Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 14. 3. 2019.

Faraonizacija umesto decentralizacije

cvetanovic
Cvetanović kao faraon na Strumičkom karnevalu, foto: printskrin
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nedavno se slikao u polovičnom kostimu faraona, kako je rečeno, na maskenbalu u Strumici. Fotografija je zapalila društvene mreže, a Cvetanoviću nije bilo jasno zbog čega, jer je, kako je rekao, morao da se odluči za taj kostim zbog svoje kilaže.

Pored toga što je gradonačelnik, on je i predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Srbije, pa gledano iz tog ugla, maskiranje donekle i jeste njegov posao. Maska sama po sebi nije vulgarna. Nije ni ofucana, taman mu je, a nije ni pogrešno stavljena.

Zaista, da se čovek, baš kao i Cvetanović, pita otkud takve reakcije u javnosti?

Vrlo prosto. Za raziku od drugih maski, koje uglavnom nešto skrivaju ili daju drugačiju sliku nekoga ili nečega, ova gradonačelnikova je zapravo otkrila i ogolila ono što mnogi godinama unazad primećuju - faraonski tip njegove vladavine u društvu koje sebe naziva demokratskim i koje je, na kraju, po Ustavu i dalje demokratsko.

Tako da izbor maske nije mogao da bude bolji, a još zanimljivija je informacija koju je dao sam Cvetanović - da su maske učesnici sami birali. Ovde ima prostora i za malu psihološku igru oko nekih naših odluka na koje utiče podsvest, a čime su se bavili vrsni psiholozi poput Junga ili Frojda.

Podudaranja sa slavnim egipatskim faraonima ima na pretek. Od nesmenjivosti, jer je već u trećem mandatu i ogromne imovine o kojoj su pisali novinari Južnih vesti i KRIK-a, do porodične tradicije kojom se Cvetanović često ponosi. Sam je rekao da njegova porodica važi “za neki ‘mačo men’ u Leskovcu”. Tu su i čuvene konferencije na kojima se hvali ili razračunava sa nesitomišljenicima i medijiima. Onda brojna putovanja po svetu, ponekad u biznis klasi, i nešto “čvršća ruka” u kabinetu uz očiglednu želju da odlučuje o svemu i pita se za sve u Leskovcu. I onoga što jeste i onoga što nije u njegovoj nadležnosti.

Ono što ga uzdiže u red besmrtnih faraona je veličanje njegovog lika i dela još za života i to od strane omladine lokalne Srpske napredne stranke koja je njegov 50. rođendan proslavila uz poruku “Hvala ti što postojiš” i “Volimo te…”. Pričalo se da je lokal u kojem se slavilo obezbeđivala policija, koja je umesto narodne, toga dana očigledno bila u službi jednog čoveka.

Uspeo je čak da pomeri i vreme, pa je tako Dan grada Leskovca jednom, u njegovom mandatu, obeležen 9. umesto 11. oktobra. Navodno je morao da putuje u Čikago, pa se požurilo sa organizacijom, mada su u Kabinetu rekli da je 9. više odgovarao nekim dobitnicima priznanja.

Imajući sve ovo u vidu, dođe nekako normalno da se Cvetanović slika sa maskom egipatskih vladara i eksploatatora robovlasničkog sistema. Pa neće valjda sa maskom zeca ili nekog miša, a prvi je još devedesetih godina u Leskovac doneo giros. Da ne pominjemo nekadašnje poslove - of-šor firmu u Rusiji, kafić u Leskovcu, uzgajanje grožđa i studiranje po brojnim svestkim univerzitetima.

U celoj priči se zapravo i ne radi samo o Cvetanoviću. Društveni problem je mnogo širi i tiče se svih faraona po opštinama i gradovima Srbije.

Umesto decentralizacije koja bi lokalnim samoupravama, a samim tim i lokalnim zajednicama, donela više autonomije u svakom smislu, ojačala ulogu građana, otvorila javne rasprave, od uprava napravila servise, pa i ostavljala više novca u kasama, mi smo u 21. veku dobili faraonizaciju - lokalne funkcionere koji “puštaju kišu”.

Tačan broj im se ne zna, ali su zato čuveni po svojim delima - od Brusa do Subotice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stevica Popov

    18:44 // 18. 3. 2019.

    Još jedna krajnje slaba, dosadna i sterilna kolumna. Koliko se god trudio gosn. Stankov jednostavno nije rođen za pisanje. Promenite zanimanje, ne davite čitaoce!!!

  • Nikola

    11:20 // 16. 3. 2019.

    Gde bi nam samo biokraj, da nije tako blizu.

  • Vuja

    13:44 // 15. 3. 2019.

    Cvetanović dobro vodi Leskovac i to najbolje znaju oni koji u tom gradu i žive. Što se tiče maske, ona je deo jedne zanimljive priče i jedan vid promocije grada, tj. manifestacije. Meni je ovo pozitivno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: