Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 31. 10. 2023.

Politički feudalci Srbije

Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Ako mislite da su se oni Srbi od pre dva veka pobunili baš protiv vlasti sultana i carigradske administracije, bićete nedovoljno u pravu. Devetak koji se plaćao Osmanlijama je zapravo bio manji od današnjeg PDV-a. Carska pravda možda jeste bila prespora ali je kad-tad dosezala i do najudaljenijih krajeva imperije.

U periodu našeg nacionalnog oslobođenja, tursko carstvo je već zakoračilo u ozbiljne reforme, kolac odavno više nije bio ekskluzivno sredstvo postizanja ’’političkog kompromisa’’, a prava i obaveze raje, nezavisno od vere, su se jasno razlikovale i garantovale. Problem su našim starima napravile beogradske dahije, odmetnute i podivljale, kao i finansijski i svaki drugi udar koji su srpski knezovi i prvaci morali da pretrpe. Raja je, kako tada - tako i sada, pod udarima bila stalno i trudila se da koliko god može, pod svima njima preživi.

Zašto sve ovo spominjem? Pa zbog neumoljive učiteljice života, koju uvek treba konsultovati i slušati je kada nam ponavlja sve iste ili slične lekcije.

Nama Carigrad više nije Istambul. Ali i dalje postoji kao takav, iz koga nam stižu nekakvi aberi i fermani, zbog kojeg radimo nekakve deftere i bude nam svima sefte ako nam posle stignu pohvale. Iz tog novog Carigrada su nam poslali i ove nove dahije, željne dukata i svake moći i slave, odnarođene i svirepe, spremne na svaki zeman samo da bi tu i ostale.

A da su nam se drumovi zaželjeli Turaka - i nisu baš, ali da ih ore putarska hajdučija i da na njih naplaćuje žestoki danak, toga smo bar svedoci. I navikli smo se da nam je kilometar autoputa među najskupljim na svetu. Nekako smo čak i ponosni jer to radi ’’naša’’ hajdučija a ne neki strani asker i kojekakav bašibozuk.

I te dahije iz Beogradskog pašaluka, pa to su bre ’’naši ljudi’’ i svi rade ’’ono naše’’ da ko je pod kruškom – jede kruške, to bar svako zna?! Pa zar nismo bar jednom svedoci bili kad je kod našeg komšije Aganlija lično pio rakiju (iako on zapravo ne zna šta je to jer ne pije čo`ek) i zar nemamo svi bar nekog pašenoga kome je baš Kučuk-Alija zet od njegove jetrve i koji će u pogodnom trenutku lično da nam sredi povlasticu kod velikoga vezira da možemo svoje prasiće da teramo za Peštu? Imamo ti mi svog ’’čoveka’’ za svaki pos`o i mahinaciju i glupo je da se ne kupi i kapom i šakom kad god se može, jeRi tako?! Jer daleko je taj Carigrad i, na kraju krajeva, kad tu i tamo potkradeš carevinu, ti si zapravo učinio patriJotski čin, jeRi tako ili nije?!

E sad, dok nam se golub pismonoša ne pretvori u viber poruku u kojoj ćemo konačno pročitati da je to vreme bilo ali da nam se ponavlja i dok se naši Vlasi ne dosete da oni slatko jedoše kiselo grožđe ali da im deci od tog trnu zubi, odoše i deca, nesta i grožđa.

Seljaka – nema. Hrane - nema. Učitelja – nema. Znanja – nema. Lekara – nema. Zdravlja nema. Zapravo, lažem. Ima, svega. Samo što je sve to mnogo skupo imati ili biti.

Nego da se vratim časom na te stare (ne naše) dahije. Kažu one tada srpskim prvacima:

- Moraće umesto devetka od sada da se plaća i PDV nama.

- Ali narod nema više gospodari, kažu srpski knezovi.

- Pa plaćajte onda Vi, nas to ne zanima.

I bi ustanak nakon toga. Neće knez da plaća sav taj džez. Tako bar ispričaše u kafani ’’Jevropa’’ pojedini zaštićeni svedoci.

I današnji srpski knezovi, a provlači se podatak da ih ima 33.000 sa po bar milion (jevara) u kešu, ne žele i neće da plate ceh u kafani ’’SrBIA’’ nakon sveopšte lumperajke. Jer Beograd je balkanski Njujork i tu pare mogu samo da dolaze, ne i da odlaze. Pa glupo je da se odatle plaća ceh i da posle silna be-građanska rajetina ostane gladna i žedna. I ko će da plaća iće i piće u ovom suludom trošadžijskom sevdahu? Pa vilajeti brale. Dok se i to malo u Beligrad ne preseli.

Nedavno se u javnosti pojavio podatak, koliko nam beogradske dahije i ostali ’’srpski’’ feudalci prvo zakidaju od naših sopstvenih para, koje nam po Zakonu pripadaju, pa nam ih sažvakane i isceđene, iz svog pašaluka na kašičicu posle kao vraćaju. Za deceniju vlasti, oštetili su Niš za 300 miliona evra! Trista miliJona carskih dukata, ej brej! A dali nam sirotinji raji (ćuj ćuj bolan ’’dali’’) tek nešto malo za oći zamazat naših sopstvenih para!

I ko što prečani onomad dreknuše ’’Gdi su naši novci!’’ (al` prečanski Carigrad i ovaj naš nisu isti gradovi) tako će valjda konačno i ovaj južnjački kulučar da se doseti i da drekne ’’De su bre naše pare m.m.u.l.v.m.j.b.m!’’ Jer mu ostaše samo kaiševi od kože na leđima. Jer je bedan i prezren. Doduše, možda baš zbog toga što je ljubio prsten na svačijoj ruci. Ko je god glumio vlast, pred njim se savijao preko mere i potrebe. Više iza leđa šaputao, manje u lice govorio. Birao po slabosti a ne po mudrosti. Ali dobro sad…

Ajmo malo da bildujemo i sopstveni ponos, ne samo mišiće. Da tim našim savremenim feudalcima, dahijama, agama i begovima, ’’knezovima srpskim’’, pokažemo iz kog su čabra izašli. Da ih stavimo na pravo mesto. Da ih podsetimo da nam njihova ’’milost’’ nije potrebna već da samo tražimo ono što nam po pravu i pravdi pripada. Da je Niš odvajkada bio grad a ne palanka. Da sa novcem koji se u njemu stvara nama ne treba beligradska milostinja već samo ono što smo državi dali i što po pravu mora da nam vrati. A to je po Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava 1,7% od ostvarenog BDP-a. Koji je danas 63 milijarde evra. A Niš, sa svojim slabim i smešnim političkim agama i begovima od beogradskog paše dobija tek mrve sa stola svoga gospodara.

I da konačno razumemo da ovaj dahijski princip i vladavina političkih feudalaca razjeda čitavu Srbiju. Jer ukoliko je feudalac dobar sa svojim gazdom, dobiće nenamenski budžetski transfer i po Zakonu a i preko njega. Ukoliko je takav politički aga još i manje drčan i halapljiv, pa još vidi budućnost sebe i svoje dece u nekom mestu gde ta sredstva ulaže – pa to je onda sreća za sirot`nju raju! Slaviće ga i hvaliti u sva vremena. Dobro jutro efendi Gašoglu & Glišoglu! Merhaba sirotNJo, merhaba!

Valjda to može i drugačije? Sistem neki, neko slovo zakona. Jevropa, ovo – ono. Solidarnost, vladavina prava, institucije… Taj rad. Jok?! Ako ne može, ajmo onda neograničena vlast samodršca pa da bar znamo da će gledati da svome sinu ostavi uređenu zemlju a mi da se ne bakćemo ’’sa politikom’’ jer ima ko sve zna i ima ko misli za sve nas bednike. Kome smo zahvalni i za kišu i za sušu.

Ajmo jednom bar nešto načisto da izaberemo i kvalitetno potom odradimo. Jer ovako više ne mere. Ovaj bofl od države curi i pušta na sve strane. Glavno je pitanje ko će da plati ceh nakon burne pijanke i bahanalija u kafani ’’SrBIA’’ danas? Knezovi & dahije srpske ili sirotinja raja? Verujem da bi raja rado i jopet, ali sada više zaista nema sučim. Dakle… Red je na vas, gospodo drugovi feudalci.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    21:29 // 1. 11. 2023.

    Kao i uvek, Ljubo, elokventno, realno, istinito... Nazalosta, nema za koga ! Ako, intelektualka- penzioner u anketi kaze- bas me briga odakle pare za 20000 i kako ce naslednici da vracaju, daj samo, sad je vazno, sutra mozda i ne dozivim, sta ima da se prica !

  • Huršid-paša

    20:42 // 31. 10. 2023.

    Treći srpski ustanak biće srbi protiv srba. Dočekaćemo i to. Posle toga samo ćemo lagano da ušetamo na svoje.

  • Bayazit

    13:20 // 31. 10. 2023.

    НЕЋЕТЕ се ви срби НИКАДА ослободити комуниста !!! Молиће те ви опет за правду у Великој Порти. Живи били па видели.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: