Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 12. 6. 2020.

Fama o biciklistima

biciklisti
Fama o biciklistima, foto: printskrin
Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Veoma je interesantno da se niko od političara koji su u predizbornoj kampanji nije setio svetskog dana biciklizma pre nekoliko dana. To je bio idealan trenutak da se uzme ''siguran bod'' na domaćem terenu i još jednom suvereno demonstrira kako ni po čemu ne zaostajemo za svetom.

Slika koju bi poslali bi takođe bila idilična. U žutim majicama sa velikim i pobedničkim AVE na grudima, u biciklističkim helankama i sa kacigama (dakle sve po pe-esu), u jednom predizborno-vaskolikom & sportsko-političkom jedinstvu, na biciklima a ne u službenim limuzinama, niški bivše-budući funkcioneri pedalaju složno do Niške Banje i nazad. Zdrav život, zdrave ideje i pogledi na svet, svi i sve na jednom mestu.

Odabranim reporterima koji bi ih usput snimali, komotno su mogli da objasne da se upravo voze jednom od najmodernijih biciklističkih staza u okruženju (potez Bancarevo-Gadžin Han-Babušnica) i da još komotnije obećaju još 200 km biciklističkih staza u narednih dve, do dve i po godine.

Taj dan je propušten, a mogao je biti poseban i pružiti nam preko potreban predah u ovoj neizvesnoj, napetoj ali nadasve fer i korektnoj predizbornoj utrci. Zaista, ne pamti se takva neizvesnost na našim demokratskim biralištima ili borilištima, svejedno.

Takmičari, sve proverene i dokazane atlete srpskog političkog trkališta. Ima tu i rukija, novih nada koje pažljivo vrebaju svoju priliku za ulazak u hol slavnih. Ipak, veterani se pitaju i oni vešto zadaju ritam ostalim biciklistima na ovoj, vazda neugodnoj deonici. Pedalaju snažno a bogami i složno u jednoj izdvojenoj grupi, grabeći sigurno na odlučujućoj etapi Tour de Pomoravlja. Ipak, samo odabrani i verni će se naći na prestoničkoj ciljnoj ravnini nakon jedne ovako uzbudljive trke.

Osećaj, harizma, posvećenost ideji, to je ono što krasi ove vrhunske političke bicikliste, naše vodiče na putu u bolje sutra. Ti što se usudiše - pobediše, veli još jedna svetski poznata mudrost našeg velikog vođe.

I gle, naši odabrani biciklisti stvarno voze ovu trku kao nikada do sada. Sreća zaista prati hrabre i stara se da im sva vrata budu odškrinuta. Nikada manji i dostižniji cenzus, nikada lakše i lepše prikupljanje potpisa za kandidature, sve u slavu i čast Demokratije koju hrabro štiti njen ponizni čuvar. On se stara da nema trzavica, nervoze, teških reči. Tu i tamo neki reakcionarni element, talog svakog naprednog društva, onaj bojkot šljam ako ćemo iskreno, naruži našu ružu u oku stranoga posmatrača, ali to se opegla brzo i izbeli očas u kolektivnom sećanju, hvala Vođi.

Ne boj se narode, govori Vođa, neće smeti niko da nas zaustavi, koliko god bili moćni ovi tajkuni što su još uvek na slobodi. Tako mu Kosova i Srpske liste u Vladi istoga. Ne boj se narode, slaviće se i nakon izbora (nek` crknu dušmani), uz pragnje i uz prangije i nezaobilazno ''Aco-Srbi-Ne!'' I molim vas, ako sazna neko ko je taj Aca, neka javi redakciji. Hvala.

Biće to zaista prilika da još jednom pokažemo svima u inat, da je Srbija izabrala budućnost i da se možemo nositi sa svim izazovima koji nas očekuju.

A njih je zaista mnogo, počev već od 1.jula kada se ponovo povećavaju akcize na naftne derivate, ili već od juče, od kada se povećava i broj obolelih od ''Covida 19''. Njihov broj je zapravo baš toliki da je par meseci ranije zbog toga uvedeno vanredno stanje. El Presidente nas je tada, naravno smireno i bez panike, uveravao da će sva groblja beogradskog pašaluka biti premala da nas prime. Hvala mu još jednom što se predomislio. I da, za onih sto evra, naravno. Sad mi dođe još nekih 5.400, koliki je naš trenutni javni dug po glavi stanovnika. Jebiga, radilo se pa se zadužilo. Još devet milijardi za osam godina. Ne brinite, biće toga još kada istrijumfuje do kraja demokratija u Soraba.

Dotle, kip kalm i bez fame ako ste srpski politički biciklista. Jer i biciklizam vam je za pojedine sportiste kao i demokratija za ove političke veterane. Samo fokus napred i neosvrtanje sine, dok ''grabite'' usput. Pogotovo ako ste u pobedničkoj grupi na ciljnoj ravnini. A ispred vas, atleta nad atletama, na beloj bicikli i u žutoj, pobedničkoj majici. Jako mu svidela kako mu stoji, pa mu se više i ne skida, dok nas pedala naokolo. A vi samo tapšite i navijajte, ''birači''...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Petrovic

    19:41 // 16. 6. 2020.

    Hahahaha XDD! Bravo za clanak. Odlican je!!!

  • Sreten

    09:47 // 16. 6. 2020.

    Tekst je dobar i hvala Bogu da neko napise cinjenice vezane za vladavinu SNS-a. Vucic nas je katastrofalno prezaduzio a zbog rasformiranja srpskih institucija na Kosovu kad tad on i Dacic ce odgovarati na sudu. Sve poskupljuje a evro vec godinama stoji. Hteo bih samo da primetim uz temu , da je krajnje vreme da se prekine tolerisanje voznje bicikla po trotoaru koje je uzelo maha. Svet i to gleda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: