Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 22. 5. 2018.

Saobraćajni bumerang niških naprednjaka

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Kada su novinari Južnih vesti 2014. godine ukazivali na potencijalne malverzacije na tenderu za javni gradski prevoz u Nišu, niški naprednjaci oličeni u tadašnjem gradonačelniku Zoranu Perišiću i zameniku direktora Direkcije za javni prevoz Nenadu Stankoviću su glasno to negirali, a čulo se i kako je to jedan od najbolje realizovanih tendera ikada.

Krivične prijave koje je podnosio građanski nadzornik u postupku javne nabavke Dragan Dobrašinović, tužilaštvo je volšebno odbacilo, a naprednjacima i njihovim koalicionim partnerima je taj tender, vredan kao dve trećine niškog budžeta (oko 6 milijardi dinara), bio jedan od aduta u kampanji za lokalne izbore 2016. godine.

Koliko je posao dobro odrađen te 2014. godine vidi se sada, u 2018. godini, kada su na pomolu raskidi ugovora sa 2 od 4 prevoznika koliko je tada dobilo posao prevoza Nišlija.

Zašto se raskidaju ugovori?

Sa Direkcijom za javni saobraćaj se ugovor raskida jer ona nema para da ulaže u autobuse koje je uzela nakon tendera od JP Aerdorom Niš, preduzeća koje je pre toga godinama upravljalo “kružnim” linijama. Ne treba da podsećam da smo i tada pisali o spornosti te odluke koja je na kraju dovela do toga da su se Nišlije vozile neispravnim autobusima, a sve je kulminiralo izletanjem s puta jednog od njih.

Ćurdić je, kako se ispostavilo, vrlo brzo nakon dobijanja posla povukao svoje nove autobuse u Beograd, a u Niš posalo stare koji i danas saobraćaju niškim ulicama. Naravno, to je sve suprotno potpisanom ugovoru, ali to nije smetalo rukovodstvu Direkcije da s vremena na vreme odobrava zamenu “staru za novo”. Kada je ta priča dospela do javnosti, naprasno je odlučeno da se Ćurdiću plaća manje, a sada se najavljuje i raskid ugovora i nov tender.

Da li da pominjem tzv. “ekološki” bus? Nišlije, koliko ste se puta vozile u njemu, a plaćen je vašim parama i to oko 80.000 evra? Ispada da je više bio kod majstora nego na ulicama.

Sad će i on, kao i ostali autobusi Direkcije, na licitaciju. Da se kladimo da, ukoliko ga neko uopšte i kupi, neće da postigne ni pola te cene?

Saobraćaj jeste bio udarna igla u kampanji 2016. godine, pa su se tako naprednjaci i stranke "sateliti" koje se uz njih šlepaju, kleli i u vazdušni saobraćaj, u aerodrom. “Konstantin Veliki” jeste progledao, ali neki naprednjaci znaju da nije to samo njihova zasluga, ima tu, kako oni vole da kažu, i pomoći “stranih sila”. To je neka druga priča, ali njima nije smetalo da na sebe preuzmu sve zahvalnosti za razvoj aerdroma.

Međutim, sada čujemo od predsednika stranke Aleksandra Vučića, a pre svega od potpredsednice Zorane Mihajlović da su niški naprednjaci nesposobni da upravljaju aerodromom, pa Država želi da im (nam) ga uzme.

Tomas Man je jednom zapisao da “čak i štetna istina vredi više od korisne laži”, ali naprednjaci izgleda nikako to da shvate, pa im se priča o uspehu saobraćaja (drumskog i vazdušnog) iz 2016. godine, kao bumerang vraća dve godine kasnije i dobro drma rejting.

Građani su rešeni da sačuvaju aerodrom. Ako im to pođe za rukom, možda ne bi bilo loše da nakon toga pruže šansu naprednjacima i ostalim političkim opcijama da u kampanji za vanredne lokalne izbore još jednom revidiraju svoja obećanja. A možda i aktuelna vladajuća većina, svesno ili nesvesno, sama uvede Privremenu upravu, a potom i vanredne izbore odugovlačenjem i neodržavanjem u zakonskom roku sednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o aerodromu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlo

    09:56 // 23. 5. 2018.

    Sve ovo napisano je veoma lepo citko i sa dosta entuzijazma čak je u velikoj meri i istinito moram priznati.Medjutim selektivno kritikovanje ukazuje na pristrasnost .Istina je uvek dosta slozenija i ima drugu stranu medalje i vlast i opozicija (bivsa vlast) su zajedno odredile kurs kojim plovi ova nasa barka.Samo napred sa kritikom ali konstruktivno sa vizijom o buducnosti.A ne ovako kratkovido!!!

  • Ljuba Slavković

    08:52 // 23. 5. 2018.

    Nisam sreán što sam, nažalost,bio u pravu i ostao sam kada su se dešavali događaji oko tendera za javni prevoz. i Danas imamo ozbilljne probleme umesto da Grad svake kodine inkasira nekoliko stotina miona dinara od mogućeg kocesionaraPodsećam vrednost pposla-javnbog prevoza za 5 god., je procenjena na oko 6 milijardi dinara, Date nekom toilki posao i još mu doplaćujete, A eksperti sa ek.fak.Niš

    • qgo

      20:16 // 23. 5. 2018.

      JEsi li ovo sve sam pisao ili ti je neko pomagao (odmagao)?

    • Komentar Komentara

      10:19 // 6. 6. 2018.

      Ovaj čovek je bio i ostao nepismen. Toliko nepismen da nisam, ni uz najveću pažnju, mogla da shvatim šta je hteo da kaže...
      A vodio je Grad Niš, Gradsku toplanu, Pčelicu...
      Po njegovim rečima prvo zaposlenje mu je bilo - mesto direktora. I bio je to kroz sve režime, kroz sve "promene". I dolazimo do odgovora zašto nam je stanje ovakvo kakvo je - u svakom mogućem domenu društva, on je paradigma.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: