Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nebojša Ozimić

Istoričar, pesnik i publicista

  • Naličje jubileja

    Ako ijedan narod voli jubileje, to su Srbi. Te dvesta godina od ustanka, te sedamnaest vekova od potpisivanja Milanskog edikta, devet vekova rođenja Stefana Nemanje, te sto godina od početka Velikog rata... jednostavno, volimo da obeležimo sve što nam j kome nije obeležilo život.

    (8) detaljnije
  • Jetrve bez svekrve

    Mnogo je vremena proteklo otkako su Rusija (nekada Sovjetski Savez) i Sjedinjene Američke Države počele da odmeravaju snage na raznim kontinentima, pa i morima. 

    (23) detaljnije
  • Sami smo krivi

    Suočen sa iznenadnim problemom, naučen na prilagođavanje radi opstajanja, naš političar digne ruke od poštenja i prizna – u pravu ste, ja sam lažov. Nama drago što smo ga naterali da prizna ono što smo mi znali, pa ga nagradimo glasom na izborima. Neka nauči da ne može da nas laže.

    (20) detaljnije
  • Niš, grad koji to više nije

    Ljubav je slepa i evo me još uvek u Nišu, koji je pristao da bude umesto palanke selo bez ikakve jasnije ideje šta sa sobom, spreman na svakojake ustupke većim i gorim od sebe.

    (92) detaljnije
  • Spomenik povodom godišnjice Milanskog edikta

    Spomenik i oko njega

    Za razliku od prethodnih, aktuelna gradska vlast se nije previše udubljivala u estetske porive Nišlija. Jednog dana je posadila poklonjeni spomenik na kej Nišave i - pozdrav! Kome se ne sviđa, neka ne gleda. Nekako mi se čini da su Nišlije zaslužile baš ovakav spomenik.

    (16) detaljnije
  • Svetski ratovi svih nas

    Tradicionalno prezauzeti sobom, bitni jedino sebi, nastavljamo da srljamo u nove podele, rešeni da ne dopustimo ranama da ikada zacele. Moramo priznati da je lakše kopati po starim ranama nego se suočiti sa novim koje su pokrile skoro celo telo.

    (4) detaljnije
  • Belmuž umesto Betovena

    Svako sobom svemu meru kroji. Da se žirafa pita, šalteri bi imali one otvore na samom vrhu one staklene pregrade. Ovako, neki oniži ljudi su rešili taj problem. 

    (19) detaljnije
  • Vreme pritajene sramote

    Došlo je ono vreme kada te je sramota što druge nije sramota. Da drugi ne bi videli da se stidiš, možda baš zbog njih, stidiš se nekako sam sa sobom, u samoći. Da niko ne vidi i ne sazna.

    (31) detaljnije
  • Narodno pozorište

    Narodno pozorište nije samo hram pozorišne umetnosti, niti je njegova zgrada samo objekat pod zaštitom države. Pozorište je, pre svega, mesto gde se isti pronalaze i raduju jedni drugima - na stepenicama ali i među kulisama..

    (22) detaljnije
  • Milivoje i tender

    Sedi Milivoje na svom radnom mestu vatrogasca, zavalio se udobno u stolicu, pljucka u prste, okreće listove dnevnih novina i nekako ih lista bez nešto mnogo interesovanja.

    (12) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: