Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 11. 1. 2012.

Država i nelegalne droge

Autor

Psihijatar, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Cilj opravdava sredstvo!
Izvinite, a šta je cilj?

UVOD
Godinama unazad, svi koji imaju potrebu da pričaju o narkomaniji,  gotovo horski uzvikuju – Povećava se broj narkomana! Sve je više narkomana među mladima! Droga postaje društeni problem!

Posle ovoga se obično napravi neki televizijski spot, izađe neka kraća reportaža u vestima ili , što je još gore, organizuje se predavanje žrtvama droge (mladima) pri čemu , ne retko, predavači tih tzv. „predavanja“ poznaju aktuelno stanje o ovom problemu manje od slušalaca istih, pa je krajnji efekat – čista šteta.

I problem se razvija dalje – progresivno.

Zbog toga mi je namera da se u ovom tekstu osvrnem samo na jedan segment problema – odnos države prema drogama.

HIPOTEZA: Državama je manipulacija sa proizvodnjom, prodajom i profitom od nelegalnih droge bitnija od zdravlja pojedinca

Aksiom: Njutnov zakon - Telo teži da zadrži stanje mirovanja ili ravnomernog pravolinijskog kretanja sve dok neka druga sila ne natera da promeni to stanje.

Za razliku od pojedinih pojava čija učestalost ima relativno stabilnu vrednost kroz vreme, kod zavisnosti od pojedinih droga očigledan je značajan porast broja zahvaćenih pojedinaca u poslednjim decenijama prošlog veka. Teorijski je apsolutno nemoguće da se genetski kod ljudi toliko promenio od sedamdesetih godina prošlog veka do danas da bi narkomanija, do tada u daleko manjem broju, gotovo odjednom postala svetski problem (istine radi postoje i tzv. epigenetske teorije i istraživanja u tom pravcu).

Zbog svega navedenog, u trouglu društvo, pojedinac, droga ,  značajno mesto treba odvojiti za analizu fenomena - odnos države prema upotrebi i distribuciji droga. Država ima svoje mehanizme kojima bi trebalo da utiče na smanjenje ovog problema ali i svoje interese da uzroci problema (tj.) distribucija droge) i dalje postoji.

PREDMET ANALIZE – Istorijske činjenice

„Poslušan i vredan narod“
Lišće biljke koka (iz koje se sintetiše kokain) opisana je od strane švajcarskog naučnika J.J. Čudi 1830 godine, koji navodi kako peruanci, nosači tereta, koji žvaću list koke mogu da prelaze desetine kilometara neprohodnog terena bez odmora i kako im se „nadoknada“ za rad daje u novcu i listovima koke. Evidentno je da je žvakanje kokinog lišća daleko bezazlenije od upotrebe kokaina ali opštoj zabuni doprinosi i gospodin Frojd koji je jedno vreme i sam upotrebljavao kokain i propagiro ga kao svemoćni eliksir. Poznato piće Koka kola je lansirano 1886 godine i preporučivana kao sredstvo koje „jača živce i leči sve neurotske smetnje“ ali se tvrdi da je do 1903 godine sadržala ekstrakt kokinog lišća tj. drogu.

„Hrabri vojnici“
Hašišari – u 11. veku Hasan bin Sabah osniva ismailitsku sektu pod nazivom Asanini, sadi vrt marihuane u koji vodi svoje najvernije borce na tri dan da uživaju u hašišu, posle toga oni postaju njegovi odani ratnici spremni na sve.

Hitlerovi hemičari su u vreme prvih poraza u drugom svetskom ratu,  dobili zadatak da sintetizuju sredsvo koje će povećati „moral“ i borbenu spremnost njihovih ratnika i oni su sintetisali benzedrin iz koga će se kasnije sintetisati amfetamin.

„Droga kao roba“
Poznat je zahtev vođe narkokartela Pabla Eskobara u Kolumbiji koji je predlagao da on otplati spoljni dug države od 19 milijardi dolara, pod uslovom da mu se omogući (legalizuje) proizvodnja i promet droge. Zahtev je odbijen , ali je 1996 godine optužen kolumbijski predsednik Sampera da je od jednog kartela dobio ček na 6 miliona dolara za predizbornu kampanju 1994 godine. I ova optužba je odbačena jer su za prijem čeka optuženi neki članovi Samperovog izbornog tima.

Zaključak
1. Ukoliko bi se TEORIJSKI ovog trenutka uništila sva nelegalna droga na svetu – došlo bi do katastrofalnih poremećaja nesagledivih razmera.

2. Ukoliko bi se nastavilo sa ovom progresijom proizvodnje nelegalnih droga kao zadnjih 50 godina ubrzo će doći do katastrofalnih poremećaja nesagledivih razmera.

Na kraju podeliću svoju dilemu, koja proizilazi iz ovog rada, da li mafija (u onom pežorativnom smislu) uopšte postoji, ili se samo radi o državnim službenicima angažovanim u jednom od sektora državnih delatnosti?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Vukadinovic

    00:57 // 12. 1. 2012.

    Holandska Vlada saopštila je danas da je odgodila do maja 2012. godine uvođenje zabrane prodaje kanabisa stranim turistima u specijalizovanim coffee shopovima.

    Marihuana je tehnički ilegalna po holandskom zakonu, ali policija ne goni krivično ljude koji posjeduju manje količine ovog opijata.
    http://bih-x.info/holandija-uvodi-zabranu-prodaje-marihuane-strancima/

    Holandski grad Mastriht zabranio je većini svetskih turista da kupuju kanabis u "kofi šopovima", jer je navala turista bila tolika da je bio ugrožen javni red i mir, a sve su veće bile i saobraćajne gužve. Protiv ove odluke odmah su se pobunili vlasnici šopova, koji tvrde da će lokalna ekonomija propasti bez "zelenog" turizma.
    http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/168612/Mastriht-zabranio-turistima-da-puse-travu

  • palilulac

    22:11 // 11. 1. 2012.

    Ma,doktor je lepo ukazao na problem koji je iz dana u dan sve veci i veci kod nas.Ali doktor je dugo u politici u ovom gradu,i nisam cuo od njega ili njegove stranke da su nekada javno govoroli o problemu droge u gradu.Ne samo radikali vec ni jedna druga stranka nije zauzela odlucan stav u borbi protiv ovog problema.Sporadicno se pojavi neki clanak u novinama o alarmantnom stanju u Nisu,navedu se neke skole kao problematicne i toliko.Sve se zavrsava na tom clanku i onda 2-3god.citamo o mrtvoj predoziranoj deci nadjenoj po nekim ulazima,pa opet neki clanak...Stranke drze konferencije za stampu,traze vanredne sednice kada je samo novac u pitanju ili treba blatiti nekoga,ali kada je ovaj problem u pitanju tu ih nema nigde.Sramota.I onda se resi dr.Vukadinovic da nesto kaze o tome a partiski drugovi ga potapsu po ramenu,bravo doktore samo tako,i toliko o problemu.Ali i ovaj tekst bice brzo zaboravljen pa do sledece prilike toliko o tom problemu.

  • NEBOJŠA

    11:20 // 11. 1. 2012.

    Doktore samo nastavi tako. Oštro, beskompromisno i pravo u metu. A što se tiče prethodnog komentara, mislim da teza da su svi umešani, pa tako i stranka kojoj pripada doktor Vukadinović, "ne pije vodu". Da je neko od pripadnika te stranke umešan u to, znala bi cela Srbija a i šire. Zna se ko je od 2000-te na vlasti i ko je po definiciji trebao da reši ne samo ovaj problem, već i sve ostale. Doktore samo tako nastavi. Sa nestrpljenjen čekam sledeću kolumnu. pozdrav.

    • Златко Нечевски

      13:26 // 11. 1. 2012.

      Nismo se razumeli, doktoru svaka čast jer ima i ljudsko i političko i svoje JA. Mafija u državi ne postoji od 2000. godine, nego je postojala i pre, i u vreme druga Tita (ubistvo direktora INA-e u nemačkoj, Đureković se zvao, Krcunova pogibija i tako dalje i tako dalje). Toga je bilo i biće, dakle odgovor je DA, mafija postoji u državnom aparatu i radiće za isti dok god aparat ili država imaju koristi. Kako naša tako i skoro sve u svetu...Problem je u aparatu i državi koja ne ume, ne može ili neće da pod kontrolu stavi aktivnosti iste...

    • Златко Нечевски

      13:29 // 11. 1. 2012.

      Naravno i ja kao doktor "u onom pežorativnom smislu" :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: