Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

06:29, 17. 8. 2015.

Policijska brutalnost

Autor

Aktivni građanin.

Da li živimo u zemlji u kojoj je policijska brutalnost i bahatost paradigma odnosa države prema građanima?

Da li građanin ima pravo da išta pita bilo koji državni organ, a da mu ne preti u najblažem slučaju prezriv odnos i verbalno vređanje državnih službenika, koji su tu upravo zbog nas, do toga da dobije i „po nosu“ ukoliko traži svoja prava i istakne zahtev za njihovo poštovanje?

Država Srbija, očigledno, neguje prisan odnos sa policijskom aparaturom već duže vreme, dajući joj prevelika ovlašćenja na račun građana. Sa druge strane, građane je stavila u podređen položaj, bez šansi da se taj odnos promeni i unapredi, i još nas ubeđujući da je to prirodno stanje i da bi tako trebalo da bude.

Takav odnos preti da nas odvede u totalitarni režim u kome vi ne znate svoja prava, a i nisu vam potrebna, jer će ih sistem tumačiti i poštovati onako kako mu je volja i u odnosu na situaciju.

U Fergusonu, SAD, već skoro godinu dana traju sukobi lokalnog stanovništva sa policijom zbog policijske brutalnosti i ubistva mladog Afroamerikanca od strane policije. Svedoci smo da se i kod nas to dešava na svakodnevnom planu. Koliko puta smo čuli da su komšiju, rođaka, prijatelja prebili, ponižavali, vređali policajci?!

I koliko puta smo čuli da je policajac kažnjen nakon toga?! Vrlo retko, govoto nikad. Zašto?! Zato što je država i ovde zaštitila sebe i stavila nas u podređen položaj, da moramo da tražimo poštovanje sopstvenih prava, da tražimo puko poštovanje naše ličnosti, umesto da to funkcioniše po automatizmu, na kraju – po zakonu.

U policiji svakako rade i časni, pošteni i sposobni ljudi, čija se dela, nažalost, vide kroz prizmu eksponenata, najčešće bahatih siledžija, koji krstare gradom i, kao šerifi, po sopstvenom nahođenju uvode red.

Jer, postoje mnogo efikasniji načini, to će reći svaki operativac, da se postigne cilj, nego to učiniti pukim zastrašivanjem naroda policijskim krstarenjem po ulicama. Jer, ovoliko policije na ulicama ne videh ni u centru Berlina, Rima, Londona, Sofije, a sigurno se susreću sa mnogo većim izazovima nego Nišlije.
Vreme je da to prestane. Niš je postao policijski grad, više nego ijedan drugi u Srbiji, a nešto se zauzvrat ne osećamo bezbednije.

Vreme je da oni koji treba da sprovode red i pomažu u poštovanju zakona i sami poštuju te zakone i daju primer ostalim građanima. Jedino tako možemo da se osećamo sigurno u ovoj zemlji, gde su nam već uzeli dostojanstvo, a uveliko ograničavaju i fizičko postojanje metodama i merama policijske diktature.

U državi u kojoj policija može sve, a političari ne podnose i ne snose nikakvu moralnu i zakonsku odgovornost, građaninu ostaje ili da se povuče i postane pokret otpora sopstvenom otuđenom čedu, sopstvenoj državi, ili da ustane i glasno kaže, dok nije kasno i dok ne postanemo novi Ferguson: DOSTA JE!

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • od koga zavisiš, ne ljuti ga

    17:34 // 17. 8. 2015.

    Od detinjstva nas vaspitavaju da ćutimo i trpimo, ćutiš kada ti precrtaju tačan zadatak, kada znaš i dobiješ nižu ocenu od druga koji ne zna lekciju, a čiji je tata policajac, lekar, tužilac...ćutiš kada državni službenici se stavljaju iznad zakona, ćutiš ili daješ podršku policiji kada bije ni zbog čega, jer pobuniš li se odmah te proglase nasilnim i neuklopivim u taj familijarno kriminogeni svet

  • Boban

    13:43 // 17. 8. 2015.

    Bravo! Odlican tekst i prikaz nase Srbijice.

  • CVETKO prvi

    12:10 // 17. 8. 2015.

    "Nas ne sme niko da tuče - osim policije" !!!!
    100%

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: