Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:01, 5. 10. 2020.

Prstohvat Žitorađe i besede na sednici niške Skupštine

prazna skupština
Dostojanstvenije kad je prazno; Foto: JV
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Priču o poslednjoj sednici niškog parlamenta treba početi pohvalama.

Pohvalom odbornicima SNS, jer su konačno počeli da se bave parlamentom, tačnije da se javljaju za reč. Da govore. Da ih upoznaju i novinari i građani. To prehodnih godina nije bio slučaj bar sa 98% odbornika vladajuće stranke.

Oni su svoje mandate izgurali kao nemi dizači ruku. Sada dosta njih izlazi za govornicu i nešto priča. Moguće da im je lakše kada u sali gotovo da nema drugih političkih opcija. Možda im to deluje kao govor na stranačkom skupu, u stranačkim prostorijama, ali pohvalno je da ih čujemo. Bez obzira što skupštinski saziv, shodno odnosu snaga i kriminalnim izborima za nama, nema ni obris demokratskog parlamenta.

Pohvale idu i grupi građana “Niš, moj grad” koji se predstavljaju opozicijom u Skupštini, ali koji su podržali nekoliko predloga vladajuće većine na poslednjem zasedanju. Ipak, pokušali su da otvore bitne teme. Kritikovali su i davali drugi ugao onome što su predstavljali i predstavljaju naprednjaci - “dobro je, biće još bolje i hvala Vučiću”.

I na kraju, pohvala za predsednika parlamenta Bobana Džunića, koji je izuzetno korektno vodio sednicu. Baš kao i prethodne. Deluje da mu je posao lakši nego njegovim prethodnicima u istoj fotelji, jer je “među svojima”, ali nije baš tako.

Morao je da zvanično opomene svog stranačkog kolegu Marka S. Milenkovića. Ovaj docent doktor Univerziteta je, čini se, pokušao da u niški parlament unese prstohvat Žitorađe, odakle i dolazi u najveći grad juga Srbije.

Naime, on je ranijih godina političku karijeru gradio baš u pomenutoj varošici i to dugo u dresu radikala. Onda je, pre 4 godine, preleteo u SNS i vrlo brzo postao državni sekretar u Ministarstvu prosvete. Ali tek nakon što je suspendovan sa mesta predsednika Okružnog odbora SRS u Žitorađi nakon katastrofalnih rezultata Vojislava Šešelja na predsedničkim izborima.

marko-milenkovic-srs-arhiva-ljm Milenković iz radikalskih dana; foto: Lj. M.Kako je funkcionisala Skupština u Žitorađi u njegovo vreme dovoljno govori podatak da su jednu sednicu prošle godine napustili odbornici SNS iako su bili vladajuća većina. Razlog je bio, kako su rekli, nezadovoljstvo radom poverenika lokalnog SNS-a Marka S. Milenkovića. Ovaj političar bio je i narodni poslanik, ali i predsednik tamošnjeg parlamenta, a ostaće upamćen po događaju kada je na dnevni red stavio predlog za izbor 2 većnika iz opozicije, koja uopšte nisu htela te funkcije. Većina ih je izglasala, oni su ostali bez odborničkih mandata, a nakon 15 minuta pauze Milenković je sazvao novu sednicu na kojoj su razrešeni i sa većničkih funkcija.

Očigledno je u međuvremenu promenio ličnu kartu i postao Nišlija, ali sudeći po njegovom izlaganju za govornicom, radikalski dres izgleda još nije skinuo. Komentarisanje odeće odbornika Dragoslava Ćirkovića, pominjanje nečijih kompleksa, lečenja i DOS-a, koji se maltene raspao još 6. oktobra 2000. godine, a pritom sa nekim DOS-ovcima deli i odborničku grupu, potvrđuju ove sumnje.

U niškom parlamentu se poslednjih 10 godina dešavalo sve i svašta - od frulica i nargila, blokiranja govornice, silovanja demokratije do oduzimanja reči, ali ovakvo nepoštovanje kolega odbornika i narušavanje dostojanstva tog doma još nije viđeno.

Istup Milenkovića i verovatno samo njemu jasne metafore i alegorije kojima je pokušao da bude zanimljiv, malo je ublažio mladi odbornik naprednjaka Uroš Vukanović. On je pripremio poduži tekst koji je čitao sa puno energije i naboja. Uz skoro pa drhtavi glas, na sva usta je hvalio investiciju Kineza i izgradnju fabrike Šinju u Nišu.

Ali izgleda nije hteo da diskutuje o tome. Ili jednostavno ne razume funkcionisanje parlamenta, pošto to što je čitao i govorio nije nazvao ni diskusijom, ni izlaganjem, već besedom, a nije bio ni na književnoj večeri, ni na školskoj priredbi, niti na obeležavanju nekog istorijskog događaja.

Besedio je mladi Vukanović gde besedi mesto nije, "kitio" svoje rečenice i nahvalio naravno i lidera stranke Aleksandra Vučića, a na kraju je falio samo aplauz. Za potpunu katarzu egzaltiranih naprednjaka u niškom parlamentu. A možda i nije falio, možda su i ga nagradili? Ko će sve te preformanse da pamti.

Slobodnomislećeg građanina - Nišliju, ništa od navedenog, a i od onoga što će se tek dešavati u parlamentu, ne sme da iznenadi.

Ali treba da ga raduje jedna stvar - još nisu ukinuli Skupštinu. Makar zvanično još postoji i treba se boriti da tako i ostane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    22:40 // 6. 10. 2020.

    "Promenio licnu kartu i postao Nislija"??? Sramota me sto sam ovde rodjen, sto su mi potomci rodjene Nislije ! Agresivni dosljaci i skorojevici ,dokazace nam da su oni deo ovog grada, a svi oni koji vole ovaj grad su nista !

  • Žimi moj voja

    11:39 // 6. 10. 2020.

    Ma jel to onaj marko što je ime sinu dao iz ljubavi prema vojvodi Vojislavu? Mlad si ti momče imaš vremena i za jednog Aleka...

  • Fantom iz niške operete

    11:00 // 6. 10. 2020.

    Vidi, vidi... kako je docent dr Milenković "rečit" za skupštinskom govornicom. Ko bi reko! A menjanje prezimena Šnitke po padežima... valjda je naučio?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: