Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 19. 9. 2012.

Od Rusije s` ljubavlju

Autor

Suosnivač Južnih vesti

Ispostavilo se da su eurointegracije Srbije krhkije nego sto smo očekivali i da su ruski millioni veći od evropskih. Dobro, možda ne normativno, ali u srcu sigurno. Uostalom, ovaj pokvareni zapad sve meri parama, zar ne? A, između Ruske Federacije i nas cveta bre LJUBAV!

Ko je pomenuo NIS? Šta Telekom i Elektroprivreda? Ne dobacuj iz zadnjih redova…. ćuti i voli..

Sve liči na ljubavnu priču. Mlada šiparica mazohista bira između mladog uspešnog intelektualca i matorog pijanog siledžije sa kojim se već razvodila. No, u psihologiji su poznati primeri teško raskidivih veza žrtve i zlostavljača. Prijatelji objašnjavaju, pričaju, podržavaju, ali.....

Pošteno govoreći, srpski narod u celini nikad i nije doslovce shvatio suštine ideje evropskih integracija i reformu društva i institucija. I, to ne svojom krivicom. Sve je uvek predstavljano kao obaveza sa zapada, u vidu uslova i ucena, proba, dok je većina stvari mogla da se nazove pravim imenom: Generalna popravka stare, dobre Srbije i to ne zarada nekog drugog, već samo i jednostavno zarad sebe.

Jedini i istinski zagovornik ideje reforme modernog srpskog društva bio je Zoran Đinđić. I, sve što je vezano za temelje napretka ovog društva postavljeno je u tom periodu. Vojislav Koštunica se deklarativno izjašnjavao kao podržavalac reformi i eurointegracija, dok je suštinski priču vukao u drugom pravcu, da bi na kraju i javno o tome propevao.

Demokratska stranaka, kao prirodni naslednik politike Zorana Đinđića pokazala je visok stepen iskoršćenja teme euro integracija i reforme društva u predizbornim kampanjama, napravila delimičan napredak u reformi institucija, ali potpuno omašila u izgradnji konsenzusa u društvu.

O aktuelnoj vlasti da ne govorim. Izjave i dela predsednika Nikolića govore više od hiljadu reči. Samo sam čekao kad će Putin da kaže "Volim i ja Vas".

Elem, ni jedna od prethodnih Vlada u poslednjih 9 godina nije na istinski način ni pokušala da stanovništvu predoči šta ta reforma i integracija Srbije u Evropsku Uniju znače, šta podrazumevaju i šta se to od građana očekuje. Rezulat je očekivan.

Smatram da je budućnost Srbije u Evropskoj Uniji, kao i da ne postoji način da uđemo u Rusku Federaciju, no ne mogu da se otmem utisku da gore pomenuta federacija polako ulazi u nas.

Daleko od toga da smatram da je srpski narod glup. Ali, smatram da je neinformisan i izmanipulisan, a da su pitanja od ključne važnosti za budućnost nacije dovedena do tog nivoa da građanin o njima razmišlja po sistemu: "TIDE ili ARIEL".

Jedina razlika je u tome što u realnom životu kad napravite loš izbor i lošu političku procenu neće vam biti problem prljave gaće, već čist tanjir.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • nidzosaurus

    12:41 // 20. 11. 2014.

    lep tekst petko

  • Branko

    12:01 // 8. 10. 2012.

    Savetniče za procese evropskih integracija, postaviću Vam samo jedno pitanje, kada je u istoriji Rusija bila protiv Srba i Srbije odnosno kada su vodili rat protiv nas?
    Ne znam da li Vam je poznato da Karl Marks nije bio Rus. U Rusiji je instaliran komunizam od strane zapadnih sila. Lenjin je sa punim vozom zlatnih poluga i novca došao u Carsku Rusiju kako bi podigao Revoluciju. U sastavu Crvene armije se borilo oko 300.000 Nemaca te su prilikom salutiranja u Paradi Lenjinu klicali Kajzeru. U Lenjinovoj vlasti (ministarstva i komesarijati) je bilo samo oko 4% Rusa, sve ostalo su bili neki drugi. Oktobarska revolucija je bilo neko "Arapsko proleće" i uterivanje komunizma na silu u Carsku Rusiju. A ko su nam bili neprijatelji i saveznici? Ko nas je sve bombardovao u poslednjih 100 godina i zašto?

  • Milutin

    22:25 // 3. 10. 2012.

    Postovani gospodine savetnice,a ko je tu mladi intelektualac a ko pijani matori siledzija?O cemu vi pricate?Ja znam iz svog skromnog poznavanja istorije svog naroda da su nas u proslom veku ti mladi i lepi intelektualci kostali nebrojeno mnogo glava.i to u vise navrata.Od Prvog preko Drugog(sa sve saveznickim bombardovanjima(friendly fire-da Vam bude blize))pa do tragicnih sukoba 90-tih i konacno milosrdnog bombardovanja Srbije.Nemate Vi pojma o cemu pricate ali sladka je para i jos sladji lezilebovicki zivot takvih savetnika kao sto ste Vi.Kreature poput Vas,sa milion floskula,otrcanih fraza uz obavezno zaklanjanje iza lika i dela gospodina Djindjica najnegativnija su preporuka i najtezi teg koji preteze na stranu euro(kako vi kazete)skeptika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: