Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 18. 7. 2020.

Il' jevropa il' ladna Nišava

Autor

Košarkaški trener u penziji.

-Evropska unija u nekoliko prstenova

- EU sa nekoliko malih Evropa

- Evropa jezgra i periferije

( naslovi u evropskim novinama)

Čatim ovej novine što pisuju pa si mislim ništo na ovaj moj pamet: "A bre, u koju toj Jevropu iskamo da ulegnemo. U ovuj ovakvu, ko što pisuje po novine, ali ima još nika, poubava, popametna, popoštena. Mora da ima, s'lte što naši političari još neće da ni kazuju. Znaju i oni za jadac , pravu se šuntavi, otvaraju ovaj poglavlja i ćutu. Ono mora li baš da je Jevropa, ima i druge zemlje i toj poubave, posilne i pogoleme.

A i što ćemo u t'kvu Jevropu. Eve i ovija što su od'mno ulegli u njuma, počeli da iskačaju. I što će rabotimo ako svi iskoču pa ostanu s'lte Hrvati i Slovenci. Pa li će praimo Jugoslaviju, pa li će gi vadimo iz lajna?

Dobro je što stanumo kandidati i s'g s's Jevropu mož da se igramo "Kolariću paniću", sami seb' zaplićamo, sami seb' otplićamo i takoj mlogo ubavo zamlaćujemo narod.

Malko li je, č's po č's pa ete ti gi ovej naše iz Brisel, što gi ujdurisamo i namazamo s's belilo i rumenilo, pa gi ispratimo da tam po Brisel otvaraju taj poglavlja. Još na aerodrum se razvikaju:

Narode srpski, mlogo smo se namučile, tri put se preznojimo, sve ni se belilo i rumenilo rasteče po lice, al' ga otvorimo.

Pa što pisuje u njeg? K'd će ulegamo u Jevropu?, razvikaše se novinari.

Ma ne, od toj neje bilo zborenje, al' ni cvrsto dadoše reč da će jed'n d'n, tam na svetoga Živka i toj da bidne, s'lte ako smo krotki i umiljati k'ko mačiki.

Dobro a što je s'g pisuvalo?, pa pituju novinari.

E ovoj je bilo mlogo važno. Fala na Gospoda što ni dadoše da ga otvorimo i pročatimo. Prosvetli ne k'ko Sveto pismo da smo čateli i s'g sve znajemo i k'ko će varkamo kučiki i k'ko će praimo paradu na ponos.

K'ko one toj rekoše, nastade jedno grlenje, celivanje, muzika poče sviri himnu pa obrno na kolo, narod udari u pojanje pa obrnu na igranje. Znaje naš narod, neje šuntav, da bez ovakvo poglavlje nema život u zemlju Srbiju.

Ono istin, niki ne znaje da mi kazuje što je toj kandidat i što se tolko radujemo.

Onomad sreto mojega ispisnika i pobratima Mitu Gugutku, što u Titino vreme beše partiski sekretar u JER-JER fabriku. Svrnumo na po jedno kafe u prvu kafanu i takoj reč po reč, ufatimo se i za politiku.

A bre, pobratime ti si učovan čovek, u Titino vreme ideše i u političku čkolju, č'k u Kumrovec. Što je toj kandidat i dokle će ne ovija Jevropejci maju i sotonju.

Mita gutnu malko vodu, nakašlja se pa poče onakoj k'ko da drži partiski sastanak na radnici u JER-JER:

Vidiš pobratime, politika ti je jedno golemo kurvanje. A kurvanje bez l'ganje, biva li? Jok! Ne biva! I takoj, ja l'žem teb , ti l'žeš men. L'ganje do moganje. Nit mi iskamo da ulegnemo, nit oni iskaju da ne primu.

A što da ne primu? Što je bilo za uzimanje, uzeli su , što gi je duša iskala toj je Srbija davala . Što su imali za frljanje na nas su prodavali i s'g , ovakvi k'kvi smo, mož' s'lte da gi smićamo s's onoj naše pituvanje, mož' li ovakoj, mož' li onakoj.

Pogleda po kafanu da vidi ima li gi onija u kožni kaputi,( taj stra' mu beše ostanuja još iz onoj vreme) primače se uz men pa poče da mi š'pka:

A i što ćemo u takvu Jevropu? Da je ubavo, ne bi s'g onija što su gu praili iskali da iskačaju iz njuma. Naši političari nesu ulavi da ne kaču u bušnu lađu pa da se podavimo. Mi nesmo ni Bugari, ni Rumuni. Mi nesmo bili pod Staljina i Hruščova, pa da ne s'g sotonju s's onej gume za žvakanje, ogledalca, manistra, čokoladke i Koka kolu. Oni su bre Nišavac "kolonijalne sile", bili i ostanuli. Ubavo se znaje da su cel svet ojadili i opljačkali. Pre su pljačkali s's puške i pištolji a s'g s's MMF-ovi i turli- turli belosvetske banke. Takoj je bilo i takoj će si bidne, sve dok jed'n d'n ne zaigra mečka i u njiovu avliju. I toj onaj najgolema, Božana mečka.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    22:08 // 18. 7. 2020.

    Takoj si je Petko ! Vazno da nas se cesce javljas !

  • fghfg

    20:38 // 18. 7. 2020.

    fghfjf

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: