Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

  • 720

    Mušmule i Višnja

    Moja prababa ‘adžika Dobra Trenina, koju sam već pominjao, inače, odmerena i pristojna žena, kad bi joj neko bez razloga prišio lošu nameru, rekla bi posprdno: “E, mušmule!”, osmehnula bi se i nekom imaginarnom sagovorniku pokazala šipak. Starica je znala, svetu se ne može ugoditi.

    (7) detaljnije
  • Ljuba-Kostic

    Niška scena

    Nišu ne priliči da bude palanka. On to jednostavno ne trpi. Ali se mnogi svojski i već kroz nekoliko generacija trude da ga takvim naprave. Po sopstvenoj meri i sa nekim stranim, za njega neprirodnim zamislima.

    (10) detaljnije
  • Radomir

    Dom, bezdomnost

    Ja sam od onih koji misle da je sve(t) iz knjiga (a mislim na literaturu), da se sve u knjigama rađa, a onda dolazi na svet i živi kao predskazanje i predviđanje, pa živi svoj – i naš – stvarni život.

    (4) detaljnije
  • 720

    Nadežda iz Pirota

    Da smo mi nacija kakva treba da budemo, a nikako nismo, bio bi snimljen film “Nadežda iz Pirota” o državnom trošku, o njoj bi se pisale monografije, Opšta bolnica u Pirotu nosila bi njeno ime, najbolje (ali stvarno najbolje) studentkinje medicine bile bi vlasnice njenih stipendija i diploma sa njenim likom.

    (12) detaljnije
  • Radomir

    Zavičaj, domovina

    To nisu mali narodi već neke zemlje koje imaju manje stanovnika nego neke druge, i slute da se kroji neka nova, druga prošlost. Ima li tu naše, „male“ budućnosti?!

    (6) detaljnije
  • Mojasevic-Aleksandar

    Referendum za promenu ustava ili istraživanje javnog mnjenja

    Dan 16. januar 2022. ostaće zabeležen po tome što su građani imali priliku na „vežbaju” neposrednu demokratiju, na čemu im je tik po okončanju referenduma čestitao ni manje ni više nego Predsednik RS sa proširenim ustavnim ovlašćenjem – saopštavanjem rezultata referenduma. Ustav beše de facto promenjen odmah po okončanju procedure za izmenu istog.

    (2) detaljnije
  • Ljuba-Kostic

    Pisma iz Karantina

    Aca je bio realni lider jedne subkulturne scene ovog grada, zračio je optimizmom, ukusom, pravom merom, dovitljivošću i srčanošću. Ne mogu naći pravu paralelu, ali njegov Zombi je otprilike za Niš bio ono što je CBGB bio za Njujork. Tačnije, mogao je biti, da je Aca ostao živ.

    (3) detaljnije
  • Radomir

    Molitva za žrtvu

    Pred dolazak 2022. godine pozivam vas na veselje sa čašom vina visoko, za zrelost uzdizanja i uviđanja našeg, za sve naše Karijatide, koje nas na videlo ovog sveta donose i dalje nose.

    detaljnije
  • Radomir

    Pisma iz provincije

    "Društvo je patološki podeljeno. Te podele su neverovatne. Jedna od mojih misija po povratku (...) i jeste da radim na tome, da makar u oblasti kojom se bavim, te podele ublažim.“

    (3) detaljnije
  • Mojasevic-Aleksandar

    Četiri elementa

    Režim doživi „epifaniju”, uvide nakaradnost „tamo nekih zakona”, koji bi, da nije bilo sveopšte pobune, glat' prošli u „predstavničkom domu”, sa ili bez javne rasprave. Ma, kakva „rasprava”, a naročito „javna”, nismo mi u kafani , u ime naroda saopšti napredno-radikalski narodni opunomoćenik.

    (3) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: