Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 9. 8. 2010.

Dokle više da se brukamo

Otkrivanje statue Šabana Bajramovića je slika koju će preneti sve veće svetske novinske agencije i samo bi trebalo da se zapitamo kakvu poruku šaljemo tom svetu ako spomenik bude otkriven na kamionu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • sanja jankovic

    12:29 // 9. 8. 2010.

    Ne bi trebalo bagatelisati ideju direktora Nisvil dzez festivala o izgrdanji i postavljanju spomenika ovom muzicaru-pevacu.Medjutim, pre nego sto je sa tom idejom izasao u javnost i poceo da vrsi pritisak na raznorazne nacine da se spomenik postavi u sred glavnog niskog setalista,pa i po cenu da to sada bude na kamionu, trebalo je najpre da ,,opipa,,puls naroda i poslusa javne ili prikrivene poruke o tome sta misli vecina u Nisu.Ako nikako drugacije,a ono da gleda,slusa i cita lokalne medije.Tada bi mu bilo jasnije da se spomenici ne podizu,mar kod nas,u cast jednog festivala i njegove promocije i promocije osnivaca festivala.Zar mu nije bila dovoljna lekcija o stavu Nislija vec nakon pokusaja da jedna ulica u gradu domije ime po tom muzicaru.O tome da za sve treba da se ispostuju neke zakonske procedure pa i za podizanje spomenika da i ne govorim.I za sahranjivanje i postavljanje spomenika nasim roditeljima svako od nas mora da ispostuje proceduru,pa ne vidim cime je g-din direktor festivala bio poveden kada je mislio da treba samo ideju tresnuti iz vedra neba i ocekivati da ce svi da sa odusevljenjem da je prihvate.I novcane donacije za izgradju spomenika,po mom misljenju,samo su ucinjeje radi politickih,marketinskih ili nekeh trecih poena.

  • goodweather

    13:17 // 9. 8. 2010.

    da se ne lazemo i nebudemo bas toliki pesimisti.Naravno da je izvodljivo da se najpre uradi projekat, uredi administracija, odredi lokacija, pripremi postament i teren oko spomenika i tacno na vreme (posto je umetnik za svaku pohvalu, ispostovao rok) se uprilici "otkrivanje " spomenika, kako valja i prilikuje. Za sve to je potrebno samo malo dobre volje i naravno neke mnogo bolje DRZAVE.

  • tijana

    16:23 // 9. 8. 2010.

    Mozda nece ni biti 2013. :)

    Salu na stranu - sramota je da se spomenik otkriva na takav nacin. Neka Ivan saceka neku bolju priliku - zasto insistira da to bude pre Nisvila - kakve veze Saban ima sa dzezom, kakve veze je on imao sa Nisvil festivalom...

  • Srđan Radić

    16:48 // 9. 8. 2010.

    @Tijana

    Kakve Šaban ime veze sa džezom i Nišvilom?

    Kako ne znaš, pa zajedno je sa Cecom i Sašom Popovićem snimao spot na festivalu... o.O

    Jesi svesna šta pitaš? :) Da li živiš ti u Nišu uopšte?

    Usput rečeno, svaki put me razočara lenjost i nezainteresovanost, a najviše miniranje od strane gradskih čelnika kada je u pitanju neki dobar projekat...

  • Урбаниста

    18:33 // 9. 8. 2010.

    Мислим да проблема са спомеником не би биило да је одлука остављена нишким урбанистима и архитектима. Као што Благојевић зна како да организује фестивал и свака ми част за то, тако и урбанисти знају свој посао. Не могу се такве одлуке доносити уценама, претњама и преко ноћи. Споменик се не поставља за фестивал или за месец дана. Једном постављен заувек постављен. Зато благојевићу пиуна подршка за фестивал, за многаја љета а нишким градскум оцима урбанистима и архитектима подршка за праву и исправну локацију. А то је на кеју.

  • Nebojša Ozimić

    20:12 // 9. 8. 2010.

    Osetljiva tema.
    Niko nije bio prorok u svom selu, pa ni Šaban nije veliki u rodnom Nišu.Da li je neko zaboravio kada su ga za doček Nove 2007 (ili beše 2008?) gađali u centru novčićima?

    Prošle godine je bila bura oko Bulevara (Južnog ili Šabana Bajramovića) i bilo je više nego očigledno tih dana da Nišlije, ili barem jedan veći deo njih, ne želi Šabana. Treba biti iskren i to reći. Mnoštvo mojih poznanika smatra da Šaban ne zaslužuje ni sokače, kamoli Bulevar i Spomenik.

    Ako vam neko silom trpa čokoladu u usta, povratićete iako biste je, u normalnim uslovima, sa zadovoljstvom pojeli. Od smrti ovog velikog umetnika (2008) Nišlije se prepucavaju vredi li Šaban ili ne i još malo pa će grad da izađe na glas kao rasistički.

    Saglasan sam sa Urbanistom - ne mogu se spomenici baš svuda saditi. Tu gde se postave - tu ostaju. Stoga je u nekim drugim, daleko sređenijim državama, podizanje spomenika vrlo ozbiljan posao koji se priprema godinama. Mislim da je Ivanu Blagojeviću trebao besplatan marketing za ovogodišnji Nišvil i da ga je on vrlo dobro istempirao.

    Ostavite,ljudi,Šabana na miru i odnesite ga negde gde ga STVARNO vole.

  • eriol

    20:57 // 9. 8. 2010.

    Pa, saljemo poruku da je Ivan Blagojevic uspeo da svojim ponasanjem iskompromituje inache odlicnu ideju.

  • tijana

    21:12 // 9. 8. 2010.

    @Srdjan Radic

    Ocigledno da ne govorimo o istom umetniku. Saban Bajramovic, pevac i kompozitor narodne muzike. Ne dzez, ne bluz. Na Nisvil festivalu nastupao sa Esmom Redzepovom 2006 (ako se ne varam) i par godina kasnije da bi procitao (na opsti smeh publike) tekst na engleskom jeziku i da bi primio nagradu. O Sabanu i njegovim pesmama mogu da ti pisem danima.

    @all

    Kada su se dizali spomenici komunistickim herojima, o kojima ni petoro Nislija ne zna ni ko su bili ni cemu su sluzili, nije bilo nikakvih "odluka vecine" niti "urbanistickih planova".
    Saban Bajramovic je poznatiji od svih njih zajedno. Ulicu i spomenik uopste ne treba dovoditi u pitanje, treba se zapitati da li smo MI zasluzivali takvog umetnika. I da, Saban je mnogo stariji od Nisvil festivala, a Ivan Blagojevic nije osnivac istog.

  • Ranko Ivkovic

    21:22 // 9. 8. 2010.

    Nisam rasista ali ako smo svim SRBIMA koje poznaje svet i po dobru i zlu podigli spomenike moze i Romima ali u njihovoj cetvrti sto u centru grada.Ko malo bolje poznaje prilike u gradu moze doci do zakljucka da se i sa mrtvima vodi politicka kampanja dobro osmisljena a ni sahrana nije placena.Ako se njegova deca iz inostranstva ne sekiraju sto b i mi ostali smrtnici brinuli o licnim interesima pojedinaca da se spomenik kome nije mesto u centru oskrnavi i namerno postanemo DIVLJACI jer sliku o sebi mi sami saljemo zahvaljujuci politickim komesarima

  • meda

    09:34 // 10. 8. 2010.

    @ Nebojsa Ozimic

    Ovakav rasizam fino umotan u "volju naroda" nisam odavno procitao/cuo.

    Kome moze da smeta spomenik (ne mesto nego cela ideja)?


    ---------------------------------------



    I. Blagojevic malo preteruje u inat gradskim vlastima koje su, doduse, veoma lenje. Ili mozda namerno odugovlace.
    Ako su okolnosti takve da spomenik ne moze da bude postavljen pre festivala (o razlozima vise ne vredi raspravljati), sta je problem da se to uradi na zatvaranju festivala ili sledece godine?

  • Dragan

    11:42 // 10. 8. 2010.

    Očigledno problem leži u tome što je sve ovo previše politizovano na najgori način od samog početka. Predsednik države je bio lični prijatelj pokojnog Šabana, dao zadatak ovim našim - a oni, po običaju, nisu bili na nivou zadatka.
    Niš je grad koji ima dugu istoriju i kao takav morao bi da ima i spomenike koji će nas podsećati na događaje ili ličnosti koje su povezane sa našim gradom. Šaban je, sigurno, jedan od naših sugrađana koji zaslužuje spomenik na javnom mestu (ja tu ne vidim nikakav problem).

  • Nebojša Ozimić

    23:26 // 10. 8. 2010.

    @Meda, definitivno ste promašili. Rasizam? Pa ja imam privilegiju da se ponosim dugogodišnjim kumstvom sa dva romska bračna para (u vreme mog sazrevanja to je bilo nešto što se ne bi stavljalo pod znak pitanja.I, da, zvali su se Cigani i to im je bilo normalno, zamislite!)
    Voleo bih da mi ukažete na bilo šta rasističko u mom komentaru ili će Vaša tvrdnja samo da potvrdi moju ''Od smrti ovog velikog umetnika (2008) Nišlije se prepucavaju vredi li Šaban ili ne i još malo pa će grad da izađe na glas kao rasistički.''
    Gospodine, ja sam bio u onoj komisiji koja se svojski zalagala da Š.Bajramović dobije svoj bulevar! Raspitajte se pre nego što ponovo prikačite bilo kome ovakav ružni i ljudskom rodu nedostojni epitet.

    Inače, naš narod kaže SILOM BABA U RAJ NEĆE. Na bulevaru Š.Bajramovića još nisu okačene ploče sa novim imenom,njegova supruga je bila fizički napadnuta, sam Blagojević je dobijao pretnje u kojima su se pominjale bezbol palice zbog spomenika,Gradonačelnik je odlagao verovatno iz istog razloga. Ukoliko pogledamo istini u oči, svidelo se to nama ili ne, videćemo ekstremno negativno raspoloženje prema Š.Bajramoviću.

    Samo se pitam: šta je veća bruka za grad- ne postavljati spomenik uopšte ili postavljati spomenik koji će biti (ne daj Bože) srušen.

    To isto se pitaju, verovatno, i M.Simonović i I. Blagojević. Ja sam u prethodnom komentaru samo ukazao na postojanje nečega što nam se ne sviđa...

    Pozdrav

  • meda

    16:59 // 11. 8. 2010.

    @ Nebojsa Ozimic

    G. Ozimicu, u rasizmu ne postoji zlatna sredina niti pozitivna nula. Onog momenta kada prestanete da mu se suprotstavljate po svaku cenu, postali ste pristalica istog. Bas zato mora da se istraje na primernim posthunim priznanjima velikanu naseg grada onako kako smo to uvek i kroz istoriju radili.

    Iako se apsolutno slazem o ukorenjenom rasizmu ka Romima u Nisu, ono sta nagoni na vasu (dis)kvalifikaciju je poslednja recenica vaseg prvog teksta u kontekstu sveg prethodnog recenog.
    "Ostavite,ljudi,Šabana na miru i odnesite ga negde gde ga STVARNO vole."

    Ako je saldo prethodne borbe protiv (nekompletnosti) civilizacije naseg grada da Saban treba da bude odnesen "tamo negde gde je stvarno voljen" i da trebamo sve da ostavimo na miru inace ce na povrsinu izaci sav prljav ves, to je efektivno priklanjanje pobedniku kojeg nismo pobedili iako je borba tek pocela. To je efektivno priklanjanje volji razularene mase (primerci su se i ovde oglasili). To je direktno odricanje svih vasih iskazanih prethodnih zasluga borbe protiv i priklanjanje rasizmu.

    I vi to kasnije potvrdjujete pitanjem:
    "šta je veća bruka za grad- ne postavljati spomenik uopšte ili postavljati spomenik koji će biti (ne daj Bože) srušen."
    Najveca je bruka sto je uopste doslo do ovakve dileme. Sve ostale bruke su beznacajne u senci ove bruke koja vec postoji.
    Sve dok metemo sve nase voljeno nam djubre ispod tepiha da ne bi veca bruka pukla, imacemo ovakvih slucaja na pretek.
    To mora da stane.
    Ako jednom iteramo na cistac sta smo i ko smo odista, lakse cemo se razracunati sa svim bolestima drustva (a svi smo onakvi kakva nam je civilzacija tj kultura, ma koliko nam se to ne svidjalo). Mozda ce pokretanje procesa iskorenjavanja prikrivenog rasizma biti najveca Sabanova zasluga.



    A Blagojevic... one samo veoma dobro pliva u mutnoj vodi. No opet, treba mu zahvaliti za momentum koji je dao svemu iako mu je motivacija, verovatno, sasvim drugacija.

    -

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: