Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 9. 3. 2015.

Privatizacija haosa

Pescanik.jpg
Autor

Kultna emisija građanske Srbije.

www.pescanik.net

U anketama u kojima se od ispitanika traži da navedu ko je najveći neprijatelj srpskog naroda Albance, Amerikance i Hrvate uskoro će zameniti kiša.

Ko god ovih dana živi uz neku vodu plaši se poplava. Pogotovo oni koji su prošlog proleća doživeli katasrofu. Možda je strah neosnovan, ali ih od tada niko ne obaveštava šta je preduzeto da se tako nešto ne ponovi.

Inače izgleda da novac nije najveća prepreka da se razni infrastrukturni objekti dovedu u red ili da se izgrade.

Na čuvenom srpskom Davosu na Kopaoniku se svake godine okuplja krem srpske političke, finansijske i estradne elite govorio je pre neki dan i direktor evropske filijale Banke za obnovu i razvoj u Beogradu i rekao da Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte jer čak, kako je rekao, 3,5 milijardi evra namenjenih Srbiji nije iskorišćeno.

Ako nam ti projekti trebaju a oni hoće da nam daju novac, onda problem može biti samo nesposobnost vlasti da nađe i organizuje stručnjake koji bi te projekte pravili.

Nije samo Predsednik države polupismen čovek koji služi za sprdnju jer misli da se na društvenim mrežama poruke ostavljaju tako što se telefonira. Izgleda da je državni aparat pun ljudi koji jednostavno nisu sposobni da smisle niša pametno i održivo što bi Evropska banka pristala da finansira.

Ova i prethodne vlasti su rasturile institute i fakultete, ukinuli im sredstva, namestili na rukovodeća mesta sve najbednije kadrove i sada očigledno nema ko da smišlja projekte a da pri tome makar trećinu novca ne prebaci na svoj račun ili račun stranke koja mu je posao dala.

Izgleda da Evropljani ne veruju toliko u Vučićevu borbu protiv korupcije koliko domaća javnost iako je i njih kao i nas nedavno ubeđivao da je rešio sve slučajeve 24 sporne privatizacije. A među njima su, da se podsetimo i privatizacija Luke Beograd, Pančevačke azotare, Novosti, Semderevske železare i C marketa. Taj spisak je odavno napravio Savet za borbu protiv korupcije, Vučić ga je prigrlio kao svoj i onda je uhapsio Miškovića i nekoliko desetina direktora i zatvorio slučaj.

Taj isti Savet za borbu protiv korupcije je ovih dana zauzeo mesto Omudsmana i postao nova najomraženija državna institucija predsednika vlade i njegovih saradnika. A povod je najnoviji izveštaj o vlasničkoj strukturi medija i modalitetima na kojima država, to jest vladajuće partije kontrolišu medije u Srbiji.

Naši današnji sagovornici su Saša Radulović, nekadašnji ministar privrede, sada predsednik pokreta "Dosta je bilo", koji je zajedno sa Miroslavom Milenović, našom drugom sagovornicom, godinama pomagao tužilaštvu i policiji da ispitaju na koji način su privatiozacije pretvorene u pljačku.

Sa Miroslavom Milenović, koja je i članica Saveta za borbu protiv korupcije, smo naravno razgovarali i o novom izveštaju o medijima.

Ali najpre o Vučićevom proglašavanju pobede nad 24 sporne privatizacije, odnosno njegovoj tvrdnji da je taj problem definitivno rešen.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • pravo pitanje

    14:47 // 9. 3. 2015.

    koje do sada niko nije postvio je, kolika je odgovornost službenika Agencije za privatizaciju za loše sprovedene privatizacije? Pitanje je da li Agencija za borbu protiv korupcije kontroliše i njih?

  • što se Radulović

    14:44 // 9. 3. 2015.

    čudi što odbrana Miškovića želi da ispita savetnika tužilaštva, možda tužilac nije dorastao da da zadovoljavajuće odgovore. Ne vidim ništa loše u tome, jer pitanje je koliko je tužilac dorastao poslu.

  • strah od poplava je opravdan

    13:27 // 9. 3. 2015.

    jer nema koordinacije nego je sve razbacano. Štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava, Sektor za vanredne situacije pri MUPu, Srbijavode, Kancelarija za obnovu, min.za poljoprivredu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: