Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

06:32, 11. 6. 2019.

Thanos da nam pomogne

Autor

Odbornik "Niške inicijative" u Skupštini grada Niša

Osnivač Sportskog kluba "Oxygen" i Roler saveza Srbije.

U neko neodređeno zadnje vreme, puno njih me je pitalo sve i svašta vezano za Grad, politiku; zvali, predlagali, hvalili i kritikovali, jadali se. Naravno da su svi primeri koje sam naveo dobrodošli. Ali kao što sam do sada pričao i pisao, pisaću i sada sa osvrtom na „nas“, a ne na „njih“.

„Facebook kojojnes“ je sindrom dizanja bune po fejsbuci, dok u relanom životu samo jedan vrlo mali procenat bi hteo bilo šta i da uradi. Neko bi pitao za procenat, ali se plašim da pričamo o promilima...

U mnogo slučajeva priče sa ljudima, osobe kojima sam uzvraćao pitanja tretirao sam kao fokus grupu. Pitanja su mahom bila izazovnog tipa „hoćeš li hipotetički da budeš Odbornik u gradu ili Opštini kada bi sutra bili izbori“?

Odgovori su u skoro svim slučajevima uniformisani u nekoliko primera:

Nije to za mene, nisam ja za to, ne mogu zbog posla, i ja sam apolitičan, ili varijacije tih odgovora u nekoliko reči.

Neću da ulazim u moje odgovore njima. Očigledno je da ništa ne može da promeni činjenicu da smo kukavice u globalu, i da čekamo da nas strefi sudbina, glumivši objekat i sopstvenoj životnoj priči.

Puno puta su i drugi kritikovali a i ja sam bio samokrikičan prema Niškoj Inicijativi, našem radu, mom radu, propustima, poentiranjima i sl. Skoro svaka kritika je mogla da se iskoristi za dalje unapređenje svega što radimo. Posle svih razmišljanja i samokritika, shvatio sam da biti dovoljno drzak i istupiti u javnost, boriti se otvoreno protiv najgoreg režima u istoriji parlamentarizma u Srbiji, jeste na prvom mestu privilegija drskih, ne odabranih.

Nisu „oni“ krivi, mi smo.

Mi znamo da napišemo pametan komentar na društvenoj mreži, da pričamo poznate priče o demokratiji i nepravdi, korupciji, milionima, propustima, propaloj kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i medijima, ali svi inače ćutimo kao ribice.

Zamisli sad da svi iz vladajuće strukture nestanu kao da je Thanos pucnuo prstima. Sva ta mesta i ako ih dobijemo bez borbe, treba neko da popuni. A ko?

Neće da se bave politikom, a ne valja im skoro sve i sva kritika koju imaju je apsolutno politička, ni malo različita od govora šačice opozicionara u Nišu.

Apolitičan si, ne valja ti ovo-ono, a drobiš politiku na svakom koraku vezano za sve teme u društvu dok sa druge strane nećeš ništa da uradiš da pomogneš u rešavanju tih problema, makar to bilo da zadnjicu pomeriš na sat vremena da bilo šta pomogneš, čuješ, poneseš, doneseš, pričaš... Ti onda ne zaslužuješ bolje.

Svako ko kritikuje Banane, Guske, Desetke, Bulidže i Teletabise je u pravu, jer smo videli proizvode njihovog rada. Svako ko hoće samo da kritkuje i da ne mrdne prstom, jer nije to njegova borba, nek zauvek zaćuti.

Od stambene zajednice, Opštine, Grada i Države, svi se češkaju iza uveta, niko neće ni da počisti, pokosi, zasadi drvo, zauzme stav, da konstruktivan predlog ili ne daj bože pobuni se...

A kako mislite da se promeni nešto?

Thanos, a?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    13:48 // 5. 8. 2019.

    Nova vlast može biti gora od sadašnje. Možda namentne više poreze? Ili uvede nove monopole i kartele? Ili štampa novac pa uzrokuje hiperinflaciju?

    Zato je najbolje da NIKO ne zameni vladajuću strukturu koja je hipotetički nestala. Upravo je takav odgovor Srđan Nonić i dobio od većine sagovornika.

    Ljudima je potrebno MANJE vlasti, a Nonić predlaže NOVU vlast.

  • djoka

    12:52 // 14. 6. 2019.

    sve ste u pravu dragi i mudri komentatori a i autor.
    i sta sad, svi koji komentarisu neka se organizuju i naprave nesto(udruzenje, nevladinu organizaciju, politicku stranku ili sta vec) i da se radi za opste dobro.
    ovako ostajete kao i svi oni koji su tema ovog teksta, a to ispada 99,99% nas.

    ocu i ja da se organizujem, ali mislim da cu odmah u startu da ga ugasim, jer niko ne bi sa mnom.

  • Ouzo

    22:24 // 11. 6. 2019.

    Sredina,genetski kod,zatucanost,margina,kukavicluk i najgora srpska poslovica "use i u svoje kljuse",kada se izmiksuju,ilustracije su tvoje kolumne!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: