Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 8. 1. 2020.

Manijak u zatvoru, direktor i ministar u čudu

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Zadnjih par nedelja se cela Srbija čudila kako je moguće da jedan manijak iz Malče može toliko dugo i tako uspešno da beži od više stotina pripadnika najelitnijih snaga bezbednosti koje ima ova država. I da su samo puke slučajnosti, kao i sasvim obični ljudi zaslužni za to što je devojčica spašena, i za to što je uhapšen.

Da se razumemo na početku, to što je ova jalova potera bila predmet podsmeha i neverice, najmanje krivice imaju sami pripadnici bezbednosnih snaga. Tu se zna ko komanduje, a ko mora da izvršava bez pogovora. Policija, vojska i žandarmerija svuda u svetu mora da radi onako kako im se naredi. A u Srbiji naređuje, na žalost, Megatrend ministar policije, uz pomoć saobraćajca direktora policije.

Zato nije ni čudo što su manijaka najviše tražili na onim mestima, gde je sasvim logično da ga nema. Deluje da su tako mogli da ga traže godinama, da slučajno nije otkriven u selu Pasjača. U selu koje je kilometrima daleko od mesta pretrage, ali je zato veoma blizu njegovom rodnom mestu. Za one koji ne znaju geografiju, Pasjača i Malča su dva susedna sela. I još je ta Pasjača rodno mesto majke manijaka. Izgleda da su baš zato, naši napredni stručnjaci policije, odlučili da je to zadnje mesto gde treba tražiti manijaka i njegovu žrtvu.

Imajući sve to u vidu, sasvim je logično, onako Megatrend logično, zašto su direktor Rebić i ministar Stefanović, sve onako, brže, jače, bolje, odlučili da ne proveravaju njegovo rodno mesto, već da bace sve svoje snage na proveru teritorije Knjaževca, Zaječara i svih ostalih mesta duž granice sa Bugarskom. Mi to, kao obični ljudi, stvarno ne možemo da razumemo, jer se to izgleda može videti i naučiti samo na Megatrend predavanjima. Možda i u filmovima Monthy Python-a. Jer izgleda da samo tamo, i naravno kod čika Miće Megatrenda, treba uvek očekivati neočekivano jer ko još očekuje špansku inkviziciju, ili šefove policije da rade logične stvari.

Jer, kad se dubinski sagleda situacija, ispada da je naš ministar policije bio ipak prava osoba da vodi akciju pronalaženja manijaka. Pitate se zašto? Njegovo rukovođenje je imalo toliko nejasnoća, nelogičnosti i nestručnosti u sebi, da je bilo po svim parametrima u nivou njegove fakultetske diplome.

Evo samo par sličnosti. Zašto su ga tražili uz granicu sa Bugarskom? Zato što je to način rada koji razume naš ministar. Da ste i vi „studirali“ u Sava Centru, a završili fakultet u Londonu, bilo bi vam jasno. A i to zašto ovako dugo nisu mogli da mu uđu u trag? Jednostavno, kao relativnost vremena: desi se kad trogodišnje studije završiš za deset godina, a nostrifikuješ ih kao četvorogodišnje. Sve je to potpuno logično, samo kad se pogleda iz pravog ugla.

Na svu sreću, proveravajući svoju vikendicu, vlasnik slučajno pronađe otetu devojčicu, a manijak nažalost pobegne. Snage bezbednosti odmah dođu, za dva minuta, ako je verovati direktoru policije, ili za pola sata, ako je verovati vlasniku. I krenu svim raspoloživim sredstvima da pretražuju teren: dronovima, kvadovima, psima tragačima, uređajima za noćno osmatranje, infracrvenim kamerama, i ko zna još čime. Dva minuta prednosti izgleda čuda čini, jer im je trebalo čak nedelju dana da ga konačno uhvate. I to baš u njegovom rodnom selu Malča.

Šta to još nedostaje snagama bezbednosti, da ta „dva minuta“ ne budu nedostižna prednost? Možda ministar koji ima pravu diplomu? Ili sposoban direktor policije? Što bi se reklo, bolje ćuti, pa da samo misle da si glup. Ali to očito ne važi u ovom slučaju, jer je direktor policije izjavio da, citiram „imamo problem, jer ne možemo da ulazimo u napuštene i prazne objekte bez naloga?“. Ako direktoru može da se “progleda” kroz prste zbog nepoznavanja Zakona o krivičnom postupku, koji u članovima 77 do 81, precizno definiše uslove za pretres objekata, morao bi, kao direktor policije, da zna barem Zakon o policiji, gde postoje članovi 95 i 96 koji takođe jasno objašnjavaju kako i pod kojim uslovima se vrši pretres objekata.

Manijak je u zatvoru. Direktor i ministar u čudu. Da li se osećate sigurnije i da li mirno spavate? Sad kad znate da je bezbednost vaše porodice, kao i sigurnost cele države u rukama takvih vrsnih stručnjaka? Vi kako hoćete, ali ja sam za svaki slučaj odmah naručio sva legalno dozvoljena sredstva samoodbrane, postavio čelična vrata, stavio rešetke na prozore (mada sam na trećem spratu), napravio rezerve hrane i vode, i upisao kurs aikida. Mislite o tome. Jer pametniji više stvarno ne sme da popušta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    09:38 // 11. 1. 2020.

    .....i naučiti je da se stalno ne okreće i gleda da tamo nije neki čika....
    I drugo, mnogo ima manijaka u našem okruženju. Dajte da mi roditelji pokrenemo peticiju za izmenu zakona da svi koji su u zadnjih 40 godina počinili takvo delo budu u registru i budu praćeni.
    Dok čekamo da neko drugi reši naš problem stradaće još neko dete.
    Milion roditeljskih potpisa pa da vidiš...

  • Tanja

    09:33 // 11. 1. 2020.

    Ma sigurno se osecamo bezbedni, baš.
    Devojčica mi već tri godine ide sama u školu autobusom sa jednog na drugi kraj grada.
    Naravno da smo počeli ponovo da je pratimo nakon ovog nemilog dogadjaja. I sada se postavljaju dva pitanja:
    1. Uhvatili su ga, idemo po starom?
    2. Koliko takvih manijaka ima id pre 2015-te pa nisu u registru?
    Odgovori:
    Da ali kupiti detetu biber sprej....

  • Ouzo

    05:24 // 10. 1. 2020.

    Za kaznu,kao megatrendovci,da napamet nauce sve arije iz Seviljskog berberina !Da ima neka fajda od njih !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: