Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:24, 9. 12. 2019.

Niške rampe i roze šlem

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Pre više meseci, dok se radoznalo šetala kroz #zlatnodoba koridorima #BudućnostSrbije, izgleda da je našoj mega-ministarki nešto palo na pamet. Onako, baš iz sve snage. Na svu sreću, nosila je svoj roze šlem, tako da su ozbiljnije povrede izostale. Barem što se tiče mega-ministarke. Što se tiče građana i građanki Niša, tu je već sasvim druga priča.

Ozbiljne povrede su zadobili gradski saobraćaj, ekonomski razvoj, dok se mogućnost razvoja nalazi u kritičnom stanju. Šta se to desilo, još nije potpuno jasno, ali je mega-ministarka odlučila da promeni važeći Prostorni plan područja infrastrukturnog koridora Niš – granica Bugarske, gde je bilo predviđeno da se podigne samo jedna, tzv. čeona rampa, kao što je kod Naisa ili Beograda. Umesto jedne, naš roze šlem je iz nekog razloga odlučio da digne pet, i tako bukvalno ogradi naš Niš.

Kako se takva odluka ne može shvatiti koristeći samo zdrav razum, logiku, teorije građevinarstva, urbanizma, organizacije saobraćaja, i sve ostale nauke i tehnike koje se izgleda ne koriste na Megatrendu, morao sam da uđem u način razmišljanja naše vlasti, i pogledam tamo duboko, duboko u potrazi za „sivim ćelijama“. Teorije starog dobrog Frojda su se pokazale najkorisnije, da se objasni zašto se nešto diže tamo gde ne treba. Kad ne mogu BDP i plate, institucije i slobode, onda diži šta može. A pet rampi je bolje nego dignuti jednu. Pa makar bile i bočne, a ne čeone. A da bi se bolje videlo, rampe moraju biti što bliže gradu. Logično, zar ne?

I sve bi bilo divno, da nema tih bezobraznih mrzitelja vlasti. Znate, onih medija, udruženja građana i organizacija civilnog društva što se stalno pozivaju na Ustav, zakone i propise i nerviraju vlast.

Izgleda da su se malo preračunali. Pričam o dizanju nervoze, ljutnje, besa vozača svakodnevno zaglavljenih u beskrajnim kolonama širom grada. I pominjanja imena naše drage mega-ministarke i njenih gradskih poslušnika, kao i njihove šire i uže rodbine. Zabrinula se naša niška vlast. Ne za građane, naravno, već za svoje fotelje u gradskoj kući. Šta će da rade, ako ih narod izbaci iz gradske kuće? Gde da nađu posao sa ovim sumnjivim diplomama?

Zato su brže, jače, bolje krenuli sa pričom. Kažu, ne bi oni da dižu, ali mora tako, jer moraju da omoguće da baš svaki Turčin što pre projuri kroz Srbiju svojim autom. I zato što moraju da slušaju hroničnog bolesnika, onog što se iskreno divi Muratu i ostalim divnim Turcima, te da baš zbog toga ne želi da njegov prijatelj Erdogan pomisli da on ima ikakve veze sa nekim Car Lazarom ili ne daj bože Markom Kraljevićem, onim što je „orao“ drumove.

Ali, hajde da se uozbiljimo i vratimo na rampe. I zakone. U građevinarstvu je sve dosta jasno. Ako hoćeš nešto da gradiš, ne možeš drugačije nego što definiše Prostorni plan. U ovom slučaju se to zove Prostorni plan područja infrastrukturnog koridora Niš – granica Bugarske. On je rađen više godina, završen oktobra 2017. i u njemu se tačno propisuje šta i kako sme da se diže i gradi. A i šta ne sme.

Ono što ne sme da se diže oko Niša su baš bočne naplatne stanice. Baš ove kao na Bulevaru 12. Februar, Matejevačkoj i Malčanskoj petlji. I baš zato je ove nedelje upućena Inicijativa za pokretanje inspekcijskog nadzora nad izgradnjom bočnih naplatnih stanica Niš – Sever, Niš – Malča i Niš – Istok, Odeljenju za inspekcijske poslove građevinarstva i urbanizma. Da bi rampe doživele sudbinu nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Jer je zakon, zakon.

Sad ostaje da se vidi da li još ima zakona u ovoj državi. Inspekcija će morati da odgovori na ključna pitanja: ko je sprečio da se podigne čeona naplatna stanica kako je planirano, i ko je odobrio bespravnu gradnju bočnih naplatnih stanica. Ne treba zaboraviti da je do sada potrošeno mnogo novca građana i građanki na izgradnju tih bočnih naplatnih stanica, i da će morati još dosta da se potroši na njihovo uklanjanje. Potrošeno je i puno strpljenja. Naravno da će neko morati za to da odgovara. Šta mislite, šta bi vama uradila ova vlast, da vi dižete nešto što nije u skladu sa zakonom?

Izgleda da ni Afrička šljiva više ne može da digne bočne rampe oko Niša. Loša vest za vlast.

Ali dobra vest za državu Srbiju. I za građane i građanke. Koji su odlučili da pametniji više ne sme da popušta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    12:15 // 10. 12. 2019.

    Dragi sugrađani, obraćam se svakome od Vas pojedinačno -otidite do ogledala i dobro se pogledajte. Ako vidite bar zrno dostojanstva i hrabrosti morate to sebi i da dokažete. Nema opravdanja za nečinjenje.
    UMESTO DA NARUČUJETE KARTICE, PROTESTUJTE PROTIV RAMPI! Pišite dopise. Prijavljujte nezakonitosti.
    Ujedinimo se u otporu ovim KRADLJIVCIMA BUDUĆNOSTI zarad opstanka zajednice.
    Reci NE bahatos

    • Dušan ilić

      14:41 // 17. 12. 2019.

      Poštovani svaka Ti je nja mestu !Kad je autoput sa 4 trake izgrađen ukinuli su petlju kod G. Toponice tobože ostavili petlju kod Naisa .Sada i nu ukidaju i na taj način odsekli pristup sa leve obale J. Morave.Sve su rampe zalepili uz prve stambene zgrade.Nemam rečitakvo nam je rukovodstvo bilo i sadašnje je takvo ophrvano sirotinjskim duhom.A Beograd po 20 km okolo nema rampe.Gradonačelnič javi se

  • qgo

    20:13 // 9. 12. 2019.

    POgledam naslov i procitam "roze sljam," procitam ponovo pa pomislim kako sam pogresio. Posle citanja teksta shvatim da i nisam bas mnogo pogresio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: