Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 27. 1. 2011.

Uaaa gubitaši!!

Autor

Nosilac spomenice legendarnog usmerenog obrazovanja (prva generacija).Inženjer i industrijalac koji je sticao u evropskoj industriji, skraćeno, Ei Niš. Mobilisan i otpisan više puta, čitaj učesnik rata 1999. Produkt sagorevanja raznih kapitalizacija, privatizacija, tranzicija i ostalih ekonomskih eksperimenata. Danas ponosni član mnogobrojne i persperktivne NSZ (nikada se nećete zaposliti).

Urednik sajta majstoranadji.com

Sećam se scene iz jednog domaćeg filma (Kuća pored pruge), kada šofer autobusa, prolazeći pored grupe železničara, otvara prozor i viče: uaaa gubitašiii!

Film je snimljen 1988, a od tada do danas prošlo je ohoho godina, promenilo se puno toga, menjali su se sistemi, ljudi i partije na vlasti, ali ko je tada bio državni gubitaš i danas je!?

Radio sam godinama u industriji i mnogo puta sam imao priliku da praktično osetim šta znači loše poslovanje. Znalo se, kad firma posluje loše i sa gubitkom, onda ili nema plata ili se prelazi na "minimalac". Možeš da se buni i štrajkuješ, smenjuješ rukovodstvo, ali dok se ne "ispliva" iz dugova nema normalnih plata. To su osnovni ekonomski i domaćinski principi poslovanja. U njih se kunu i vlast i opozicija, naravno, sve do trenutka dok se ne pomenu državna služba i javna preduzeća.

Dobro je poznato da je Srbija zadužena zemlja, čiji se budžet nateže i zadužuje svake godine u sve većoj meri. Uprošćeno bi se moglo reći da je država Srbija gubitaš. Pa zašto onda njeni državni službenici ne bi primali "minimalac", u skladu sa svim ekonomskim zakonitostima?

Što su oni bolji gubitaši od nas ostalih? Da li su oni zaštićena vrsta, povlašćena klasa, karika koja nedostaje ili samo glasačka mašina? Ja znam da će tim ljudima biti teško, jer su sve ove krizne godine pregurali uz sigurne i redovne plate, nenavikli da žive ko mi ostali. Ali neka ih, nek se čeliče i ne sekiraju, "neće to trajati dugo", kažu ovi na vlasti. A političarima se veruje na reč, nisu oni od juče javne ličnosti.

Na kraju da ne pomisle da imam nešto protiv njih i da im zavidim, evo, ja podižem glas i tražim da im se pod hitno odmrznu plate! I naravno odmah SMANJE do nivoa minimalca!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Lale

    17:01 // 29. 1. 2011.

    meni se cini da je pisac bolesno ljubomoran i zavidan na radnike u drzavnim firmama.mozda je malo i izkompleksiran.

  • sarac

    16:03 // 29. 1. 2011.

    Minimalac nije najgore moguce resenje!Sta ce biti ako drzava ode u stecaj?Bez stezanja kaisa nema izlaza.

  • voki

    11:36 // 28. 1. 2011.

    a sta ce biti sa predlagacem, ako vlast poslusa i uvede minimalac.ziv nisam za njega.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: