Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:07, 20. 2. 2019.

Ima li perspektive Konstantin Veliki u #BudućnostSrbija i zašto ne?

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Uvek kada treba da napišem nešto o tome koliko ova vlast obmanjuje, manipuliše ili jednostavno rečeno – laže, pojavi se problem. Preopširna je tema. Čak bi i Dostojevski imao problem da ovu temu sažme u manje od četiri toma. Jer u Srbiji više nije moguće naći niti jedan deo stvarnosti u kojoj živimo, a koji ova vlast nije zarazila neistinom.

Primeri su brojni. Kad pričamo o ekonomiji, da li smo se navikli, da, kao magarac šargarepu, već četiri godine jurimo tih obećanih 500 evra plate mesečno?

Kad pričamo o pravdi, da li nekom smeta što se čovek koji ubije ženu kolima brani sa slobode, dok maloletnik koji nosi maketu vešala dobije 30 dana pritvora?

Kad pričamo o infrastrukturi, da li nam smeta što se tri puta u mesec dana dešavaju havarije prilikom prevoza opasnog materijala pored Niša?

Kad pričamo o vladavini prava, da li smo pristali na to da je otimanje aerodroma u Nišu legalno i legitimno? I tako dalje, i tako dalje.

Baš zato, kao Nišlija koji je odlučan u stavu da pametniji više ne popušta, rešio sam da prokomentarišem „proslavu“ predaje aerodroma Nikola Tesla VANCI-ju, i #BudućnostSrbije našeg Konstantina Velikog.

Hajde da pričamo malo o koncesiji i zašto je „moralo“ biti ograničenja broja putnika iz Niša

Ko se još seća „velikodušne“ izjave predsednika kako je Vlada sve ove godine „dopuštala“ aerodromu u Nišu da ugrožava Beogradski? I da zbog toga, između ostalog, mora doći do ograničenja broja putnika iz Niša, kako bi sačuvali poslovanje aerodroma Nikola Tesla. Ono što vam predsednik nije rekao, je da VANCI-jev glavni interes što se tiče aerodroma u Nišu nije u Beogradu, već u Prištini? Da VANCI, kroz Airport de Lyon, koncesionara aerodroma Adem Jashari, ima interes da ograniči jeftine letove iz Niša, jer direktno utiču na rast aerodroma u Prištini. I da baš zato postoji u Ugovoru o koncesiji ograničavanje Konstantina Velikog. Ne zbog Nikole Tesle, već zbog Adema Jašarija.

Činjenice govore da Konstantin Veliki nikad i nije uticao na aerodrom u Beogradu. Jednostavno, zato što orjentacija i poslovanje niškog aerodroma ima fokus na drugačiju ciljnu grupu putnika, samim tim ima i različite strategije razvoja. Izraziti rast broja putnika iz Niša u 2015. 2016. i 2017. nije uticao na broj putnika iz Beograda. Ali zato jeste uticao na broj putnika iz Prištine. Jer je tek sa stagnacijom Konstantina u 2018. prištinski aerodrom Adem Jashari po prvi put prebacio 2 miliona putnika godišnje.

Hajde da pričamo malo o rastu broja putnika

Vlast se početkom godine na sva usta hvalila da je preuzimanje Konstantina Velikog ipak pozitivno uticalo na poslovanje i kao primer navela, da je u prošloj godini ostvaren rast broja putnika za čak 20.000 u odnosu na prethodnu. Takav neverovatan „rast“ Konstantina bi možda trebao da se poredi, na primer, sa rastom broja putnika u 2016. koji je bio 90.000, ili sa 2017. gde je godišnji rast broja putnika bio 210.000. I još mnogo toga su zaboravili da napomenu u hvalospevima, na primer, kako je u januaru 2019. u odnosu na januar 2018. zabeležen pad broja putnika za 11%.

A zaboravili su da pomenu i drastičan pad kargo transporta u 2018, za čak 75%!

Šta su još zaboravili da nam kažu, saznaćemo ako se sete da objave i finansijske izveštaje o radu aerodroma od marta 2018.

Hajde da pričamo malo o perspektivi Konstantina Velikog u #BudućnostSrbija

Ono što je bilo jasno prošle godine, tokom protesta, sada je samo dobilo svoju potvrdu. Konstantin Veliki nema budućnost pod upravom Vlade.

#BudućnostSrbije je raskrinkana stvarnošću Srbije, i to već prilikom usvajanja budžeta Republike za 2019. Jer Konstantina Velikog tamo NEMA!

Kad smo to otkrili i počeli da ukazujemo da su obična manipulacija sve navodne priče o tome kako Konstantin Veliki postaje „državni aerodrom“, Ministarstvo je u panici prelistavalo budžet kako bi našlo bilo šta što se može makar i posredno dovesti sa obećanim finansiranjem aerodroma u Nišu, i „bacili su kosku“ u vidu budžetske linije 451, na kojoj postoji 93 miliona dinara, od kojih će 70-tak, po njima, biti potrošeno na finansiranje aerodroma u Nišu.

Jedino su zaboravili da Nišlije i Nišlijke znaju da čitaju, i da su pročitali da se ta budžetska linija koristi za, citiram, “Subvencije za javna nefinansijska preduzeća?”.

Od kad je to aerodrom u Nišu javno NEFINANSIJSKO preduzeće? I zašto samo 70 miliona dinara za „državni aerodrom“, kad Avio služba Vlade Srbije dobija čak 500 miliona u 2019?

Videvši da im je još jedna neistina razotkrivena, Vlada Srbije donosi Uredbu o subvencioniranju letova iz Niša. Što lepo zvuči ali i dosta šuplje. Jer da je ikad bilo isplativo AirSerbia da leti iz Niša, oni bi to već uradili.

I time je definitivno Vlada Srbije priznala da ne ume da upravlja aerodromima. Jer uzeti nešto što je bilo perspektivno i profitabilno, da bi ga posle samo pola godine upravljanja subvencionisali parama poreskih obveznika, je ključni dokaz nesposobnosti Vlade Srbije.

E da su barem pažljivije slušali predsednika, koji je još pre godinu dana izjavio da Vlada Srbije ne ume da upravlja aerodromima, i da zato mora da da aerodrom Nikola Tesla pod koncesiju.

Stvarnost je još jednom raskrinkala #BudućnostSrbija.

Za one koji još uvek ne primećuju da stvarnost dolazi, korak po korak, u sada već 82 grada i opštine širom Srbije, preporučujemo da se odmah obrate svome lekaru ili farmaceutu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanjir

    09:54 // 20. 2. 2019.

    Ova vlast sve sto im se ponudi odmah prihvata. Za njih je sve to samo matematika.

  • Morava

    09:42 // 20. 2. 2019.

    Ima ako ima u Kraljevu. Bolje da su novac podelili narodu i povecali plate i penzije a aerodrom ostao vojni.

  • Milan

    07:53 // 20. 2. 2019.

    Bravo komšija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: