Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 17. 2. 2020.

Prolećna rasprodaja političkih barbika - sve za 2.99

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Da li ste i vi ljubitelji rasprodaja? Privlači li vas ideja da jeftino dobijete nešto što vam ne treba, samo zato što je na nekoj akciji? Samo za vas, na našem velikom vašaru za političku trgovinu organizuje se ovog proleća velika rasprodaja takozvanih političkih barbika. To su one „lutkice“ što popunjavaju stolice u toj velikoj sali i kada je potrebno (čitaj, kad zazvoni zvonce), biraju većinom glasova kakva će biti budućnost ove zemlje.

Oni koji ne biraju (čitaj glasači), oni su koji plaćaju sve te barbike i imaće te nedelje, 26. aprila, jedinstvenu priliku da uz pojeftinjenje od čak 40% nabave svoju poslaničku barbiku i dati joj priliku da se igra u republičkom parlamentu za dobre pare. I to nije sve. Samo tog dana, važi specijalna akcija – glasajte jednom, a dobijate čak dve barbike po ceni jedne, jer dobijate i odborničku barbiku. Da se igra u vašoj lokalnoj skupštini.

Svestan je tvorac ove lutkarske predstave da mora da pravi akciju, i da mora više nego ikada da reklamira svoje barbike, jer je sve manje glasača, a sve više birača u Srbiji. Ne pomaže više ni štelovanje biračkog spiska, jer još malo pa će biti više glasača nego stanovnika u ovoj zemlji. Srbija postaje svesna da skoro sve barbike koje smo „nabavljali“ na vašaru u zadnjih trideset godina, još od kada postoji ova naša višestranačka politička trgovina, nisu ničemu služile, često su se kvarile, a koštale su nas previše.

Kako to da se baš sad radi rekonstrukcija ovog našeg velikog vašara, zvanog izbori u Srbiji? Pa zar nije naš glavni lutkar rekao da neće ništa da menja i da je vašar kao takav prosto savršen? Šta se to desilo u naprednoj fabrici barbika, da je potražnja toliko pala? Kao prvo, očigledan je drastičan nedostatak kvalitetne robe, jer je jedan deo ponuđača, zbog toga što im je uskraćena mogućnost da se reklamiraju na konkurentan način i nezadovoljan što se njihova roba smešta duboko u podrum, iza brojnih zaključanih vrata, daleko od očiju mušterija, odlučio da bojkotuje ovu redovnu prodaju političkih ideja.

Hajde da vidimo šta nam se nudi ove godine, ako zanemarimo veliki popust na količinu i cenu (čitaj cenzus) koja je pala sa 5 na samo 3%? Na rafovima obeleženih velikim fotografijama predsednika, skriveno se nude sve one standardne „premijum“ barbike, „prodajući“ ih pod zajedničkim nazivom #BudućnostSrbije, gde bez ikakve garancije kvaliteta dobijamo #zlatnodoba, upakovano u mušemu koju glasač ne sme da otvori odmah, već za dve, najviše dve i po godine. Nikako pre toga.

Baš kao dečica koja imaju velika očekivanja dok gledaju poklone ispod jelke za vreme božića, nestrpljivo čekajući kada će doći taj trenutak da smeju da ih otvore i provere da li su dobili baš ono što su želeli, tako i glasači čekaju završetak dana tog 26. aprila, pa da vide kakvu su barbiku „dobili“ nakon ove najnovije rasprodaje.

A ima tu skoro svega, za svakog po nešto. Ovaj naš napredni vašar svakim danom sve više liči na buvljak. Imamo napredne barbike, koje jeste da imaju onaj stari radikalni dizajn, ali su zato obučene u najnovije evropske „krpice“, jer tako traži ono inostrano tržište, koje ne pazari kod nas, ali mnogo voli da diktira uslove prodaje.

Tu je i onaj „evergrin“ model komunističko-socijalističke tajkunske barbike, koja se prodaje sa više-manje uspeha još od 1945. Ko voli masivne barbike, ima dva modela. Jedan je radikalno šešeljoidni model koja nosi sa sobom zarđalu kašiku, dok je drugi vojvođansko ligaška barbika sa čankom. Svaka od njih ima, brat-bratu barem po dvesta kila žive mere.

Naravno da ni jedan vašar ne može da prođe bez životinja. Tako da je tu i čuvena trojka barbika bizon-majmun-magarac, koje se jedino mogu i prodati u kompletu, jer ih niko normalan nikad ne bi ni pazario. Negde se mora povući i crta, a koja barbika je bolja za „povlačenje“ crte od naše čedice? Zato se i ona nalazi negde na ovoj rasprodaji, zajedno sa još nekim „novim“ proizvodima, koje tvorac ove naše lutkarske predstave pokušava da ispregovara kako bi sprečio da potražnja padne ispod nivoa koji su mu propisali strani partneri. Jer su ipak oni većinski vlasnici ovog vašara.

Da li zbog tog nemačkog uticaja sad po prvi put imamo neke levijatan barbike koje predstavljaju naci ljubitelje životinja, pa onda neki model firer barbike, kao i onu barbiku koja ima srpsko fašističkudesnicu. I tu su naravno 2 barbike od 5 miliona svaka.

Da sumiram, ukoliko želite da ova vašarska rasprodaja političkih barbika uspe izađite 26. aprila i pošaljite SMSZvono, Metla, SPAS“ za SNS i SPS glas. Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot. Zato pamet u glavu, jer pametniji stvarno više ne sme da popušta. Ni da dopušta ovakvu rasprodaju naše budućnosti.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Kapisla

    07:09 // 5. 3. 2020.

    Građani srbije nemaju alternativu. Opozicija je razjedinjena kao i uvek pred izbore što snsu savršeno odgovara.
    Jedni su za bojkot dok su ostali za izbore. Opet će se glasovi razliti i opet će biti sve isto.
    Svađalice ( opozicija) , protiv vodenice za meso (sns) i njihovih vazala.
    Sada je kasno za bilo kakve priče i obećanja (opozicije) , jer je 26 april već počeo.

  • S.z

    20:18 // 17. 2. 2020.

    Odlican tekst samo se bojim da se ova "rasprodaja" nece okoncati njenim bojkotom vec da i kad se zameni glavni lutkar dobijamo drugog koji nastavlja istim putem ali mozda drugim metodama. Ovo je OKUPIRANA ZEMLJA od MNOGIH iznutra i spolja tako da samo mozemo gledati predstavu koja se odvija pred nama ili pakuj se i idi jer nam nikada nece dati IZBOR vec samo ZAMAJAVANJE.

    • Milan

      08:17 // 18. 2. 2020.

      Za IZBOR ćemo morati da se IZBORIMO. Ne može to opozicija ni pozicija ni bilo koja -cija umesto nas. Svesnošću, doslednim stavom, aktivnim učešćem, moralnim načinom života, uticajem na svoje bližnje i ljude oko sebe...
      Najlakše je pobeći.

      Tekst je odličan, Danijel gađa u metu kao i obično.

  • Шишач снс-ОВАЦА

    13:43 // 17. 2. 2020.

    Велики попуст је обично за кварну робу сумњивог квалитета!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: