Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 29. 8. 2012.

Niš, grad spomenik

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Skoro sam imao to zadovoljstvo da ambasadora jedne prijateljske zemlje provedem kroz Tvrđavu i ispričam mu istorijat ovog zdanja ali i samog grada.

Ispostavilo se da je dobronamernog gosta sve interesovalo, pa nisam morao da brinem o količini informacija koje ću mu pružiti. Hodajuću užarenim asfaltom tvrđavskih staza mogao sam da objasnim zašto je baš tu podignuto zdanje, ali nisam imao odgovor zašto nemamo plan tvrđave, sa detaljima, za turiste? 

Objašnjavao sam da su Turci u 18. veku obnovili Tvrđavu kakvu sada vidimo, ali nisam mogao da objasnim zašto je ona prljava i zapuštena u ovom, 21. veku. Priču o palati na Gradskom polju sam hteo da preskočim, jer bi možda čovek zatražio da vidi iskopine ne znajući da se ne vide od kiselog drveća.

Kada smo došli do Letnje pozornice pogled mi je pao na njen zarđali krov (lim u raspadu) i nekako mi je bilo glupo da pričam o Međunarodnim horskim svečanostima ili Filmskim susretima.

Ispostavilo se da što je nešto važnije, to je uraslije, zapuštenije i neadekvatnije korišćeno - vrh svega su ostaci antičke ulice ispred kafića. Ljudi sede na četvrtom veku, pijuckaju piće i tako to...

Često sam imao priliku da čujem da je Niš, zbog svoje arhitektonsko-arheološke ostavštine, grad spomenik. Oduvek mi je to delovalo malo pretenciozno (kao kada imaš grbavu devojku koju treba da udaš pa kažeš da je ''druga Monika Beluči'') ali sada sam bio siguran da nam to GRAD-SPOMENIK i te kako odgovara. Niš i Nišlije najviše pričaju o spomeničkom nasleđu ali ga vrlo malo čuvaju.

Svi stojimo kao svatovi iz Đavolje varoši, okamenjeni svako u svom vremenu i pričamo šta i kako...  Pišemo projekte, obećavamo, ponegde nešto i pomerimo uvek očekujući da neko drugi uradi baš ono što sami kritikujemo. Svađamo se treba li Papa da dođe ili ne, da li nam je potrebna hala sportova ili nije, očekujemo da dve opštine i tri institucije reše probleme Grada a ne shvatamo da:

- ako i nemamo novaca za arheološka istraživanja, nećemo da bacamo plastične flaše, hartije i ostalo na ono što je preživelo vekove
- došao Papa ili ne, treba da živimo u čistom gradu koji ima mnogo nerazvaljenih korpi za smeće koje se uredno pune i prazne
- ako su na vlasti oni za koje nismo glasali, Grad je i dalje naš.U njemu smo prohodali, pamtimo ga i iz boljih dana.

Ako učinimo napor i načinimo Grad malo čišćim, sami ćemo biti bolji. A, to je već sjajan početak.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • sasa vasilic

    22:33 // 29. 8. 2012.

    dragi ozo,generacijo iz vozdove,lako bi smo mi da je problem samo tvrdjava!ruglo su ,odavno ,prostori oko pijaca ,staro groblje,bubanj,park sv.save,buvljak,dom mladih,stari vulkan sa okolinom,ciglana i deo oko pmf-a......ovde vlada logika:bas me briga,meni u kuci ne smrdi i ne gazim po smecu,placam ,, medianu" da cisti zamnom! skoro sam komentarisao kako ceo nis smrdi od soka lubenice,koji curi iz kamiona-djubretara,moji sugradjani izudarase mi silne minuse,kao da sam protivnik lubenica!

  • Мики Савић

    20:05 // 29. 8. 2012.

    Тако је друже. Сада у школама имамо и канте за сакупљање старих батерија, за сакупљање лименки, старог папира, пластичних флаша... Стално ученицима скрећемо пажњу да пазе на чистоћу околине и града у целини. Имамо и предмет Чувари природе у оквиру кога стално вртимо причу о чистоћи. Постављени су дозери за течни сапун у мокрим чворовима и папир за брисање руку. Једном речи баш се даје акценат тој теми. Шетањем кроз град указујемо ученицима на лоше примере. Имали смо и акцију сликања најпрљавијих места на булевару Немањића. Трудимо се из петних жила да малој деци "усадимо" бригу о чистоћи своје околине. Изгледа да је и ово недовољно. Треба стално медијски говорити о овој теми. Билборди треба да су пуни оваквих реклама. Свуда где се окренеш треба да те опомињу разне рекламе, плакати, натписи... Да уђе у подсвест. Покушајмо

  • john john

    19:47 // 29. 8. 2012.

    zapravo g. ozimicu bili ste mnogo, mnogo, mnogo blagi u kritikama
    http://www.kurir-info.rs/spomenik-sabanu-bajramovicu-u-dubretu-clanak-385196

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: