarcima.Dobra vest je da centralna banka Svajcarske radi na obaranju kursa franka i radice to u duzem vremenskom periodu do momenta kada se franak vrati na nivo pre svih kriza,sto bi trebalo dobro da dodje svim korisnicima kredita u CHF,ali i samoj svajcarskoj privredi.

    • anja

      12:19 // 11. 11. 2011.

      To su lepe vesti, ali kako da budemo sigurni u to i na koji nivo bi to trebao da doje Franak i za koje vreme, ako je to za 10 i vise godina to i nije neka olaksavajuca okolnost ni za nas zaduzene kreditom ni za svajcarsku privredu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: