Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 27. 3. 2015.

Kasaba vavek

Zelena-pijaca.jpg
Zelena pijaca u Nišu
Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Tvrđavski pijac. Odužao dan i utoplilo ga. Narod se tiska i gleda si šta će pazari sas ono malo što si ima u džep. Trgovci gi merkav ispod oko ako misle da pare nemaju a osmehuju se ako vide one što su opravniji.

Tiska se svet. Jednom treba nešto za današnji ručak, nekom nešto od alat, neki bi da si kupi nešto od robu što e od daleko stigla. Kučiki se lundzav okolo, traže si i oni za danas neku mandžu. Obično si grabnu nešto od đubre što si stoi na gomile pa ga raznosiv okolo.

Sirotinja iznela svako šta si ima pa prodaje van pijac. Cveće, čarape, slatka, rakije… Od sve si ima al nekako vi`š i kolko se nema.

Eve gi i panduri, uprčili se sas nove dolamke, obilazu da vidu da 'l si e sve po red. Ona sirotinjka što iznela robu i razastrla sve po drum, skuplja gu i beži si dole kude Nišavu. Zvirkav kad će ovia dušmani da zaminu, pa da se vrnu naz`d  da se i oni danas sas nešto ovajde.

Kasaba Pijačni dan u NišuEte gi i stranci. Stizav u Niš. Idu po ovai naš razlokani drum, preripuju baričke, pogleđuju okolo. Verovatno si tražu da vidu našu čuvenu Tvrđavu jer znaju da su pored njuma trebali da se iskrcav. Jed`n pa čapa razvuko svoi onoi đubre, traži si neku kosku. Stranci bi da ga preripe al` ne smeju. Čekav ga da završi. Ovai se pa iznervirao, nema ništa po onoi đubre ni za njega - pa si ga zamoča i ode.

More, kakvi li su gi tia ruksaci po leđa na ovia stranci? Sas neke šipke, golemi, pod boje. To si nie bilo u moe vreme.

Ono jes, sve si e ovo vazd`n bilo kod nas... I stanica za ljudi i stoku pored tvrđavski pijac, i vreva i đubre, i kučiki i sirotinja... Al` ovakvi stranci nesu bili. Ovi bre nekako mlogo zbunjeni. Sve se razvrćav okolo, ko da se pitav u koe vreme i gde su si ovoi stigli?

A ja se smejem pa se mislim... Pa u Niš be! U najgolemu kasabu od Skopje i Sofiju pa sve do Beograd. Tako si e bilo, tako će si izgleda vavek i ostane.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Ignjatijevic

    11:34 // 31. 3. 2015.

    Ljubo, znam da nije šala, ali ja prosto uživam čitajući ovakve tekstove. Imam čak 2 ozbilje knjige napisane na to narečju. Jedna je "Kamenj na pamet", a druga je "Bače pogoleme od sokaci". Živ bio!

  • shaft

    18:50 // 27. 3. 2015.

    Aferim LJubo,sas Petka ce bidnete dobar par da pisujete od nasu nislijsku kasabu!

    • Ljuba Kostic

      14:48 // 28. 3. 2015.

      Фала Шафте ал једн је Петко.Ово е само за оваи пут било зарад утисак јер се наш Ниш никако не мења на боље.Конкретно таи пиац би морао се измести јер је прво што те дочека из утобус касаба.Брука жива.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: