Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 9. 8. 2020.

Državni praznik u stranačke svrhe

zastave
Kad stranka slavi državni praznik; foto: Vanja Keser
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Kolona vozila simpatizera i članova Srpske napredne stranke prodefilovala je u ponedeljak u svadbarskom stilu niškim ulicama mašući srpskim zastavama pod obrazloženjem da obeležavaju državni paraznik Dan srpskog jedinstva, slobode i državne zastave.

Dok su građani mislili da se venčava “neko bitan” oni u kolima su verovali da slave, makar po imenu i datumu, bitan praznik.

Datum je svakako važan - 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front i kada je država oslobodila i vratila svoju teritoriju.

Da, država, jer i dole u izgnanstvu, na Krfu, postojala je država. Postojao je parlament koji je zasedao i donosio zakone. Grci su poslanicima ustupili Narodno pozorište, dok je Vlada Srbije zasedala u hotelu “Bela Venecija”.

102 godine od oslobođenja od države zvanično imamo samo predsednika. Čoveka koji trenutno ima sve mehanizme vlasti, jer zakonski ne postoji Vlada, a parlament je delimično konstituisan, pa još nema ni predsednika. Samim tim nema ni zasedanja.

Predsednik je dogovorio, a možda i osmislio, državni praznik, koji nigde nije ni izglasan, ni upisan, a njegovi stranački simpatizeri su to obeležili svadbarskom kolonom vozila, vijorenjem zastave i trubljenjem.

Ukratko - dobili smo državni praznik bez države, ali za stranačke potrebe.

A potreban nam je baš takav praznik. Potrebno je jedinstvo više nego ikada. Potrebna je sloboda.

Jer to su nam, svesno ili ne, oni koji su iz kola mahali zastavom, i oni koji su ih tamo poslali, malo po malo oduzimali prethodnih godina. Podelili su društvo na podobne i nepodobne, patriote i strane plaćenike, prvosrbijance i drugosrbijance, probudili podelu na komuniste i četnike, na naprednjake i žute. Puno je podela, pa je jedinstvo nasušna potreba.

U svim tim podelama zaturila se negde i sloboda. Pa je tako i izgovorena reč postala skupa. Drugačije mišljenje od onoga što promoviše vrh stranke i države, još skuplje. Bavljenje politikom iz opozicionog spektra i kritički pristup u medijima najskuplji. Doživeli smo da najviši stranački SNS funkcioneri demokratijom brišu pod, iako bi ona trebalo da bude garant prava i sloboda svakog građanina Srbije.

Tako da je Dan srpskog jedinstva, slobode i državne zastave preko potreban. Da nas podseti ko smo, gde smo i na koje smo to vrednosti zaboravili. Da nas podseti i kako su nekada, neki drugi nosili i poštovali zastavu.

Nisu je isticali kroz prozor auta dok sa radija svira Aca Lukas. Nosili su je u ruci. Visoko. I na konju, na čelu kolone uz glasno “juriš”. Juriš u slobodu. Neki u slobodu, a neki i u smrt. Sa zastavom u ruci.

To treba obeležavati i poštovati. To treba razumeti.

Ali moramo redom.

Prvo država, pa onda praznik, jer jedan čovek nije država. Država smo svi mi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Johan Straus

    00:56 // 20. 9. 2020.

    Odlično uradjeno, niste zanemarili istorijske vrednosti, a prozreli ste poltrončine. Ko je bar malo normalan sve mu je jasno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: