Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:18, 14. 9. 2019.

Dron, čučavac i robot kolo

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Taman kad sam pomislio da je sa najavom novog investicionog ciklusa i izgradnje fudbalskih stadiona širom Srbije, ova vlast uspela da dostigne maksimalni nivo neznanja, nestručnosti i bahatosti, u prevodu na srpski – gluposti, ministar (ne)obrazovanja je ponovo prevazišao učitelja, i najavio kako će svaka škola u Srbiji dobiti po jednog drona i jednog robota. Mora da je Ajnštajn mislio na Srbiju i ovu vlast, kad je izjavio – „Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran.“

Mislim, stvarno, koliko moraš da budeš izgubljen u #BudućnostSrbije da ti ključni element unapređenja sistema obrazovanja bude „nedostatak“ dronova i robota? Kad podaci o stanju #zlatnodoba pokazuju da svaka peta škola u Srbiji ne zadovoljava osnovne higijenske uslove, a u 73 škole deca nemaju čak ni gde da operu ruke i mogu da koriste, u najboljem slučaju, samo poljski WC.

Ministre, sedi, jedan. Pa čak i predsednik zna da su škole širom Srbije u stanju raspada. Lično je najavio da će samo u 2016. godini obnoviti 1.000 škola, bolnica i domova zdravlja. Nije valjda da je već završio obnovu i da je došlo vreme da sve čučavce zamenimo dronovima i u veselju odigramo barem jedno robot kolo? Ili ministar nije informisan dobro zato što neko u sistemu vlasti želi da sakrije ružnu istinu o stvarnom stanju u Srbiji. Znajući koliko nam je predsednik skroman, najverovatnije da je sve završeno, ali on jednostavno nije hteo kao neki drugi, da to koristi za svoju političku promociju. Ili je jednostavno zaboravio. Šta vi mislite da se desilo?

Možda da pitate svoju decu. U kakvom stanju im je škola? Da li piju vodu sa česme ili traže pare za flaširanu? Ili bolje proverite sami sledeći put kad imate neku godišnjicu mature. Iskoristite izgovor i slabiju bešiku da vidite da li se išta promenilo u školskim toaletima od dana kad ste vi bili u đačkoj klupi.

Sa druge strane, možda ministar i nije kriv? Možda je Šarčević mislio o njegovom privatnom obrazovnom sistemu „Ruđer Bošković“, koji je „rezervisan“ za decu novokomponovane napredne elite, gde godinu dana srednje škole košta preko 10.000 evra. Nama samo ale fale, a njima uz leteće automobile, nedostaju još samo dronovi i roboti. Para ima. Jer se deca naprednih političara upisuju brže, jače, bolje.

Ne znate kako je u tim preskupim privatnim školama? Mučite se da skupite pare za „besplatno“ školovanje svoje dece? Za udžbenike koji se bez potrebe menjaju svake godine? Za namete svakog meseca u vidu osiguranja, obezbeđenja, i ko zna čega još? E, pa ako baš hoćete da saznate kako izgleda život u naprednom delu Srbije, najlakše je da pitate našeg predsednika. On to sigurno zna. Jer Danilo mu je upravo završio baš tu najskuplju srednju školu da bi bio običan radnik. A Milica mu je još uvek tamo. Jedino što nikako ne zna i ne može da se seti je, kako je uspeo da u zadnje četiri godine „uštedi“ preko devedeset hiljada evra od njegove skromne predsedničko-premijerske plate samo za školarinu dece.

I tako, posle letećih automobila, svinjskih papaka i nevidljivih vojnika, preko digitalizacije kanalizacije, dođosmo i do dronova i robota. Septembar je. Školske teme su sad aktuelne. Potrebno je dati nova obećanja, produžiti rokove za ispunjenje starih i ne otvarati nove frontove i linije sukoba. Treba prvo smiriti prosvetne radnike, jer se tu radi o preko 100.000 zaposlenih koji još uvek čekaju platne razrede, digitalizaciju (čitaj kompjutere i internet), i još mnogo štošta.

Medicinari su već „namireni“ obećanjem povećanja plata i zapošljavanjem novih lekara i medicinskih sestara. A to što 54% teritorije Srbije nije pokriveno hitnom medicinskom pomoći, to je već neka druga priča. Priča koja nije bitna za ovu vlast, jer ne uključuje dronove i robote. Kao što nije bitna ni priča o tome da li ćemo sutra uopšte imati zelene površine u gradovima, nakon što političari i njihovi tajkuni poseku svo drveće i izbetoniraju svu travu.

A šta je vama bitno? Da bi konačno rekli DOSTA i odlučili da promenite nešto. Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    08:54 // 14. 9. 2019.

    Дрон ће да снима ђаке како седе на чучавац а робот ће све то да почисти на крају!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: