Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:28, 4. 1. 2016.

Gradonačelnik, lisice i veverice

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Živeo veoma davno u jednom kraljevstvu kralj koji je bio okružen lisicama pomoću kojih je vladao vevericama...

E sad, zažmurite na jedno oko i preskočite ono "veoma davno". Je l' vam zvuči poznato? Ne, to nije bajka. Ni on nije kralj. Ni oni nisu lisice. Ali realna je šansa da smo mi veverice.

Prosto, drugog objašnjenja nema.

Probudio se Gradonačelnik jednog jutra, pre neki dan, 4 godine otkako je na toj poziciji, pretpostavljam obliven znojem. Brzo je sazvao takozvanu konferenciju za novinare. Pozvao je i jedne i druge. Da, i one što ne kleče.

Bio sam šokiran saznanjem da velika većina direktora ima veću platu od Gradonačelnika. Neshvatljivo mi je da direktori za trećinu imaju veću platu od Gradonačelnika!

Zamislite samo šok Njegovog veličanstva!? Zar neko sme da ima veću platu od Njega!?

Sad, kad gledam sa ove distance, ne znam da li mu je to isto prošlo kroz glavu i kad je On, Gradonačelnik pre godinu i po dana primao 142.000, a Premijer (znate na koga mislim) svega 125.000 dinara?

Ali brzo se osvestio Gradonačelnik i izlaganje nastavio predavanjem o moralu.

..a zaboravljamo da to nije ničiji novac, do novac građana!

Ova epski izgovorena rečenica je tada mene podsetila na Njegovo obrazloženje kada je pokušavao da objasni zašto, suprotno interesu građana, uslove za učešće na najvećem tenderu u istoriji Niša prilagođava firmi Miroslava Miškovića.

To prihvatamo zato što hoćemo da živi "Niš ekspres"... 

Obećao je Gradonačelnik tada (pre nedelju dana, ne onomad oko tendera - za tender je shvatio da je bolje da ćuti i briše snimke) da će na narednoj konferenciji za novinare da saopšti koji su se to direktori drznuli da imaju veću platu od Gradonačelnika!

Pazite, ne od njega, nego od Gradonačelnika. Ne dajte da vas zbuni to što Gradonačelnik o Gradonačelniku govori u trećem licu. To jeste ista osoba.

Reč o pojavi koju satirični portal Vukajlija opisuje kao "specifični oblik pasivne šizofrenije ("što se bore misli moje") koji obolelim primercima dozvoljava da sami sebi daju na važnosti". Zdravima, pak, to neopisivo ide na živce...

Ipak, najavljene konferencije za novinare nije bilo. Ni za one koji kleče. Valjda se ipak uplašio da bi neko i od njih mogao da pita "pa, zar ove što primaju više od Gradonačelnika nije za direktore predložio upravo Gradonačelnik?" ili "zar nisu oni iz Gradonačelnikove partije?".

Umesto toga su se dvorjani dosetili nečeg drugog.

Spisak sa platama direktora, ali bez njihovih imena, u novogodišnjoj noći će objaviti na Gradonačelnikovom web-ogledalcetu.

Lako je. Čak i ako se neko seti Gradonačelnikovog "šoka" i još to uspe da poveže sa javnim preduzećima, javna preduzeća sa platama, plate sa direktorima, a direktore sa onim ko ih je predložio za direktore, sve će to da zaboravi u "najluđoj noći".

Ako neko nekim čudom i ne zaboravi tada, posle ide vikend, a nakon njega Badnji dan, pa Božić, pa spojeni neradni dani, pa vikend, pa opet spojeni neradni dani do 13. januara i nove "najveće žurke" na Balkanu, pa opet vikend... Ko će u ponedeljak, 18. januara da se seti cele te matematike?

Ali, da se vratim na početak.

Ne zaboravljajmo tako lako bajke i basne. Svako od nas ih zna na desetine, stotine. One su i nastajale da bi stariji na slikovit način, kroz metaforu, deci predstavili neke od mogućih životnih dilema.

Nije bitno ko je Gradonačelnik, kako se on zove, iz koje partije dolazi, kakvim lisicama je okružen i čija je i on lisica.

Problem smo mi, veverice, koje glasamo za njih, plaćamo ih da oni nas služe, da oni nama pomognu da živimo bolje. A u stvarnosti zapravo prihvatamo da smo mi njihov plen.

I, prosto, ćutimo i slušamo dok nas gledaju u oči i obećavaju srećan kraj.

 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • VEVERICE

    14:34 // 7. 1. 2016.

    Veverice na vodi i u vodi cekaju na Bozic da budu spasene od lisica.Pomozi Boze.

  • Djura Leskovac

    14:14 // 7. 1. 2016.

    Oduvek sam u onoj poznatoj priči navijao za lisicu, a protiv gavrana. Jer kad si glup, zaslužuješ i gore od onoga što ti se dešava. Zar ne?

    O vevericama međutim, ne znam šta da mislim. A čini mi se da ni Ezop nije pisao o njima? U svakom slučaju, komentarišemo tekst koji je univerzalan za gotovo sve gradove u Srbiji.

    Tako je to kada nam premijer obećava bajku, a zapravo živimo u basni.

  • shaft

    05:36 // 6. 1. 2016.

    Stil gradonacelnikovog izlaganja,zacinjen je ironijom,nihilizmom,sarkazmom i time se hoce reci:"ne mozete mi nista,bas me briga za vas,ja odredjujem sta je istina".Stare radikalske metode u sludjivanju zatucanog,samozivog i uplasenog naroda uvek pale!,Ne zaboravite,inteligentan je to covek!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: