Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 7. 1. 2012.

Ko vlada Nišom?

Autor

Menadžer Opštinskog odbora LDP Crveni Krst - Niš.

Bivši predsednik Nadzornog odbora JP Parking servis Niš.

Jedan od odgovora, za kojim će većina posegnuti kad čuje ovo pitanje, bio bi:

- "u gradu je na vlasti koalicija partija .......", naivno verujući kako može, "kao iz puške", brzo da da tačan odgovor.

Odgovor bi mogao da bude tačan kada bi, recimo, politički organi stranaka na vlasti pre iznošenja i usvajanja odluka važnih za život grada razmatrali te predloge, uskladili ih sa potrebama i interesima grada i građana, sa svojim predizbornim obećanjima. U svakom slučaju da ti legitimni politički organi stranaka "stanu" iza odluka koje, u njihovo ime donose gradski većnici i odbornici. Da li je tako?

Mesta na kojima se odlučuje o strateški važnim pitanjima očigledno se ne nalaze niti u strankama, niti tamo gde to, po zakonu treba da bude - u Skupštini grada. Odbornici odavno funkcionišu kao dizači ruku i kolektori dnevnica, sa bednim izgovorom: "poštovanje stranačke discipline". Što se mene tiče OK je stranačka disciplina i poštovanje stranačke odluke, pa makar i pogrešne, ako je stranka usvojila.

Ili, možda stranke stoje iza svih počinjenih kršenja zakona i zloupotreba? Da li su predizborna obećanja pretrpela modifikaciju, pa je nepoštovanje zakona i sukob interesa funkcionera osnovni način rada gradske vlasti?

Ipak, logičniji odgovor na pitanje postavljeno u naslovu, je da ovim gradom vlada međustranačka interesno povezana grupa ljudi, kojima u suštini i nije bitno ko je formalno na valasti, a ko nije. Uz dobro raspoređena kumstva i društva iz škole ili sa fakulteta (da ne zaboravimo i rodbinu) po političkim partijama, važno je da se poslovi koje grad i javna preduzeća finansiraju, i plaćaju preskupo, dele unuter te grupe. U tom smislu stranake predstavljaju samo puke instrumente, zloupotrebljene za lične ciljeve.

Priča se i o sastanku početkom leta 2008. na kome je dogovoreno fingiranje "konstruktivnog opozicionog rada" nekih partija, sve u cilju dobrih poslovnih odnosa. Pa tako imate partije koje stalno nešto kritikuju i iznose kršenja zakona, ali ni jedan postupak za rasvetljavanje tih kršenja nisu inicirale, a podržale su neke kapitalne promašaje u Skupštini grada.

Prethodni redovi uopšte nemaju nameru da aboliraju političke partije odgovornosti. Primarna je njihova odgovornost i "zasluga", jer su nam postojeće kadrove predstavljale svojevremeno kao najbolje, reformski opredeljene, moralno čiste k`o "dečja suza". A i sami su ih birali – u demokratskoj proceduri. Sada čujemo od mnogih članova partija na vlasti kako su  zbog ovog ili onog svog predstavnika i njegovih lopovluka pretrpeli takvu štetu, da će se to odraziti na izborni rezultat.

Daj Bože.

Mada, ko će da nam nadokandi, sa vama izgubljeno vreme, i pokraden novac?

Da li ćemo na predstojećim izborima dočekati kraj negativne selekcije?

Na izborima 1996. godine vladajuća partija osvojila je manji broj glasova od broja članova. Ta je partija i sada na vlasti. I rezultati su otprilike onakvi.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • prof.dr.Pera

    14:52 // 10. 1. 2012.

    Ovim gradom vlada "RASPASANA BANDA" !

  • JG

    14:37 // 10. 1. 2012.

    Ako je i od Djokice, mnogo je... Ko o čemu baba o uštipcima a Djokica o SPS-u.Neko je Djokicu "ubacio" da ume da piše kolumne pa se dečko "zavozao".Da li u LDP-u ima neko pismeniji od Djokice? Ako nema onda žalim tu političku opciju i sve one koji je podržavaju, a ako ima zašto mu taj neko ne kaže da malo "oladi". Redovni sam posetilac Južnih vesti, ali zbog ovakvih "eksperata" poput Djokice prestaću da čitam Južne vesti. Poklonite dečku kompas za rođendan jer je on definitivno izgubljen...

  • slobodan maksimović

    13:25 // 10. 1. 2012.

    Na kraju svog teksta postavljaš pitanje "Ko će da nam nadoknadi ...".
    Odgovor je vrlo jednostavan. Svi oni koji su na bilo koji način doprineli da se narod ošteti, pa makar i samo dizanjem ruke, odgovarae i materijalno i krivično, pa neka glasaju koliko hoće u korist svojih partiskih lidera. To što su samo glasali a nisu ništa lično pokrali ne opravdava ih jer je i omogućavanje drugom da stekne nezakonitu imovinu saučesništvo i krivično se goni.
    Pa nek izvole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: