Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 16. 10. 2019.

Dobro došli u rezervat!

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Još samo par nedelja i naš lepi mali grad će staviti u ograde. Definitivno. Završava se postavljanje četiri naplatne rampe, na svakom izlazu prema autoputu koji vodi u #BudućnostSrbije, i to sve zaslugom našeg velikog vođe i njegovih malih lokalnih poslušnika. #zlatnodoba nam donosi dodatni namet koji moramo da plaćamo na svakom izlazu iz grada. Mada posao nije završen. Još da postave i bodljikavu žicu, i eto nama pravog rezervata. Da li smo stvarno toliki indijanci? I kako smo dozvolili da nas od grada elektronike pretvore u najobičnije napredno pleme, poznato u Srbiji kao “Pleme motača kablova”.

Počnimo od početka. Prvo moramo da razumemo kako funkcioniše plemenski sistem u jednoj zemlji koja je nekada bila država.

Svaki plemenski sistem mora da ima svoje plemenske zakone i svoje neprikosnoveno plemensko božanstvo. Sličnost je u tome što su se oni pravi Indijanci klanjali svemoćnom Manituu, a ovi naši su verni sveprisutnom Ma(h)nituu. Ima sličnosti, zar ne. Sa druge strane, Indijanci su nosili perje kao znak raspoznavanja, dok se ovi naši „moderni“ članovi plemena kite lažnim diplomama i plagijatima. I što je najvažnije, ne postoje zakoni i Ustav koji su važniji od plemenskih zakona i volje vrhovnog božanstva, onog Mahnitog. E kad je tako, onda ostaje samo da se i naviknemo na naš plemenski život.

Kao što su pravi Indijanci bili podeljeni na razna manja plemena i klanove, tako su i ovi naši iz velikog Plemena motača kablova, razdeljeni na mnoštvo manjih klanova, koji i ne žive u međusobnoj slozi i ljubavi

Trenutno je na vlasti Klan Gori Vatra. Ne, nije dobio ime po mnoštvu zapaljenih automobila u našem gradu, već je nazvan po pesmi čuvenog pevača Zdravka Čolića. Ima to neke veze sa vođom ovog Klana i njegovim sklonostima i ubeđenjima. Inače on (ne Zdravko Čolić) je trenutno i poglavica ovog našeg Plemena motača kablova. Van plemena je slabije poznat, uglavnom po imenu “Onaj na koga Mahnitu viče.”

Do pre neku godinu vladao je Klan Pero Šešir, koje vodi naš poznati vrač, i koji i dalje na sve načine pokušava da ponovo zauzme mesto poglavice. Ostali klanovi ih često optužuju da mnogo vole da pale logorske vatre na parkinzima drugih klanova. Nije dokazano da je to istina ili je samo posledica preteranog konzumiranja „vatrene vode“.

Od ostalih klanova treba pomenuti i Klan Pinđur, poznate prznice i ljutice, kojima se često smeštaju neke radnje otpozadi i guraju ih u drugi plan, bez obzira što su oduvek bili u istom modernom trendu #zlatnodoba kome pripada i digitalizovana ruka Mahnitua, čuvena Dina - Fikus Koji Priča.

Postoji i Klan Janjičara, vrlo dugovečni klan, koji već godinama (decenijama) uspešno preživljava svakog poglavicu i uredno obožava svako božanstvo, od Ćubice, preko Neobaveštenog, Manekena i Grobara, sve do ovog najnovijeg – Mahnitua.

Od onih preostalih, treba pomenuti i tajanstveni Zvezdani Klan, koji je kao na vlasti, ali kao i nije, i stvarno niko ne zna gde su i šta rade, ali su nekako i dalje tu sveprisutni. Treba izgleda neki novi Kopernikus da se pojavi i otkrije tom klanu da se svet ipak ne vrti oko Mahnitog, a da ga zbog toga ne spale na lomači medija.

I takvo je ovo naše pleme. Motaju kablove, ponekad se upetljaju kao pile u kučine, svađaju se i mire, ali od jednog ne odustaju. Svi slepo poštuju i dalje se klanjaju samo Mahnitom božanstvu u Beogradu. Što je sigurno, sigurno je. Takmiče se u podnošenju žrtava i poklona, od distribucije pa do aerodroma, ali Mahniti izgleda vidi da nisu iskreni u svom verovanju, tako da im i dalje ne veruje i nikako nije zadovoljan „žrtvama“.

Da li smo stvarno toliko primitivni i zaostali, da pristajemo da nas tretiraju kao Indijance. Ono, u fazonu, daj im vatrenu vodu i neku zanimaciju (čitaj sendviče i rijaliti) i biće mirni i poslušni.

Klanovi ili institucije. Plemenski zakoni ili Ustav. Rezervat ili uređena država. Vreme je za odluku!

Ti si promena. Sve je #stvarizbora. Pa i #bojkot. Jer građani imaju moć i jer je ovo tvoje mesto u Srbiji!

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    14:25 // 20. 10. 2019.

    Ocekuje nas drugi 12. februar.
    Nazalost imamo podanicku vlast-Nis postaje zatvoreni grad,bas kako i autor kaze,geto.

  • Cvetislav

    14:24 // 17. 10. 2019.

    Najjace nesto sto smo culi u zadnje vreme~~~~~Mahnitu!!!!!.... svaka cast autoru

  • Овца за шишање

    20:45 // 16. 10. 2019.

    Махниту

    Облак црвени,
    чувени Ахаја,
    Адвокат дрвени
    и Трептуша Маја.

    Јастреб црни
    и Мала врана,
    Окрени-обрни,
    Пошалица слана.

    Смрдљива чарапа
    и Црвени фесић,
    Новинар Сарапа,
    Књижевник Весић.

    Бик који седи
    и Луди коњ,
    Слепац који гледи
    и Несносни воњ.

    Џеронимо страшни
    и Тупи нож,
    безброј имена
    навести се мож’.

    Повијена врба
    и Јеленски рог,
    у племена Срба
    Махниту је Бог.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: