Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:46, 11. 7. 2019.

Brzo niško gradilište

vardarska
foto: ni.rs
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Svedoci smo da se poslednjih nedelja brojne ulice u Nišu asfaltiraju. Radi se danju, a posle insistiranja građana, počelo je i noću.

I zaista, za svega nekoliko dana ulice dobijaju novi sjaj. Vrlo brzo bivaju i obeležene, pa mnogi vozači i ne primete da se uopšte radilo.

Osim, naravno, onih koji su prolazili dok se kopalo i asfaltiralo, pa su se na 35+ stepeni kuvali u kolima dok su čekali u redu. Ipak, verujem da i oni zaborave na te vrele trenutke pune nervoze, kada sutradan provozaju svog ljubimca novim asfaltom bez rupa.

Pun je YouTube klipova koji govore o tom brzom asfaltiranju - od Japana do Amerike. Mi dugo godina ovde za to nismo znali. Večito su rokovi probijani, a vozili smo po tucaniku, kaldrmama i šutu dok su se pored automobila radnici bavili nivelacijom.

Bilo je tu raznih opravdanja za kašnjenje radova. Od najizlizanijeg da su za sve krivi vremenski uslovi, preko priča o mašinama koje se kvare i asfaltnim bazama, do odlaska investitora u jeku radova.

Svega i svačega je bilo. Pre svega u periodu do 2012. jer, istini za volju, nakon toga se u Nišu ulice nisu puno ni gradile, ni rekonstruisale. A i to što je rađeno upitnog je kvaliteta. Dovoljno je provozati se “asfaltnim talasima” renoviranim delom kolovoza u Ulici Aleksandra Medvedeva kod tehničkih škola.

Pošto se nije puno radilo, zato valjda sada i ima toliko posla za neimare u svim delovima Niša i okoline. Da uzmu i oni koji dinar, a ne samo mehaničari da trljaju ruke dok menjaju razlupane trapove od udarnih rupa.

Sve te priče trebalo bi da budu za nama, jer maltene svakog dana dobijamo neku rekonstruisanu saobraćajnicu ili makar deo puta, a i gradonačelnik Darko Bulatović je rekao da nema stajanja, jer smo vratili neke dugove (nije precizirao koje), pa sada, kako je rekao, može da se gradi.

Gledano iz ugla vozača koji stoje u kolonama, za posao kojeg su se ovog leta latili neimari brzina jeste vrlina. I njima svaka čast na ispunjavanju zadatih rokova.

Da li će taj epitet i ostati, videćemo za godinu, dve ili pet, jer ćemo tada saznati i koliko je kvalitetan asfalt koji je postavljan tako brzo. A znaćemo da li je i koliko novog asfalta u međuvremenu isečeno kako bi se naknadno ugradila kanalizacija, voda ili nešto treće.

Nama, građanima i vozačima, ostaje još jedino nada da će te “brze rekonstrukcije” niških ulica postati redovna pojava i da neće biti karakteristične samo za predizborne godine, što je, uz svu nužnost za sanacijom, slučaj i sa trenutnim radnim akcijama.

Ko ne veruje da postoje “predizborna asfaltiranja” neka se provoza do Sarajevske ulice koja je do pola asfaltirana pred same izbore 2016. godine. Iako su svi iz ovog dela Niša mislili da neće morati da čekaju nove izbore kako bi kompletna ulica bila pod asfaltom, baš to se desilo.

Rekonstrukcija te druge polovine je, verovali ili ne, najavljena baš za ovu godinu. Ko zna, možda se prebaci za naredno proleće, kada bi trebalo da budu održani izbori - da se ne prekida “dobra praksa” iz 2016, koja i donosi pune džakove glasova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruno

    21:04 // 13. 7. 2019.

    ŽRekonstrukcija je menjanje vodovodne, kanalizacione, toplovodne i telekomunikacione infrastrukture, i to je skupo, ai treba koordinisano da rade više komunalni preduzeća, plus ovi za telekomunikacije. S obzirom na stručni kadar, oni nisu sposobni za tako nešto, pa idu na najjeftiniju varijantu, zamena habajućeg sloja, za par meseci pukne cev pa će da raskopavaju. Predizborni marketing, mi radimo.

  • Trucko

    16:26 // 13. 7. 2019.

    Ništa se ne radi brzo i sve je čista improvizacija! Pogledajte Bul. Nikole Tesle. Raskopali su ga početkom marta i još se napinju da ga završe. Kako mi se čini, neće do Nove godine. Bul. Heroja sa Košara rade duže od godinu dana, kao od bede. Ovo je opšte stanje SNS vlasti. Sve započinju i ništa ne završavaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: