Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:37, 16. 7. 2020.

Iskra

VVV_5464
Energija koja je utihnula; foto: Vanja Keser
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Počeli jako i masovno, sa puno energije i želje i utihnuli posle sedam dana - tako bi u jednoj rečenici mogli da se definišu poslednji protesti nezadovoljnih građana koji su održavani u nekoliko srpskih gradova, pa i u Nišu.

Najskuplje pitanje ovih dana je zašto su utihnuli? Neki kažu i propali.

Za teoretičare zavere razlog je taj što su smišljeno organizovani od strane lidera SNS Aleksandra Vučića koji je tako još jednom preveslao opoziciono nastrojene građane, a sebi napravio nekakve pluseve. Koje i kakve, teško da iko može da objasni.

Suština je da, kako tvrde i oni iz mase i opozicioni političari, uticaja države, BIA, Vučića ili vladajuće stranke, sigurno ima. Pre svega u vidu provokatora koji su najviše u Beogradu veliko i iskreno nezadovoljstvo građana nastalo zbog najave policijskog časa, usmeravali ka neredima i rušenju. Na taj način su bacili negativnu senku na protest, ali i pokolebali brojne ljude da ponovo dođu zbog straha od nasilja. Taj strah su pojačala i brutalna batinjanja policije.

protest dan 3 Brojne poruke uputili preko transparenata; foto: Vanja KeserOnda su se u medijima pod kontrolom vlasti pojavljivale razne informacije koje su građane dovele do situacije, što bi rekao naš narod, “da ne zna gde je levo”. Od priča da su protest organizovali desničari, pa fotografija stranih pasoša i umešanosti raznih službi, do naravno optužbe Đilasa i njegovog, kako je pisalo, kuma da stoje iza svega.

I dalje verovatno niko ko je pratio pomenute medije sa sigurnošću ne može da kaže koja je to tačno služba organizovala proteste, jer su prvo, pred Vučićev put u Pariz, optuženi Rusi. Onda su hapšeni Izraelci, Ukrajinci, Kirgistanci, Britanci, Tunižani i ko sve ne. Ali nije bilo zvanične potvrde da iko od stranaca čije smo pasoše videli na TV-u i zaista radi za nekog. Izostala je i potvrda da su oni na bilo koji način organizovali građane da viču “Vučiću lopove”.

Da stvar bude gora, u masi u Beogradu je sigurno bilo agenata brojnih službi koji su pratili dešavanja, jer to im je negde i u opisu posla. Baš kao što je svojevremno naš agent upao u makedonski parlament u Skoplju sa sve demonstrantima.

Svima koji su šetali, pa i nama koji smo izveštavali je iznad glave non-stop visila korona, jer je u ovom periodu, nakon što je SNS u kampanji objavio pobedu nad virusom pozvao građane da izađu iz kuće, kovid izuzetno aktivan. I pogoršavanje epidemiološke situacije iz dana u dan je dodatno smanjivalo broj ljudi u šetnjama.

Pored sluđivanja informacijama, friziranog nasilja i korone još jedna bitna stvar uticala je na gašenje protesta. To je neartikulisanje zahteva. Na jednom od poslednjih okupljanja u Nišu govornica je podsticala antivakserstvo, a jednog dana se čulo i “nećemo 5G”. To sve govori o šarenolikosti ideja i razloga zbog kojih je neko bio na ulici prethodnih dana.

Niko, a tu mislim na opoziciju, na političare, nije stao ispred naroda sa jasnim i realnim društveno-političkim zahtevima koji bi bili oročeni i koji bi održavali energiju protesta. Niko nije preuzeo odgovornost. Drugim rečima, stihijski je počelo, a tako se i završilo.

VAK_4350 Brojni i različiti razlozi za šetnju; foto: Vanja KeserIpak, i tako refleksno i impulsivno je postignuto nešto. Delimično su se, makar na trenutak, probudili neki uspavani mediji. Na jednu ili dve večeri setili su se kako se radi posao, pa su izveštavali sa protesta i glas nezadovoljnih se konačno čuo i na nacionalnim frekvencijama. Oni koji su izašli nezadovoljni zbog policijskog časa su svakako pobednici, jer on nije uveden. Makar ne još. Takođe, po pisanju stranih medija i reakcijama iz inostranstva više je nego jasno kako je bunt građana tamo shvaćen i koliko je režim ogoljen u ovih nekoliko dana.

Naprednjacima, koji su se i ranije, a posebno posle izbora, izgubili u moći, na jedno veče pokazano je kako izgleda kada se desi narod. To je ono veče kada su se svi sa članskom kartom SNS učaurili u svoja 4 zida, pratili N1 i nadali se da će što pre da stane. Da će masa da se obuzda, a da ne slomi sve stranačke prostorije po Srbiji.

Demoliran lokal SNS protesti 8. jul foto Južne vesti Milica Jovanović3 Vučićevu sliku gađali jajima i paradajzom; foto: JV/M.J.

Ono što je najvažnije, videlo se koliko je jaka ta iskra nezadovoljstva i društvenih podela koja tinja, zapravo, svakog dana među nama. A mi je nismo ni svesni. Baš kao što nismo svesni šta sve može da je zapali. I to u trenutku.

Ovog puta su okidač bile sve laži oko korone i najava policijskog časa, a šta će biti sledeći put? I kada?

O tome treba da razmišljaju oni koji donose odluke i sada imaju apsolutnu vlast. Ali i opozicija koja taj trenutak ne sme ponovo da dočeka nespremna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prvoslav Mladenovic

    14:20 // 16. 7. 2020.

    Kratak put od najvece izborne pobede do najkracih protesta.
    Istrazivacko ushicenje je ovim pokazalo da ne treba ici grlom u jagode. "Mislim "da su u pravu ovi koji kazu da je lider SNS organizovao proteste pa je kao specijalne goste pozvao lidere jednod dela opozicije i organizovao direktan prenos preko N1 televizije.
    I stvarno, da li zaista ne znamo ko je organizovao proteste?

    • Ouzo

      21:19 // 17. 7. 2020.

      Sta je, prpa bese ! Ne sekiraj se ti za proteste, gledaj da kad se promeni ovaj nakaradni sistem, sto pre preletis !

  • Марко

    13:37 // 16. 7. 2020.

    Што се тиче извештавања РТС-а, конкретно Радио БГ1 већ 8. јула хтео сам дa паднем са столице и да се онесвестим. Каква објективност ! О свему су извештавали а о сваком проблему више углова посматрања, изјаве разних амбасада, аналитичара. За неверовати. Управо би јавни сервис требало сваки дан да буде такав а не само када се уплаши народног незадовољства. Међутим, колико чујем, вратио се на старо.

  • Марко

    13:32 // 16. 7. 2020.

    Ради прецизности пошто сам био присутан нису били антивакцинаши већ људи који траже право на избор. Без присиле. Друго говорило се о томе да држава мора да положи гаранције за исправност вакцина а то значи и одштете да плаћа ако се јаве штетне последице од вакцина. Озбиљност а не "мајке ми, вакцине су добре. У мене сумњаш!?"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: